En av tre malere og snekkere fusker med skatten

Skatt Øst fant 52 firmaer som ikke har oppgitt riktig inntjening. Halvparten av dem jobbet helsvart.

Kontroll av arbeid på byggeplass
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Stine Olsen

Seksjonsjeg i Skatt øst. Stine Olsen.

Foto: Skatt øst

Skatt øst har kontrollert personlig næringsdrivende registrerte som malere eller snekkere. I 148 kontrollerte saker fant de 52 som ikke hadde oppgitt det de skulle.

Kontrollen var denne gangen rettet spesielt mot enkeltpersonsforetak, det vil si at firmaet ikke har egne ansatte.

– Vi ser at mange har registrert seg i våre registre og levert inn næringsoppgave, men likevel oppgir de liten eller ingen inntekt på selvangivelsen sin, sier seksjonssjef Stine Olsen i en pressemelding.

I snitt er det avdekket 675.000 kroner per sak som ikke er oppgitt til beskatning.

LES OGSÅ:

Hadde ingen inntekt i det hele tatt

Olsen forteller at mer enn halvparten av de Skatt øst fant feil hos var helsvarte, de hadde ikke oppgitt noen næringsinntekt i det hele tatt.

– Dette er et skremmende resultat, mener seksjonssjefen.

Omkring halvparten av de som ikke hadde oppgitt det de skulle fikk tilleggsskatt på 60 prosent. Dette betyr at en som har fått utlignet skatt på kr 250 000, får en tilleggsskatt på kr 150 000, altså at han til sammen må ut med 400 000 kr.

Skatt øst omfatter fylkene Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland og Østfold, og resultatene fra kontrollen tilsier en ganske jevn fordeling mellom fylkene.

– På grunnlag av disse funnene, kan vi ikke se at noe område peker seg spesielt ut, sier Olsen.

LES OGSÅ:

– Forbrukerne har et ansvar

Hun påpeker at Skatteetaten har mye informasjon i registrene sine om skattyterne.

– Så når vi kontrollerer og samkjører informasjonen vår, finner vi mange som ikke oppgir det de skal!

Olsen minner om at som forbruker har du også et ansvar. Hvis du kjøper svarte tjenester, bidrar du til konkurransevridning og svart økonomi. I tillegg mister du noe så åpenbart som klageretten. Hun har følgende råd til forbrukerne:

– Inngå skriftlige kontrakter, få en ordentlig faktura på beløpet og betal via bank. Da blir transaksjonene sporbare og du som kjøper unngår medansvar.

Olsen opplyser at dersom du betaler over 10 000 kroner kontant, kan du bli medansvarlig for håndverkernes skatteunndragelser.