Hopp til innhold

Vet du hva ungdommene gjør når de driver?

De tekster, henger sammen på fritiden og flørter. Dagens ungdommer driver.

Fire ungdommer på sosiale medier

DRIVER: Ungdommens forstadium til å bli kjærester kalles å drive. Her er elever ved Kruseløkka skole i Sarpsborg.

Foto: Stine Cecilie Granlund

Det å «drive på » med noen har blitt et stadig mer brukt begrep blant ungdommer. Da treffes man, er sammen på fritiden, kysser og flørter, men de er ikke kjærester. Det overrasker ikke helsesøster hos ung.no, Anne Holter Bentzrød.

– Det er vanskelig å definere det at man er kjærester. Noen av de som holder på tenker jeg at er kjærester, de har bare ikke våget å definere seg som kjærester ved å for eksempel bytte sivilstatus på Facebook.

Ifølge Bentzrød er det «å drive på» forstadiet til å kunne kalle seg kjærester. Det er ikke en så alvorlig forpliktelse som det å være kjærester.

Vil ikke bli såret

– Det er jo kanskje for å bli kjent med personen. For å vite at man kanskje vil bli sammen, sier Tinius Nicolai Gustavsen.

Han går i 10.klasse ved Kruseløkka ungdomsskole, og er godt kjent med begrepet «å drive på». Gustavsen tror det at flere unge driver på, uten å bli sammen, kommer av at de ikke vil bli såret.

– Man er redd for å miste personen rett og slett. At det ikke skal fungere, sier Gustavsen.

Han får støtte av medelev Benedikte Marlen Linnes, som mener at det er bedre å bli kjent med personen før man blir sammen. Det er også Elias Ødmann Borgmo og Guro Bråthen Hultengreen fra 9.klasse enige i.

– Noen driver på veldig lenge, mens andre gjør det kanskje bare en uke eller to, og så blir de bare sammen, sier Borgmo.

Holder på
Foto: Stine Cecilie Granlund

Gjengen er enige i at det er flere som driver på enn å være kjærester. Ifølge Linnes er det varierende hvor lenge de driver på.

– Et par måneder kanskje. Det kan gå veldig lenge og, det er noe som holder på et helt år også før de blir sammen.

Ungdommene mener at det er usikkerhet som gjør at det tar lengre tid før de tør å bli sammen. Hultengreen tror ungdommer er usikre på om det er den rette personen, men Elias Borgmo mener ungdommer må treffes i virkeligheten og ikke bare på sosiale medier.

– Det er mange som bare snakker sammen på nettet, men som ikke har sett hverandre på ekte. De burde kanskje sett hverandre på ekte også og ikke bare dømme personen ut fra det man ser på nett.

Føler det er en forpliktelse

Helsesøster Anne Holter Berntzrød forklarer at de som driver på beskytter seg selv fordi de er redd for konsekvensene med det å kalle seg kjærester. Hun mener mange syns det er en forpliktelse å kalle seg kjærester, og sammenligner det med en forlovelse.

– Når man holdt på før i tiden var man kjærester. Da var man sammen.

– Hvordan går man hakket videre?

– Mitt råd er å våge. Våge å gjøre seg sårbar. At man tørr å innrømme for seg selv at man er kjærester, og definere det for den andre. Er vi kjærester nå?