Hopp til innhold

Færre dørvakter står bak utelivsvold i Oslo

Hovedorganisasjonen Virke mener høyere krav til dørvakter har ført til at færre dørvakter står bak vold på byen i hovedstaden.

Uteliv i Oslo

MINDRE VOLD: Det har vært en nedgang i registrerte voldstilfeller på skadelegevakten i Oslo siden 2007. Spesielt stor har den vært fra desember 2012 og frem til i dag.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

– Dette er veldig gledelig tall, sier direktør Hilde Charlotte Solheim i Virke Reiseliv og kultur.

Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Virke.

PROFF BRANSJE: Hilde Charlotte Solheim i Virke tror årsaken til at færre dørvakter står bak voldsepisoder, er at bransjen er blitt mer profesjonalisert.

Foto: HSH

De har i mange år vært en utskjelt yrkesgruppe. Men nå kan trenden ha snudd.

Tall fra Oslo skadelegevakt viser at færre dørvakter står bak voldstilfeller på skjenkesteder i Oslo. For to år siden registrerte legevakta 92 tilfeller av vold der dørvakter var gjerningsperson. Hittil i 2014 er tallet redusert til 13 tilfeller.

– Jeg tror årsaken er at man i flere år har jobbet målrettet med å heve kvaliteten på ordensvakttjenesten. Det stilles høyere kompetansekrav til dem som skal jobbe som dørvakter, sier Solheim til NRK.

I større grad enn tidligere leier utestedene inn dørvakter fra profesjonelle selskaper. At kommunen også har mulighet til å inndra tillatelser fra dem som jobber som dørvakt, spiller også inn.

– Samtidig er man blitt flinkere til å loggføre hendelser om hvordan utesteder håndterer berusede gjester.

Roser politiet

Knut Melhus

GLEDELIGE TALL: Knut Melhuus ved skadelegevakten i Oslo gleder seg over at færre kommer inn etter voldsepisoder på byen.

Foto: Henriette Mordt / NRK

I tre år har Oslo kommune, politiet og utelivsbransjen samarbeidet om å gjøre Oslo til en tryggere hovedstad på nattetid. Nylig ble samarbeidet evaluert, med gode resultater.

– Vi tror politiets innsats i sentrum, særlig i helgene, skal ha mye av æren for at tallene nå peker nedover, sier seksjonsoverlege Knut Melhuus ved skadelegevakten i Oslo.

For også de generelle tallene over vold på skjenkesteder i Oslo har også gått betydelig ned de siste årene. Mens det i 2012 ble registrert 663 tilfeller av vold på skjenkesteder i hovedstaden, er tallet hittil i år 350.

– Vi har registrert voldstilfeller i mange år. Den jevne stigningen vi har sett før har hatt sammenheng med den befolkningsveksten byen har opplevd. Derfor er det ekstra gledelig at trenden nå ser ut til å snu, sier Melhuus.

Hilde Charlotte Solheim i Virke sier seg enig.

– Det store flertallet av utelivsgjestene vil jo bare kose seg. Ingen er tjent med at det ikke føles trygt å ta seg en tur ut.