Hopp til innhold

– Ikke ulovlig å bryte aldersgrensen på Facebook

Aldersgrensen på sosiale medier er satt til 13 år, men det er en amerikansk lov som ikke norske foreldre bør forholde seg til. Det er ikke noe problem å bruke dette når man er yngre, sier Medietilsynet.

Stian Lindbøl

FØLG MED: Seniorrådgiver i Medietilsynet, Stian Lindbøl, mener det er viktig at foreldre følger med på hvordan barna har det – ikke bare på hva de legge ut.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Det er ikke ulovlig for barn under tretten år å være på Instagram og Facebook. Det sier seniorrådgiver Stian Lindbøl i Medietilsynet. Det er en lov fra USA som har satt standarden for de amerikanske nettstedene, og som vi har arva her hjemme.

– Disse tjenestene er amerikanske og er laget i USA hvor man har en 13-års grense. Den er litt kunstig høy og det er ikke noe problem å bruke disse tjenestene hvis man er yngre, det er ikke et lovbrudd å la barna være på sosiale medier, men en vurdering som foreldrene må ta. De vet best hvor modne barna deres er. Det handler om modenhet, slår han fast.

Han presiserer at man ikke bryter norsk lov når man bruker Facebook før man er 13 år, men man bryter vilkårene for tjenesten.

– Foreldre må følge med

Men hvis man skal på sosiale medier og er under 13 år, må foreldre følge med.

– Vi spør hver dag hvordan skolen og fritidsaktivitetene har vært, men vi spør sjelden om hvordan nettdagen har vært. Barn og unge er på nett kanskje seks timer hver dag, uten at det kanskje stilles spørsmål om hva som foregår der. Derfor bør foreldre spørre hvordan dagen har vært på nettet og om det er noe spesielt som har rørt seg der den siste uken, sier han.

Mobbemulighetene er flere enn noen gang viser nye undersøkelser, og den siste tiden har vi kunnet lese rystende historier om barn og unge som har blitt utsatt for trakassering og mobbing i en årrekke. Som foreldre kan vi gjøre mer enn vi tror, sier seniorrådgiver hos Medietilsynet, Stian Lindbøl.

Thea og Sander Eide og Marte Aleksandersen

SNAKKER SAMMEN: Marte Aleksandersen snakker mye med datteren Thea Eide om nettvett og hva hun bør legge ut. Sander på ni år må vente i fire år til før han får bli en del av sosiale medier.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det viktigste man bør ta innover seg som foreldre er vi ikke kan følge med på alt, men jeg blir provosert når jeg hører om foreldre som er flinke til å følge opp fritidsaktiviteter, men ikke følger opp sosiale medier. Vi har like mye ansvar der, som vi har på fotballtreningen, mener han.

Det er nemlig praten, det å se barnet som bidrar til at man oppdager mobbing. Ikke bare hva de legger ut på sosiale medier. Både lærere og foreldre føler ofte at de kommer til kort når det gjelder digital kompetanse, men det er ikke her skoen trykker først og fremst, sier seniorrådgiveren.

– Det er mer det sosiale enn det digitale man bør følge med på. Mobbing på nett og mobbing i skolegården gir seg utslag på samme måte. Noen trekker seg tilbake, blir deprimerte og lei seg, mens andre gir tydelig uttrykk for at de opplever ubehag i hverdagen. Da handler det om å se dette og å ha sosial kompetanse, sier han.

Han forteller at de skolene som klarer å slå ned på nettmobbing, er de skolene med lærere som har høy sosial kompetanse.

Barn og unge kan også forebygge mobbing ved å ta avstand fra det de finner av mobbing og hets på nettet.

– De som ikke blir hengt ut må reagere og si fra at dette ikke er akseptabelt. Det er som på nettet som i virkeligheten ellers.

Snakker mye sammen om nett

– Der er det en som har lagt ut bilder av noe jeg ikke helt skjønner.

Mobiltelefon

ALLES ANSVAR: De som ikke opplever mobbing på nett, bør si fra at de ikke synes det er akseptabelt. Akkurat som ellers i samfunnet, sier Lindbøl.

Foto: Anette Torjusen / NRK

13 år gamle Thea Eide blar gjennom Instagram-kontoen sin. For det meste er det selfies og bilder av venner som dukker opp.

Thea måtte vente til hun var 13 år før hun fikk kontoer på Facebook og Instagram, for mamma Marte Aleksandersen mener det er viktig å holde seg til grensene.

– Jeg synes det er viktig å holde grensene, for det er så mye som rører seg på nettet som jeg synes hun har vært for ung til å være en del av.

Hun forteller at de snakker mye om sosiale medier og spesielt Facebook for å høre hva som rører seg.

– Det er ikke bare pene bilder, men også pornografiske bilder, så jeg synes det er viktig at vi snakker om det som er på sosiale medier, forteller hun.

Selv om hun stoler på datteren sin, har hun koden til telefonen, men sier det først og fremst handler om å ha klare regler.

– Vi har snakket mye om at hun må være grei mot andre og at hun ikke skal ta så mye selfies.

Mamma sier det ikke alltid er så lett å følge opp, men tror også det er viktig å snakke åpent om sosiale medier.

Hun mener det er viktig å holde seg til grensen.

Det er ikke så stor forskjell på om man er 12 eller 13 år kanskje, men en grense er en grense. Sånn er det med alt.

Lillebror Sander på ni år må belage seg på å vente i fire år til, noe han synes er helt greit.

– Jeg er ikke på noen av de greiene, jeg sender melding på telefonen til vennene mine. Det holder det, smiler han.

Thea og Sander Eide og Marte aleksandersen

RASKT UTE: Bildestrømmen på sosiale medier er enorm og ikke alt som legges ut er like hyggelige. Det er familien Aleksandersen/Eide oppmerksom på.

Foto: Anette Torjusen / NRK