Hopp til innhold

Viktig pavebesøk for cubanerne

Pave Benedict XVI landet mandag kveld på cubansk jord. Mange cubanere gleder seg over besøket, som de håper vil føre til mer fokus på forholdene i landet.

Pave Benedict og Raul Castro

Pave Benedict XVI med Cubas president Raul Castro på flyplassen i Santiago mandag.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Anders Tvegård Cuba
Foto: NRK

Paven landet mandag i Santiago, Cuba, etter å ha vært i Mexico, og skal etter planen være i landet i tre dager.

Pave Benedict sa etter ankomst at han bar med seg håpet til alle cubanere:

– Jeg kommer til Cuba som en pilgrim av veldedighet, for å bekrefte mine brødre og søstres tro, og styrke dem i håpet som kommer i nærvær av Guds kjærlighet i våre liv.

Paven kom også med direkte referanser til fanger, og deres familier, og «alle andre som er i nøden».

Nyhetsbyrået AFP melder mandag at rundt 150 regimekritiske opposisjonelle skal ha blitt fengslet for å «rydde opp» og unngå demonstrasjoner i forbindelse med pavebesøket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Paven på Cuba

Alberto Marchado (nærmest) mener pavebesøket er viktig for å holde kontakten med omverdenen.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Viktig kontakt med omverdenen

NRKs korrespondent i Washington, Anders Tvegård, er for tiden på Cuba for å dekke pavebesøktet. Han kan fortelle om et land som har ventet spent på besøket, og at mange på Cuba gleder seg over at Bendedict har tatt turen.

Til tross for at ikke mer enn om lag 10 til 15 prosent av befolkningen på Cuba er katolikker, vekker det varme føleleser at paven og Vatikanet støtter landet.

Cubanere NRK har snakket med sier at besøket ikke er viktig av religiøse grunner, men at det er viktig for at Cuba skal kunne fortsette å holde kontakten med omverdenen.

Juan Rios

Prest Juan Rios tror ikke pavens besøk vil føre til noen umiddelbare forandringer.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Mer politi

Samtidig er det en spent stemning i Havanna, dit Benedict XVI drar for å ha politiske samtaler med landets ledelse tirsdag, deriblant Raul Castro.

Politiets synlighet i gatene har økt i forbindelse med besøket, og flere regimekritikere skal også ha blitt satt i husarrest for å «rydde opp» før besøket.

En av dem som likevel gleder seg over at paven velsigner Cuba med sitt nærvær er diakon Juan Rios i Havanna.

Han mener religion er viktig for mange, og at dette gjenspeiles i interessen for pavens besøk i landet.

Talerør for de svake

Den katolske kirken i Cuba er et talerør for mange av landets fattige og undertrykte. For kort tid siten tok en gruppe demonstranter seg inn i en kirke og forlangte forandring, men disse ble kastet ut med beskjeden om at kirken ikke er et sted for politikk.

Rios har ikke tro på at pavens besøk fører til store, umiddelbare forandringer.

– Jeg spent på hva som skjer, men tror ikke vil vli se noen forandring over natten, sier Rios til NRK.

Alberto Marchado husker også det forrige pavebesøket, for 14 år siden. Han føler besøket at gjør at Cuba blir lagt merke til på nytt.

– Pavebesøket er viktig for stabilitet og fred i verden, her også, sier Marchado. Han har likevel ikke tro på at det fører med seg store endringer.

Da pavens forgjenger besøkte Havanna i 1998 oppfordret til mer åpenhet i landet. Det er tegn til økonomiske refomer i landet, men ettparti-systemet i landet består, og det er president Raul Castro som bestemmer tempoet.

Castro: Liten innflytelse

Dette er det andre pavebesøket til Cuba etter den kommunistiske revolusjonen leder av El Commandante, Fidel Castro, i 1959. Forgjengeren Johannes Paul II besøkte Cuba for 14 år siden.

Pave Bendedikt har ikke vært redd for å kritisere forholdene på Cuba, og sa senest et par dager før avreise øya trenger et annet styresett.

Castro har allerede svart på pave Benedicts XVIs utspill, og har i en uttalelese sagt at pavens innflytelse er liten i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt