Hopp til innhold

– La folk bestemme Oslos utseende

– Det er kapitalen som bestemmer hvordan Oslo skal se ut, mener Oslo Byes Vel. Foreningen vil gi makten over byens fremtid tilbake til folket.

Jan Sigurd Østberg

BLOKKA HAR VERDI: Jan Sigurd Østberg i Oslo Byes Vel mener avgjørelsen om Høyblokka burde vært tatt for lenge siden.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen

– Det er vi som bor i byen som eier byen, og derfor mener jeg at vi som lever her må få en reell mulighet til å påvirke de viktigste beslutningene innenfor byutvikling, sier Jan Sigurd Østberg, som er arkitekt og daglig leder i foreningen Oslo Byes Vel.

Tirsdag var han lunsjgjest i NRK Østlandssendingen for å snakke om byutvikling i hovedstaden.

Hør hele intervjuet med Jan Sigurd Østberg her: Jan Sigurd Østberg om byutvikling i Oslo

Hvem er det som bestemmer?

Under intervjuet sa Østberg at det er «de store gutta» med mye kapital som ofte får mulighet til å møte politikere og andre beslutningstakere for å stake kursen for byutviklingen i Oslo.

– Folk må komme i dialog med beslutningstakerne mye tidligere slik at vi unngår at protestene kommer når gravemaskinene dukker opp, fordi da er det allerede som regel for sent, sa han.

Kampen om Empirekvartalet

Østberg fortalte om kampen om Empirekvartalet, som hadde vært en stor sak like før han begynte i Oslo Byes Vel på 70-tallet. Kvartalet ble oppført i første halvdel av 1800-tallet ved Akersgata i Oslo, men ble senere revet for å gi plass til en ny regjeringsbygning.

– Oslo Byes Vel ville ta vare på den eldste delen av kvartalet, Militærhospitalet. Dette var et spor fra fortiden, det var Norges første rikshospital og det var vakre bygninger. Hvorfor fjerne dette fra jordens overflate for å ha en høyblokk der i stedet? sa han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Empirekvartalet

Oslo, 1959. Det gamle Empirekvartalet skal rives for å gi plass til det nye Regjeringskvartalet.

Foto: Aage Storløkken / Scanpix

Foreningen kjempet den gangen for å redde Empirekvartalet, men tapte til slutt, og prøvde dermed å redde det som reddes kunne.

– Løsningen var å få demontert Militærhospitalet. Det lå lagret i tjue år på Folkemuseet til vi endelig klarte å få det gjenreist på Grev Wedels plass på 80-tallet.

For Østberg er Empirekvartalet et eksempel på noe som folket ville, men ikke myndighetene.

– Nå er alle enige om at dette var det all god grunn til å ta vare på. Så vi fikk rett til slutt, fortalte han.

– Høyhus hører ikke hjemme i Oslo

Østberg kritiserte også byggingen av høyhus i byen. Han mener at det har blitt vanlig å prøve å reise bygninger med stadig flere etasjer.

– Høyhus hører ikke hjemme i en by så langt nord. Vi kommer uansett aldri til å slå New York og andre verdensmetropoler på dette, sa arkitekten.

Han tror heller ikke at dette er noe oslofolket ønsker seg.

– Det er ikke vanskelig å bygge opp til himmelen, men er det det vi vil? Jeg tror ikke osloborgerne vil det, men når beslutningstakerne møtes på bakrommet, så går det galt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Lambda

– Et svært ulykkelig prosjekt, sier Østberg om Munch-vinneren «Lambda».

Foto: Foto/ Copyright: Tore H Røyneland / IMAGE Photo as, 2009

Østberg benyttet også sjansen til å slå et slag for motstanderne av Munch-vinneren «Lambda».

– Vi mener at dette er et svært ulykkelig prosjekt. Edvard Munch hadde fortjent bedre. Det er merkelig å benytte seg av et høyhus når man skal bygge et museum, raste han.

Utfordrer byrådslederen

Han fortalte også at Oslo Byes Vel har utfordret byrådsleder Stian Berger Røsland til å nedsette et utvalg som bør se på maktstrukturene innenfor byplanleggingen i Oslo.

– Tiden er moden for å få gjort noe med dette. Vi rekker kanskje å ha den utredningen klar til Oslo Byes Vels 200-årsjubileum i 2011 og arrangere en konferanse hvor alle kan delta og si sin mening.

Hør hele intervjuet med Jan Sigurd Østberg her: Jan Sigurd Østberg om byutvikling i Oslo