Hopp til innhold

Nye titusener på flukt i Øst-Kongo

Opprørsgruppen M23 inntok i formiddag byen Goma i Kongo uten å møte motstand. Regjeringshæren har gitt folk beskjed om å rømme byen, mens presidenten ber dem bli og forsvare den.

Kongolesere på flukt fra Goma til Rwanda ved Gisenyi

Flyktninger strømmet til grenseovergangen Gisenyi fra Nord-Kivu til Rwanda i dag.

Foto: JAMES AKENA / Reuters

– Goma er på våre hender, og vi har latt regjeringssoldatene trekke seg ut, sier en talsmann for M23 til nyhetsbyrået Reuters i formiddag.

I morges ble det hørt flere voldsomme eksplosjoner i området, og det ble meldt om plyndring av butikker i Goma.

FN frykter humanitær katastrofe

I formiddag, etter opprørernes innmarsj, meldte vitner at det var blitt stille i området. Titusener av mennesker flykter fra Goma, som er hovedstaden i den krigsherjede Nord-Kivu-provinsen.

Over 60.000 som allerede er på flukt og bor i leirer ved Goma, har igjen måttet flykte fra kamper. FN og humanitære organisasjoner advarer om at utviklingen kan føre til en humanitær katastrofe.

Framrykkingen av M23 førte til harde kamper mellom regjeringsstyrkene og militsen. Men nå er byen tatt, og skytingen opphørt – i det minste midlertidig.

Militsen marsjerer også mot provinshovedstaden i Sør-Kivu, Bukavu.

Ber folket stanse militsen

På riksdekkende TV gikk president Joseph Kabila ut og ba sitt folk stå imot militsens framrykking øst i landet, da det ble kjent at Goma var inntatt.

– Kongo er i en vanskelig situasjon. Når man blir presset til krig, er det ens plikt å stå imot. Jeg ber hele folket om å forsvare vår selvstendighet, sa Kabila til hardt prøvede innbyggere i den krigsherjede provinsen.

At M23 inntar Goma, øker frykten for at konflikten i Nord-Kivu vil blusse opp for fullt igjen. Kampene startet i forrige uke etter flere relativt rolige måneder.

Opprørerne ga i går myndighetene 24 timer på å få i gang direkte samtaler. Men regjeringen kaller utspillet irrasjonelt tomprat og sier at de foretrekker å forhandle med Rwanda, «den egentlige angriperen».

Hæren evakuerte byen

Det kom i morges motstridende meldinger om hvem som kontrollerte den internasjonale flyplassen utenfor Goma. I morges forsøkte M23-gruppen å innta flyplassen utenfor byen, men ble drevet tilbake, sier Chander Prakash, kommandant for FN-styrken MONUSCO - som er i Goma for å beskytte de hardt prøvede innbyggerne der.

Men ved 13-tiden sa vitner og opprørerne at M23 også hadde overtatt flyplassen.

- MONUSCO har ikke blandet seg i kampene. De har ikke fullmakter til å angripe, sa en frustrert talsmann for regjeringshæren, Olivier Hamuli.

Redde innbyggere strømmet mot grensen til Rwanda. Regjeringshæren ga dem beskjed om å evakuere Goma, som har rundt 300.000 innbyggere i tillegg til en rekke flyktningleirer.

– Krigen gjør at vi har det så vondt. Jeg har aldri opplevd noe slikt i hele mitt liv, sier en kvinne med tre barn som er på flukt fra området.

Støtte fra Rwanda

Det er antatt at M23, som hovedsakelig består av tutsi-milits, får støtte av nabolandet Rwanda. FN-rapporter viser at landet forsyner militsen både med våpen og soldater, noe Rwanda benekter.

M23, som tidligere var en del av regjeringshæren, men har brutt ut fra den, har lenge truet med å innta Goma. Den hevder at regjeringsstyrkene ikke beskytter innbyggerne, og at særlig tutsier som har flyktet fra Rwanda, er utsatt.

I går beskyldte Rwanda den FN-støttede regjeringshæren for å sende granater inn i landet under kamper med opprørsgruppen tett ved grensen. Rwandas myndigheter sa likevel at den ikke har planer om å svare militært på det den kaller «Kinshasas provokasjon».

Kinshasa er hovedstaden i Den demokratiske republikken Kongo. M23-militsen sier den akter å kjempe mot regjeringen i Kinshasa «inntil den faller».

Rikt, men fattig

Også Uganda er blitt beskyldt for å støtte M23, men har protestert heftig på beskyldningene. Anklagene har ført til trusler fra Uganda om å trekke sine soldater ut av Somalia – der de har vært med på å fjerne den ekstreme Al-Shabaab-militsen fra makten.

FN har en innsatsstyrke på 1500 i Goma, og til sammen 6700 soldater i Nord-Kivu-provinsen – for å støtte regjeringssoldatene mot militsen, og for å beskytte lokalbefolkningen, som er utsatt for mishandling og angrep fra alle parter i konflikten, inkludert regjeringssoldater og militsgrupper som støtter regjeringen.

Det mineral-rike Øst-Kongo har lenge vært en kruttønne, ulike opprørsgrupper har slåss mot hverandre og regjeringshæren i 16 år. Begge de to krigene i Kongo de siste 12 årene – i 1996–97 og i 1998–2002 – startet i Kivu-regionen.

Til tross for store verdier i diamanter, gull, kobber og kobolt er Kongo, som tidligere het Zaire, en av verdens minst utviklede land.

Goma, Kongo

SISTE NYTT

Siste nytt