Hopp til innhold

Like mye vold i Oslo som for 20 år siden

Det er helgefylla som får skylda for de fleste voldsepisodene.

Legevakten i Oslo

3334 personer ble behandlet på legevakten i Oslo etter en voldepisode i fjor. Det er en økning på 31 prosent siden 1994.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: Rebecca Ravneberg
Knut Melhus

Knut Melhuus, seksjonsoverlege ved Oslo skadelegevakt.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– En ansvarlig alkoholhåndtering er viktig for å få ned disse tallene. Ikke alle voldshandlingene skjer på grunn av alkohol, men i de aller fleste tilfellene er alkohol med i bildet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

I en ny rapport fra Helsedirektoratet ble 3334 personer behandlet på legevakten i Oslo etter voldepisoder i fjor. Det er en økning på 31 prosent siden 1994, som var sist en slik undersøkelse ble gjennomført. Økningen er imidlertid parallell med befolkningsøkningen i Oslo i samme periode.

– Vold og antall skader er altså på nøyaktig samme nivå i dag, som for 20 år siden, sier Guldvog.

Mest vold i helgene

Helgefylla får skylda for mange av voldsepisodene. Halvparten av tilfellene skjedde i helgene og mesteparten skjedde i sentrum mellom tolv og tre på natten. Mange var også ruspåvirket.

  • 67 prosent av volden skjedde i sentrum av byen og 75 prosent av volden på utestedene fant sted mellom kl 24 og 03.
  • 663 av voldstilfellene er registrert på skjenkesteder, enten inne på barer og restauranter eller som følge av bråk i køen på vei inn eller utenfor på gaten.
  • Det er menn mellom 16 og 40 år som i størst grad utsettes for vold, og rundt halvparten var ruspåvirket på skadetidspunktet.
  • Over en tredjedel av de som kom på legevakten hadde vært utsatt for vold tidligere.

Siden så mange av tilfellene har sammenheng med utelivet i helgene mener Guldvog det er viktig at utelivs- og vekterbransjen, helsemyndighetene, politiet og hvert enkelt individ samarbeider for å hindre overskjenking og overstadig beruselse.

Ved skadelegevakten i Oslo ser de ansatte hver helg konsekvensen av voldsepisodene. Det er de som rapporterer om hendelsene og får dermed en god innsikt på hva som skjer på nattestid i Oslo.

– Man skal ikke ha jobbet mange helgevakter på skadelegevakten før man ser at det er en sammenheng mellom rus og de skadde personene, sier Knut Melhuus, seksjonsoverlege ved Oslo skadelegevakt.

Økning i alvorlige skader

Selv om ikke antallet episoder har økt sammenlignet med befolkningsveksten, har det imdilertid vært en økning av meget alvorlige eller kritiske skader som følge av knivstikk fra 1994 til 2012.

I 1994 var det kun registrert fem tilfeller, mens det i fjor ble registrert 17 stikk- og skuddskader i bryst- og mageregionen. I tre av tilfellene døde ofrene.

Flesteparten av ofrene kom imidlertid inn med en liten eller moderat skade. Det kan være alt fra kuttskader og forstuinger til større sårskader som krever sting, hjernerystelse og brudd i nese og ribben.

– Dette er jo et stort antall. 3334 pasienter, nesten ti i døgnet gjennom et helt år. Heldigvis ser vi at de fleste av pasientene har mindre skader. Det er mest av slagskader, ofte i ansiktet. Kutt i et øyenbryn eller en brukket nese er de vanligste skadene, sier Knut Melhuus.

Mindre vold i julebordssesongen

Nyttårsaften var den dagen med flest voldsofre, da ble det registrert 45 tilfeller. Utenom den har det ikke vært noen økning i julebordssesongen. I 1994 fant man en markant økning av voldsskader i årets siste tre måneder, men i 2012 var antallet pasienter jevnt fordelt gjennom hele året med 250-300 episoder i måneden.

Antall voldsepisoder har gått opp og ned de siste 20 årene, men de
siste fem har det år for år vært en liten nedgang i registrerte voldstilfeller.