Hopp til innhold

Solgte kopi av Sinnataggen til skipsreder

En kjent gallerieier fra Bærum skal ha solgt en kopi av Sinnataggen for nesten 300.000 kroner. Han hevder selv at han ikke visste at han solgte en forfalskning.

Sinnataggen forfalsket

Til venstre er den forfalskede kopien av Sinnataggen som ble solgt til en skipsreder for nesten 300.000 kroner.

Foto: NRK/ NTB Scanpix

Det er ikke første gangen den falske skulpturen blir solgt og mandag starter rettssaken mot den 69 år gamle gallerieieren i Oslo tingrett.

Ifølge tiltalen skal galleristen ha hevdet at det er snakk om et såkalt juniorstøp, som skal skulle vært støpt opp av Gustav Vigelands sønn, Gustav Vigeland junior.

Et trent kunstnerøye burde kunne se at den ikke er riktig proporsjonert.

Museumsleder Jarle Strømodden

Da galleristen i 2011 ville finne en kjøper, så fikk opphavsrettsorganisasjonen BONO mistanke om at skulpturen var falsk.

Kopien ble likevel solgt til en norsk skipsreder for 283 500 kroner. Selv hevder 69-åringen at han betalte 175 000 for kopien. Men hvor den kommer fra er fortsatt usikkert og vil bli en sentral del av rettssaken.

– Ser at det er en kopi

Museumsleder Jarle Strømodden ved Vigeland-museet i Oslo var ikke i tvil om at skulpturen var en kopi.

– Dette er parkens «Mona Lisa», og et trent kunstnerøye burde kunne se at den ikke er riktig proporsjonert, sier Strømodden til NRK.

Mye er annerledes med kopien ifølge ham: Skulpturen er mindre, tynnere og den har antydning til nakke. Den har også et annerledes ansiktsuttrykk og bena er vinklet annerledes.

– Det er verken fugl eller fisk her. Det er ikke en god kopi, og på vegne av Vigeland kan man føle seg støtt av at de ikke har laget den bedre, sier museumslederen.

I tillegg til de to statuene i Frognerparken og på Vigeland-museet, finnes det et lite antall sinnatagger i privat eie. Museumslederen frykter at det finnes flere kopier av Sinnataggen rundt om i verden.

– Enhver reproduksjon er jo ulovlig, men vi frykter at det finnes flere kopier. Vi har til og med funnet lignende skulpturer på nettstedet Ebay, avslutter han.

Saken fortsetter under bildet.

Museumsleder Jarle Strømodden ved Vigeland-museet i Oslo.

Museumsleder Jarle Strømodden ved Vigeland-museet i Oslo mener at et trent øye burde kunne se at forfalskningen var en kopi.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Ødela støpeform og gipskopi

Før gallerieieren leverte kopien til kjøperens kontor i Oslo skal den også ha blitt fraktet til en kunstner på Østlandet. Der skal den ha blitt brukt til å støpe en form av Sinnataggen, som igjen ble brukt til å lage en kopi i gips.

– Så vidt vi vet er både støpeformen og gipskopien ødelagt av tiltalte selv, sier politiadvokat Selma Ilyas til NRK.

Blant auksjonshusene er det praksis å kontakte Vigeland-museet for å få deres vurdering dersom de har en skulptur de tror er laget av Gustav Vigeland. Det gjorde ikke den tiltalte 69-åringen.

– I avhør innrømmet at selger at han burde ha sjekket forholdene rundt bronseavstøpningen før han solgte den videre, heter det i klagen til BONO som NRK har fått tilgang til, sier Ilyas.

Nekter skyld

Han fikk en bot på 25.000 kroner for brudd på åndsverkloven, som han nektet å vedta, og saken havnet derfor i retten.

Galleristen selv mener statuen er et ekte juniorstøp, og erkjenner derfor ikke straffskyld etter tiltalen.

– Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken. Jeg skal forklare meg i retten, så får vi se hva som skjer, sier gallerieieren til NRK.

Det er satt av en dag til rettssaken i Oslo tingrett.

Forfalskning av Sinnataggen

Dette er forfalskning av Sinnataggen.

Foto: Kristian Rostad