Hopp til innhold

Her kommer 8 av 10 i jobb eller på skole

Helt nye grep får dropout-elever ut i jobb og på skole. En av dem er Stig.

De står uten jobb, har droppet ut av videregående skole og mange av dem står i fare for å bli stående utenfor resten av samfunnet. Nye grep må til for å få dem tilbake på sporet, sier de som jobber ved Delta Ung i Askim.

– Det er mange ungdommer som har passert 20, som sitter hjemme på barnerommet hos foreldrene. De har ramla ut fra skolen og lever fortsatt på mamma og pappa. Denne gruppa er større enn tallene viser, sier Anita Kristiansen, veileder ved Delta Ung.

Mange årsaker til frafall

Hun og de to andre på kontoret i Askim har stor pågang. Innsatsen rettes mot ungdom mellom 18 og 30 år som ikke er i jobb eller utdanning.

– Det er ikke en fellesnevner for de som har falt utenfor. De kan være mistilpasset i skolen, ha lese- og skrivevansker eller psykiske problemer og det handler også om rus, sier Kristiansen.

Stig er en av de som har fått hjelp. Han droppet ut av skolen og mistet en jobb blant annet på grunn av rusproblemer. Han følte han ikke fikk noe hjelp fra NAV til å komme videre og for ham ble Delta Ung løsningen.

Kom ut i lære

– Systemet var vanskelig for meg å håndtere og jeg fikk hjelp til å komme i dialog med NAV, sier han.

– NAV er et stort og komplisert system. Det forutsettes at du har en viss datakompetanse for å manøvrere i systemet. Våre ungdommer er gode på spill og chat, så stoppet det for mange av dem. I tillegg kan vi følge hver enkelt på en helt annen måte enn NAV som har veldig mange brukere, sier Anita Kristiansen.

For Stig gikk det riktig vei med hjelp fra Delta Ung.

– Jeg fikk begynne i lære som rørlegger og fikk ordna et tilskudd fra Nav som gjorde at jeg kunne være i firmaet læretiden ut. I dag er jeg ansatt der, sier han fornøyd.

Ida Emilie Bjerketeig

– Noen kommentarer gjør at jeg blir litt lei meg. Hvis jeg kunne, hadde jeg jobbet, sier Ida Emilie Bjerketeig.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Jeg blir litt lei meg

Ida Emilie Bjerketeig fra Eidsberg har praksisplass gjennom Delta og håper hun skal få en fast jobb en dag. Det å droppe ut av skolen og gå arbeidsledig kan være tøft, sier hun.

– Jeg har fått flere kommentarer. «Du kommer aldri til å få deg et ordentlig liv, så flaut at du har kommet på nav så tidlig.» Det gjør at jeg blir litt lei meg. Hvis jeg kunne jobbe som jeg håpet, så hadde jeg gjort det, sier hun.

Går ut over helsa

– Vi ser at det går ut over helsa til mange av de unge at de går passive. De blir dårlige av å ikke ha noen aktiviteter, sier Charlotte Cesilie Berg, prosjektleder for Delta Ung.

De har stor pågang av ungdommer og dette kan by på kapasitetsproblemer. Akkurat nå er det 27 personer inne i systemet. Men resultatene er gode.

– 70 til 80 prosent av de vi jobber med, har kommet tilbake til skole eller ut i jobb, i det vi kaller varige løsninger, sier hun.

– Hvorfor får dere så bra resultat?

– Jeg tror grunnen er at vi får til et godt samarbeid med ungdommene. Vi samarbeider godt med NAV, sosialmedisinsk poliklinikk og arbeidsgivere. Det blir en kjempeeffekt av dette og kanskje det som gjør at det blir såpass gode resultater, avslutter hun.

22/10/20: NRK har valgt å fjerne etternavnet og bilder av en av kildene i saken etter ønske fra vedkommende.