Hopp til innhold

Narkomane lærer å røyke heroin

Narkomane i Oslo lærer å røyke heroin. Målet er å redusere sprøytebruk og overdosedødsfall.

Morten Holand Andersen

Morten Holand Andersen viser hvordan heroin kan røykes. LAR-pasienten bruker har erstatet heroin med sukker under kurset i regi av Oslo kommune.

Foto: Stig Morten Waage / NRK

– Det viktigste er å brette inn alle kantene på sølvpapiret, så det ikke er løse ender. Heroin er veldig brennbart. Hvis flammen kommer borti dopet, sier det poff, så er det borte, sier Torstein Bjordal. Han er styremedlem i Foreningen for human narkotikapolitikk.

direktør i Velferdsetaten i Oslo, Lilleba Fauske

– Vi må ta alle virkemidler i bruk, sier direktør i Velferdsetaten i Oslo, Lilleba Fauske.

Foto: Stig Morten Waage / NRK

I båkgården til Prindsens mottakssenter i Oslo forklarer den tidligere rusmisbrukeren hvordan man kan røyke heroin.

Skal forebygge overdoser

Bakgrunnen er at narkomane i hovedstaden skal lære å røyke heroin, i stedet for å sette det tunge narkotiske stoffet med sprøyte. Hensikten er å forebygge overdoser og en rekke andre helseproblemer.

Ved røyking av heroin unngår brukerne blodsmitte, infeksjoner, blodpropp, sår som ikke gror og ødelagte årer.

Man slipper også arr og sprøytemerker, og for brukerne blir det lettere å justere dosen, så man kan redusere forbruket, mener Helsedirektoratet.

På kurset i mottakssenteret er heroinen erstattet med sukker.

LES OGSÅ:

Artikkelen fortsetter under bildet

Switch-prosjektet på Prindsens mottakssenter i Oslo

Arild Knutsen var en av dem som holdt kurs for rusmisbrukerne på Prindsens mottakssenter i Oslo.

Foto: Stig Morten Waage / NRK

– Må bruke alle virkemidler

Kurset, som er en del av en kampanje som heter Switch, er et av Oslo kommunes tiltak i den nasjonale overdosestrategien.

– Skadereduksjon har vi jobbet med i Oslo kommune i mange år. Dette er en måte å tenke skadereduksjon på. Da må man ta alle virkemidler i bruk, og vi vet fra andre land at dette har vært vellykket, sier direktør i Velferdsetaten i Oslo, Lilleba Fauske.

Helsedirektoratet har nylig lagt fram en femårig, nasjonal overdosestrategi. Switch er omtalt som et virkemiddel mot overdose. På lang sikt vil en overgang til heroininhalering være det mest effektive tiltaket for å redusere heroindødsfall, heter det i stragegien.

I land der heroinrøyking er utbredt, er det ifølge Helsedirektoratet gjennomgående få overdosedødsfall.

Har ønsket å bytte bort sprøyta

Flere aktører med tilknytning til rusmiljøet og brukere var invitert til oppstarten. En av dem er Miriam. Hun har vært rusmisbruker i mange år, og er svært positiv til tiltaket.

– Jeg tror det er veldig bra at de viser en annen måte å bruke heroin. I og med at sprøyter gir så mye skader, sier Miriam til NRK.

Hun har lenge ønsket en endring i sin rushverdag.

– Jeg har sett at folien har vært tilgjengelig, men jeg har ikke skjønt hvordan man kan bruke det. Jeg har lenge hatt ønske om det i stedet for å injisere sprøyte. Jeg har problemer med beina fordi jeg selv setter sprøyta i hovedåra i lysken. Jeg ser flere i byen som sitter i rullestol på grunn av den metoden, sier Miriam.

– Helt bortkastet

Men ikke alle deler hennes entusiasme. Rusmisbruker Arild Brudahl foretrekker å injisere stoffet, og mener det ikke er mulig å røyke heroin i Oslo.

– Det tror jeg er helt bortkastet. Skal du begynne å røyke heroin må du være tre ganger så rik som i dag, fordi da går det mye mer heroin enn når du skyter det. Man blir også hekta av sprøytestikket, sier Brudahl.

Switch-kampanjen er et samarbeid mellom flere aktører. En av dem er Foreningen for human narkotikapolitikk.

– Jeg forstår godt at tiltaket har fått blandet mottakelse. Man er jo skeptisk til endringer nomalt sett, og det er jo ikke alle som klarer det, sier leder i foreningen, Arild Knutsen, til NRK.

Fører til at flere røyker

Arild Knutsen. Leder av Foreningen for human narkotikapolitikk.

Arild Knutsen er leder av Foreningen for human narkotikapolitikk.

Foto: Rune Jensen / NRK

Knutsen forteller at de har delt ut røykefolie i flere år, og at det fører til at stadig flere røyker.

– Noen fortsetter med sprøyte i blant, mens noen går helt over til røyking, sier han.

– Man røyker det ikke som en vanlig sigarett?

– Nei, det blir som vanndamp opp fra en seig flytende masse som renner frem og tilbake på et sølvpapir, sier Knutsen.

Ifølge Foreningen for human narkotikapolitikk er den samme kampanjen i gang i Bergen og Sandnes.

– Det er vanskelig å gå fra sprøyter til røyking. Dette er en kultur og holdning som vi må endre. Vi må vekke oppmerksomheten til alle om at det er et alternativ til sprøyter. Sprøyter er egentlig ikke normen. Sprøyter er ekstremt. Vi må ha røykefolie tilgjengelig for å gjøre det trendy. Dessuten forebygger det alle kompliserte sykdommer som vi kjenner fra sprøytenarkomane i dag, sier Knutsen.

– Ikke en salgsplakat

På spørsmål om ikke dette blir som en salgsplakat for å røyke heroin, og om det blir vanskeligere å slutte hvis man røyker heroin, er Knutsen klar på at det nødvendigvis ikke er slik.

– Dette representerer en ny måte å slutte med heroin på. Man får en psykisk avhengighet til sprøyta. Skal man slutte med heroin, så må man slutte med sprøyta først, sier Knutsen.

– Så du tror ikke flere blir avhengige ved å røyke?

– Det har vi vært veldig redd for. At det kan virke litt lettere og trygge, og ikke så farlig å bruke heroin slik. Uansett om man røyker eller injiserer så er heroinbruk svært alvorlig. Vi har sett at når man går fra et kriminalperspektiv til et mer tolerant pragmatisk livreddende perspektiv som vi har her, så gjør det at færre ungdommer begynner å bruke heroin. Når man har et helseperspektiv så begynner ungdom med andre ting for å protestere mot samfunnet, sier leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.