Hopp til innhold

Herreros fornøyd med Munch-dialog

Arkitekt Juan Herreros er fornøyd etter at byrådet i Oslo møtte Riksantikvaren for å diskutere framtiden til Munch-museet.

Juan Herreros
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

På møtet torsdag var både Riksantikvaren og byrådet helt klare på at Munch-museet blir i Bjørvika. Nå skal partene sammen se på den nøyaktige plasseringen av bygget.

Kort tid etter møtet sa byrådsleder Stian Berger Røsland til NRK at han mener at museet bør ligge på østsiden av operaen.

Arkitekt Juan Herreros har ikke hørt noe offisielt etter torsdagens møte, men sier til NRK at han er tilfreds med at bygget får ligge der det er tenkt. Han synes plasseringen er perfekt.

– Det har vært en slitsom prosess. Nå håper jeg alle får den roen vi trenger for å jobbe med prosjektet, sier Herreros i en første kommentar til NRK.

Signalbygg

I mars i fjor vant Juan Herroeros arkitektkonkurransen om det nye Munch/Stenersen-museet i Bjørvika med «Lambda». Veien fram til et ferdig bygg er lang. Siden Herreros ble tildelt førsteplassen i konkurransen og 500.000 kroner i premiepenger, har debattene vært mange.

Først og fremst mente mange at bygget var for høyt , videre at museet ble for stort og dominerende og nå til sist at bygget er en kopi .

– Det har vært mange ulike behov og interesser i denne saken. For meg som arkitekt er det viktigste å få det beste bygget ut av alle disse ulike kreftene, sier Herreros.

Tegninger fra Herreros Arquitectos

LIKHET: Tegningene viser tegningene av Munch/Stenersen-museet i Oslo og Woerman Tower på Las Palmas på Gran Canaria.

Foto: Tegninger: Herreros Arquitectos

Han avviser ikke at «Lambda» ligner hotellet hans arkitektbyrå har tegnet på Las Palmas på Gran Canaria. Likevel sier han at Las Palmas-bygget bare var en øvelse som ikke på langt nær er så vakker som Munch-museet.

Blant annet fokuserer han på at «Lambda» har en knekk i fasaden, mens Las Palmas-bygget kun har en knekk helt i toppen.

– Jeg tror at denne komposisjonen kommer til å finne sin perfekte skjebne i Oslo med en ekstraordinær skjønnhet, mens bygget i Las Palmas bare blir et hvilket som helst bygg.

Vil ikke endre noe

I møtet mellom byrådet og Riksantikvaren åpnet byrådet for å etterkomme riksantikvar Jørn Holmes krav om å redusere høyden på bebyggelsen ved Middelalderparken. Sammen kom de fram til en løsning slik at utsikten fra parken blir bevart, uten å flytte eller høvle ned Munch-museet nevneverdig.

Herreros avviser at han kommer til å redusere høyden på selve museet.

– Jeg ser ingen grunn til å ville endre på noe nå. Publikum skal oppdage både lagene i byens historie og i Munchs kunst når de går opp eller ned i Munch-museet. Og da er ikke antall etasjer det avgjørende, sier Herreros.

MUNCH/DEICHMAN-VINNERNE: Juan Herreros, Marius Mowe, Einar Hagem og Svein Lund

MUNCH/DEICHMAN-VINNERE: Juan Herreros sammen med Marius Mowe, Einar Hagem og Svein Lund som vant arkitektkonkurransen om Deichmans nye hovedbibliotek i Oslo.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP