Hopp til innhold

Er dette et «ikke-involvert» offer?

Talskvinnen for Israels forsvar kaller mennesker som er såret i israelske angrep, for «militante» eller «ikke-involverte». «Sivile ofre» nevnes ikke.

Et såret palestinsk barn

Dette barnet var blant palestinerne som ble såret i israelske angrep på Gazastripen.

Foto: Mohammed Abed / AFP

Da talskvinne for det israelske forsvaret, Avital Leibovich, la ut tall over hvor mange som var såret i israelske angrep, skrev hun i en melding på Twitter: «177 sårede: 120 militante, 57 ikke-involverte».

Når den britiske journalisten Jon Donnison spør hva som menes med «ikke-involverte», svarer Leibovich: «Folk som ikke var involvert i terror.»

«Hvorfor kalles de ikke sivile?», lurer journalisten.

Leibovich mener ordbruken skal danne et skille mellom terrorister og ikke-terrorister.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Twitter-meldinger fra Avital Leibovich og journalist Jon Donnison

Journalist Jon Donnison spør talskvinne for det israelske forsvaret, Avital Leibovich, hvorfor hun ikke snakker om sivile ofre.

Pen innpakking

Et typisk eksempel på krigsretorikk, mener BI-professor Berit von der Lippe, ekspert på retorikk, spesielt retorikk i krig.

– Dette er å ufarliggjøre egne handlinger. En nasjon vil alltid fremstille seg som en som arbeider for freden, og som går til krig for folkets sikkerhet og for fred. Hele det brennbare spørsmålet om liv og død, krig og fred - slik det er i dag, bruker nasjonene en retorikk for å pakke det pent inn, sier Lippe.

Hun kaller det «språkets deodorant».

– Så lenge jeg har jobbet med dette, har vi jo aldri «drept» noen. Det har vært «ikke-intenderte ødeleggelser», eller så sier vi «ta ut» i stedet for å «drepe», også i Norge, påpeker Lippe.

– Vi kriger for eksempel ikke, vi deltar i humanitære intervensjoner. Med en slik retorikk legitimerer man aksjonen.

– Uskyldiggjør egne handlinger

Etter en drøy uke med raketter fra Gazastripen mot Israel, og med daglige angrep fra Israel tilbake, trådte en våpenhvile mellom Israel og Hamas i kraft onsdag kveld denne uken.

I løpet av kamphandlingene ble 154 palestinere drept og flere enn 1100 såret, meldte nyhetsbyrået AFP da. På isralesk side var fem personer drept og flere titalls såret.

Avital Leibovich blir spurt av Donnison om hvordan hun vil betegne barn som blir såret i et israelsk angrep fordi de oppholder seg i samme hus som en terrorist.

«Som ikke-involverte», svarer Leibovich.

– Å snakke om «ikke-involverte» i stedet for «sivile» er for meg en helt ny benevnelse som skal bidra til å uskyldiggjøre egne handlinger. Det er slik politisk retorikk fungerer, sier Lippe.

Meldingene er senere fjernet fra Leibovichs Twitter-side.

Propagandakrig

Under den siste Gaza-konflikten tok både det israelske forsvaret og Alqassam-brigadene som tilhører Hamas, i bruk sosiale medier for å vinne propagandakrigen.

– Nå ser vi at myndighetene tar i bruk sosiale medier for å påvirke populasjonen gjennom propaganda og informasjon, sier professor Tor W. Andreassen ved Institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI.

– Sannheten er det første offeret i en konflikt eller krig. Ulike ledere har gjennom tidene ønsket å kontrollere media for å unngå at populasjonen skal snu seg imot dem. Med sosiale medier, er denne kontrollen brutt.

SISTE NYTT

Siste nytt