Hopp til innhold

Skatteetaten jakter på svart arbeid

Over 50 bedrifter i Østfold har måttet betale gebyr til Skatteetaten fordi de mangler oversikt over hvem som til enhver tid jobber i firmaet.

Snæbbus frisør i Fredrikstad

Snæbbus frisør i Fredrikstad har rent mel i posen, men 50 andre Østfold-bedrifter er bøtelagt av Skatteetaten. Kunden André Flatner er fornøyd med at bedriftene sjekkes nøye.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Mari Johansen, Snæbbus Hair

Hos Mari Johansen må de ansatte vise legitimasjon selv om hun kjenner dem godt.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Mari Johansen i Snæbbus frisør eier fire frisørsalonger og kjenner alle sine ansatte godt. Likevel krever Skatteetaten at må de ha med gyldig legitimasjon på jobb.

I kampen mot svart arbeid innførte staten fra nyttår plikt til å føre personallister for alle firmaer i frisør og skjønnhetsbransjen, restauranter, og bilpleiefirma.

Så langt i år har de sjekket 260 bedrifter i Østfold, men Johansen tror hun har alt på stell.

– Men selv om du gjør ting riktig lurer man på om man har gjort alt rett, sier hun.

– Gevinst for samfunnet

Firmaene skal føre lister over hvem som til enhver tid jobber i bedriften. Det skal gjøres i nummererte bøker fra skatteetaten, eller på data.

Avdelingsdirektør i Skatt Øst, Erik Nilsen mener denne innsatsen gagner bedrifter og samfunnet godt.

– Gevinsten for hele samfunnet er at vi prøver å forhindre svart økonomi i større grad hvor vi forhindrer svart lønn. I tillegg prøver vi å sikre mer like konkurransevilkår, sier han.

  • Se video:
    Over 50 bedrifter i Østfold har måttet betale gebyr til skatteetaten fordi de mangler oversikt over hvem som til enhver tid jobber i firmaet.

    I kampen mot svart arbeid innførte staten fra nyttår plikt til å føre personallister for alle firmaer i tre bransjer. Foto/redigering: Christian Nygaard-Monsen.

Gebyrlegger de alvorligste feilene

Hos Snæbbus frisør har de allerede startet med å føre personallister, og da Skatteetaten kom på kontroll måtte de bare gjøre en liten endring i systemet, sier innehaver Johansen.

– Det skulle kanskje vært et halvt år med tilvenning for at det skal bli rutine på det, sier hun.

Avdelingsdirektør i Skatt Øst, Erik Nilsen

Avdelingsdirektør i Skatt Øst, Erik Nilsen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

I andre bedrifter som Skatteetaten har kontrollert har det blitt gebyr for blant annet at innehavere ikke har ført opp seg selv eller fordi ansatte har glemt å føre lister når sjefen har vært borte.

Nilsen sier de startet med kontrollene ved årsskiftet.

– Vi gjennomførte kontroller i januar og februar uten å gebyrlegge noe som helst, med tilhørende informasjon. Så ble det gjort et valg at fra 1. mars har man begynt å gebyrlegge dem som har de alvorligste feilene, forteller han.

– Skulle gjerne hatt en diplom

Men Snæbbus frisør var ikke blant de 51 bedriftene som måtte betale. Mari Johansen er fornøyd med egeninnsatsen.

– Jeg skulle gjerne hatt en liten diplom som bevis kanskje, det hadde vært litt stas, ler hun.

I frisørstolen er i hvert fall kunden André Flatner fornøyd med at Skatteetaten sjekker bransjen.

– Jeg synes det er kjempefint og det er viktig for å synliggjøre i bransjen at man tar arbeidsvilkårene på alvor her som i mange andre deler av arbeidssamfunnet. Det tror jeg bare er positivt.