NRK Meny
Normal

– Byutviklingen må ut av partipolitikken

– Byutviklingen må ut av partipolitikken, sier rektor ved Arkitektskolen i Bergen, Marianne Skjulhaug.

Marianne Skjulhaug, rektor BAS
Foto: Johannes Morland / NRK

Riksantikvar Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme

Foto: Berit Roald / Scanpix

Denne uken har riksantikvar, Jørn Holme begynt å endevende brikkene i spillet om Bjørvika i Oslo. Han mener de planlagte, og vedtatte høyhusene i Bjørvika vil bygge en mur rundt Middelalderparken.

Det har skapt dramatikk hos politikerne i Oslo rådhus. Og mange reagerer på at Riksantikvaren kommer sent på banen

– Når byutviklingen får en så tung slagside partipolitisk kan vi få resultater som er dårlige, sier rektor ved Arkitektskolen i Bergen, Marianne Skjulhaug.

– Kommer for sent

Samtidig med at startskuddet gikk for operaen i 1998 startet man for alvor på en større byutviklingsplan for Bjørvikaområdet, innerst i Oslofjorden. Iløpet av de nærmeste årene skal det bygges ut nesten en million kvadratmeter i området. Det skal romme bibliotek, museum, leilighetskomplekser og næringseiendommer. Byområdet alene er større enn de fleste norske byer.

– Innspillet som har kommet, fra en særinteresse, kommer seint ute i byutviklingsdiskusjonen som har vært, og kan forsinke eller stoppe de planene som er vedtatt. Det skaper problemer når en særinteresse ikke tar innover seg det voldsomme perspektivet vi står ovenfor nå, sier Skjulhaug.

En million kvadratmeter

Det har vært arkitektkonkurranser, det har blitt debattert, og store deler av området er nå - over et tiår senere - vedtatt av bypolitikerne i hovedstaden. Men en ting gjenstår. Reguleringsplanen for det nye Munch/Stenersenmuseet er ikke avgjort. Det 14 etasjer høye prosjektet Lambda kommer til å ruve i vannkanten like bak operaen.

Det liker den nye riksantikvaren Jørn Holme dårlig. Han mener det planlagte museumet blir for høyt og at mange av de andre allerede vedtatte byggene i området sperrer Middelalderparken inne.

Han er ikke den første som har gått ut offentlig med denne oppfatningen. I august sa tidligere leder for Osloarkitektene, Peter Butenschøn at Lambda ikke bør bygges fordi det er for høyt .

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK