Hopp til innhold

Se opp for hjortelusflua

Se opp for hjortelusflua. Den blodsugende flua er på vei.

Hjortelusfluer
Foto: Harald Inderhaug / NRK

Hjortelusflua er et blodsugende insekt som setter seg på rådyr, elg og hjort. Om høsten lander den også ofte på mennesker. Den krabber rundt i hår og skjegg og innenfor klær. Vanligvis stikker den ikke, men hvis det skjer så klør det i lang tid.

- De er mest aktive på vinteren i motsetning til andre insekter som for eksempel vanlige fluer, sier Bjørnar Ytrehus som er veterinær ved Veterinærinstituttet.

Les også: Frykter boom av hjortelusflue

- De koser seg veldig under pelsen til hjortedyr. Der parer de seg, suger blod og får pupper som faller ned på bakken. Disse klekkes og blir nye hjortelusfluer.

Ubehagelige og seigliva

- Det kan være ganske ubehagelig å komme opp i en sverm av hjortelusfluer. De kan nemlig tro at du er en elg og dermed slår de seg gjerne ned på deg, sier Ytrehus.

Hjortelusflua er i ferd med å etablere seg i Buskerud, Vestfold og Telemark, og flere steder har de allerede blitt en plage. Den blodsugende flua er det bare å venne seg til, for forskere mener flua nå vil spre seg utover i alle tre fylker.

- De er registrert i Hurum, Røyken, Drammen, Eiker-bygdene, noen steder i Vestfold og i Siljan og Drangedal.

Spredningshastigheten her i Norge har vært på mellom tre og sju kilometer i året.
Hjortelusflua har nok kommet for å bli, sier Ytrehus.

Orienteringsløpere døde

Hjortelusflua kom til Norge fra naboen Sverige.

- I Sverige på 80- og 90-tallet var det flere orienteringsløpere som døde av hjertestans. Disse hadde hjertebetennelse. Forskere mener at dette var en type bartonellabakterie. Bakteriene i den norske hjortelusflua ligner på disse bakteriene, men vi er usikre på om de er så farlige, sier Ytrehus.

De kan være vanskelige å plukke av kroppen, og når du først har fått på deg noen, så kommer de gjerne i flokk.

- Den flyr rett på deg og setter seg bak i nakken. Så kryper den rundt og prøver og klamre seg fast i håret. De er noen små tøffinger som er vanskelig å bli kvitt, opplyser Ytrehus.