Hopp til innhold

Giftinformasjonen: – Gjem etsende væsker

Dette er ett av rådene for å sørge for at barna ikke får i seg blant annet tennvæske eller terrasserens.

Mange farer i jula

ALVORLIG: Hvis et barn drikker for eksempel tennvæske kan det gå over i luftveiene. Da kan det oppstå det som kalles en kjemisk lungebetennelse, og det kan bli vanskelig å puste.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Selv om det kanskje ikke kjennes helt sånn ut, så er sommeren forhåpentligvis snart her. Det betyr høysesong for grilling, husmaling og terrassevask. Dermed blir det også høysesong for seniorrådgiver Mette Ekeland og kollegene hennes i Giftinformasjonen.

– Det er kanskje greit å være litt oppmerksomme på de tingene som er merket som etsende, at man er ekstra forsiktige med dem sånn at de ikke står tilgjengelig for barna. Kanskje kan man også rydde unna tennvæsken etter man har grillet, sier Ekeland.

Kan komme over i luftveiene

Giftinformasjonen er det nasjonale rådgivnings- og kompetanseorganet vedrørende akutte forgiftninger og forgiftningsfare. Det er med andre ord dem du ringer til dersom du frykter at du selv, eller noen du kjenner, har fått i seg noe giftig.

Mette Ekeland

EKSPERT: Seniorrådgiver Mette Ekeland i Giftinformasjonen tar imot mange telefoner i løpet av sommeren fra foreldre med barn som har fått i seg tennvæske.

Foto: Privat

En av gjengangerne er barn som har drukket tennvæske, og Ekeland forteller at det ikke nødvendigvis er til noen hjelp at det er barnesikring på korken.

– Jeg har av og til litt følelsen av at de voksne syns den er vanskelig og barna får det til, men det er vel kanskje fordi det er de telefonene vi får.

Og hvis uhellet først er ute, og den lille sønnen eller datteren din har tatt seg en slurk, kan det i verste fall være ganske alvorlig.

– Det som kan skje er at det kommer over i luftveiene. Særlig hvis man blir kvalm og kaster opp økes risikoen for at det kan skje, hvis man har tatt seg en god slurk. Nede i lungene reagerer kroppen veldig på den tennvæsken, og i verste fall kan det bli vanskelig å puste. Man får det vi kaller en kjemisk lungebetennelse.

– Blir det noen særlig hoste vil vi gjerne at folk ringer oss og sjekker hva de skal gjøre.

– Ikke hell over på brusflasker

En annen væske det sysles mye med på denne tiden av året er terrasserens. De ulike typene av dette er stort sett etsende.

– Der hender det at folk får det utover på hendene, de kan få det i øynene eller i verste fall at barn tar også den flaska og smaker. Det kan være ganske alvorlig, men heldigvis går de fleste uhellene bra, sier Ekeland.

Hun har også en tydelig oppfordring om å la de ulike giftige væskene være i originalemballasjen sin.

– Dette med å ikke helle ting over på brusflasker er noe vi er veldig opptatt av, og det gjelder hele året. Da hender det at de voksne også tar feil. Ikke vet de nødvendigvis hva som var på den heller, og det gjør det ekstra vanskelig.

PS! Fra og med 1. juni skal farlige kjemikalier merkes med symboler som gjelder for hele verden. Disse ser slik ut: