– Byutviklingen må ut av partipolitikken

– Byutviklingen må ut av partipolitikken, sier rektor ved Arkitektskolen i Bergen, Marianne Skjulhaug.

Marianne Skjulhaug, rektor BAS
Foto: Johannes Morland / NRK

Riksantikvar Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme

Foto: Berit Roald / Scanpix

Denne uken har riksantikvar, Jørn Holme begynt å endevende brikkene i spillet om Bjørvika i Oslo. Han mener de planlagte, og vedtatte høyhusene i Bjørvika vil bygge en mur rundt Middelalderparken.

Det har skapt dramatikk hos politikerne i Oslo rådhus. Og mange reagerer på at Riksantikvaren kommer sent på banen

– Når byutviklingen får en så tung slagside partipolitisk kan vi få resultater som er dårlige, sier rektor ved Arkitektskolen i Bergen, Marianne Skjulhaug.

– Kommer for sent

Samtidig med at startskuddet gikk for operaen i 1998 startet man for alvor på en større byutviklingsplan for Bjørvikaområdet, innerst i Oslofjorden. Iløpet av de nærmeste årene skal det bygges ut nesten en million kvadratmeter i området. Det skal romme bibliotek, museum, leilighetskomplekser og næringseiendommer. Byområdet alene er større enn de fleste norske byer.

– Innspillet som har kommet, fra en særinteresse, kommer seint ute i byutviklingsdiskusjonen som har vært, og kan forsinke eller stoppe de planene som er vedtatt. Det skaper problemer når en særinteresse ikke tar innover seg det voldsomme perspektivet vi står ovenfor nå, sier Skjulhaug.

En million kvadratmeter

Det har vært arkitektkonkurranser, det har blitt debattert, og store deler av området er nå - over et tiår senere - vedtatt av bypolitikerne i hovedstaden. Men en ting gjenstår. Reguleringsplanen for det nye Munch/Stenersenmuseet er ikke avgjort. Det 14 etasjer høye prosjektet Lambda kommer til å ruve i vannkanten like bak operaen.

Det liker den nye riksantikvaren Jørn Holme dårlig. Han mener det planlagte museumet blir for høyt og at mange av de andre allerede vedtatte byggene i området sperrer Middelalderparken inne.

Han er ikke den første som har gått ut offentlig med denne oppfatningen. I august sa tidligere leder for Osloarkitektene, Peter Butenschøn at Lambda ikke bør bygges fordi det er for høyt .

Kulturstrøm

 • All By Myself med KORK

  KORK gjør sitt beste for å holde motet oppe når de ikke kan møtes på spillekontoret.

  Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?
 • Sangeren Bill Withers er død

  Den amerikanske sangeren og komponisten som blant annet sto bak låten «Ain't No Sunshine» er død, 81 år gammel. Withers døde av hjerteproblemer tidligere denne uken.

  Bill Withers
  Foto: Reed Saxon / NTB/Scanpix
 • Mediegiganter sammen mot korona

  BBC Global News, CNN International og Euronews går sammen i kampen mot den globale helsekrisen. De donerer gratis sendetid til informasjon om koronasmitten som til sammen når over 800 millioner mennesker, skriver CNN. Sendetiden gis til større flerspråklige organisasjoner og helsemyndighetersom vil beskytte befolkningen og hjelpe til med å stoppe spredningen av koronaviruset.