Hopp til innhold

Slik skjenker man den perfekte ølen

De fleste foretrekker øl med litt fart. Men vær forsiktig før du klager på at den er tam, for ofte skal den faktisk være slik.

Øl tappes på utested. Verdensmester forteller hvordan man tapper perfekt

Tidligere verdensmester i øltapping, Kim Daniel Bergersen, forteller deg hvordan du skal skjenke den perfekte øl.

Kim Daniel Bergersen er tidligere verdensmester i øltapping og daglig leder av Hopyard i Mathallen. Han gir oss fem tips til hvordan den perfekte ølen skal skjenkes.

1. Tapp ølet med kjærlighet

Det er flere grunner til at øl blir tam, som for eksempel problemer med karbonering, dårlig glassvask eller at serveringsstedet har gått tomt for gass.

– Alt for ofte trykker bartenderen bare på en knapp uten å legge inn noe arbeid eller kjærlighet i øltappingen. Da blir den fort flat med lite skum på toppen, sier Kim Daniel Bergersen.

Kim Daniel Bergersen

ØLEKSPERT: Kim Daniel Bergersen er ekspert på å skjenke pils riktig. Feil oppskjenking og vasking av glassene kan ødelegger mye utepils.

2. Vask ølglasset riktig

Om du noen gang hatt fett i ølglasset ditt, vil det i utgangspunktet være ødelagt.

– Om glasset skal være perfekt for servering, må du vaske det i en oppvaskmaskin uten bestikk, tallerkener eller andre ting som inneholder fett.

Det vil ligge igjen litt skum etter hver slurk på kantene om glasset er vasket riktig, forteller han.

3. Skyll glasset med kaldt vann

Før du tapper øl, skal du gjerne fylle glasset med kaldt vann.

– Da kvitter du det med støv og kjøler det ned slik at reaksjonen ikke blir så stor når ølet treffer glasset, sier verdensmester i øltapping Kim Daniel Bergersen.

4. Ikke la deg bli lurt

Ikke la deg bli lurt av at det er mye kullsyre. Ofte ser det ut som ølet er mer livlig enn det faktisk er.

– Om glasset ikke er vasket riktig, vil du se at boblene forsvinner opp langs kanten og det vil se ut som ølet inneholder mer kullsyre enn det faktisk gjør. Men i løpet av noen minutter forsvinner karboneringen og ølet vil bli flat.

Er glassene vasket riktig, skal det i utgangspunktet ikke være så mye liv i dem.

– Noen bobler som stiger opp er nok.

Kullsyre ser fint ut og er ofte foretrukket blant nordmenn. Noen bryggerier lager derfor et hakk nederst i glasset slik at det stiger mer bobler opp fra bunnen.

- Da vil det se ut som det er mye liv i ølen enn det er, men karboneringen vil forsvinne fortere.

5. Få riktig mengde kullsyre

Nordmenn er glad i mye kullsyre, men i land hvor de drikker mye øl foretrekker de mindre karbonering.

– Når karboneringen først kommer inn i kroppen, kan den kun komme ut igjen gjennom to hull. Det er derfor greit å slippe å få i seg for mye gass. Det vises også i skjenkemetodene på ulike serveringssteder og i forskjellige land, forteller han.