– Byutviklingen må ut av partipolitikken

– Byutviklingen må ut av partipolitikken, sier rektor ved Arkitektskolen i Bergen, Marianne Skjulhaug.

Marianne Skjulhaug, rektor BAS
Foto: Johannes Morland / NRK

Riksantikvar Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme

Foto: Berit Roald / Scanpix

Denne uken har riksantikvar, Jørn Holme begynt å endevende brikkene i spillet om Bjørvika i Oslo. Han mener de planlagte, og vedtatte høyhusene i Bjørvika vil bygge en mur rundt Middelalderparken.

Det har skapt dramatikk hos politikerne i Oslo rådhus. Og mange reagerer på at Riksantikvaren kommer sent på banen

– Når byutviklingen får en så tung slagside partipolitisk kan vi få resultater som er dårlige, sier rektor ved Arkitektskolen i Bergen, Marianne Skjulhaug.

– Kommer for sent

Samtidig med at startskuddet gikk for operaen i 1998 startet man for alvor på en større byutviklingsplan for Bjørvikaområdet, innerst i Oslofjorden. Iløpet av de nærmeste årene skal det bygges ut nesten en million kvadratmeter i området. Det skal romme bibliotek, museum, leilighetskomplekser og næringseiendommer. Byområdet alene er større enn de fleste norske byer.

– Innspillet som har kommet, fra en særinteresse, kommer seint ute i byutviklingsdiskusjonen som har vært, og kan forsinke eller stoppe de planene som er vedtatt. Det skaper problemer når en særinteresse ikke tar innover seg det voldsomme perspektivet vi står ovenfor nå, sier Skjulhaug.

En million kvadratmeter

Det har vært arkitektkonkurranser, det har blitt debattert, og store deler av området er nå - over et tiår senere - vedtatt av bypolitikerne i hovedstaden. Men en ting gjenstår. Reguleringsplanen for det nye Munch/Stenersenmuseet er ikke avgjort. Det 14 etasjer høye prosjektet Lambda kommer til å ruve i vannkanten like bak operaen.

Det liker den nye riksantikvaren Jørn Holme dårlig. Han mener det planlagte museumet blir for høyt og at mange av de andre allerede vedtatte byggene i området sperrer Middelalderparken inne.

Han er ikke den første som har gått ut offentlig med denne oppfatningen. I august sa tidligere leder for Osloarkitektene, Peter Butenschøn at Lambda ikke bør bygges fordi det er for høyt .

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.