Hopp til innhold

Jarle Andhøy har krysset 60 grader sør

Jarle Andhøy og mannskapet om bord på «Nilaya» har nå krysset 60 grader sør på vei mot Antarktis.

Jarle Andhøy

Seilbåten «Nilaya» med Jarle Andhøy, Samuel Massi og tre andre om bord har nå passert 60 grader sør.

Foto: New Zealand Custom Service / Scanpix

Det bekreftet Andhøy på satellittelefon til NRK ved 08.30-tiden tirsdag.

Han forteller at det står bra til med mannskapet om bord.

Testseilte utenfor New Zealand

Det var 27. januar i år at Andhøy og mannskapet om bord på den russiskregistrerte seilbåten valgte å sette kursen mot sydligere breddegrader .

Da hadde de testet ut båten i storm utenfor New Zealand for å avgjøre om den var godt nok rustet til å takle de ekstreme forholdene i Rosshavet.

– Det ble litt stress på slutten, vi måtte forlate New Zealand i full fart, sier Andhøy til NRK.

I tillegg til Andhøy er også nordmannen Samuel Massie (19) om bord. Begge var med på Berserk-ekspedisjonen i fjor vinter hvor tre andre besetningsmedlemmer trolig gikk ned sammen med Andhøys seilbåt «Berserk».

Andhøy sier til NRK at i tillegg til ham og Massie er en russer fra Kamtsjatka, som var med på fjorårets ekspedisjon, en newzealender og en argentiner om bord.

Vil lete etter svar

Når Andhøy nå har krysset 60 grader sør, bryter han igjen forskriften for Antarktis. Den norske kapteinen har ikke innhentet tillatelse til å krysse grensen. Også i fjor krysset Andhøy grensen ulovlig, og ble ilagt en bot på 25.000 kroner .

Andhøy skal etter planen reise til McMurdochsundet for for å lete etter utstyret etter havarerte «Berserk».

Jarle Andhøy og Samuel Massie i Christchurch

Jarle Andhøy og Samuel Massie er to av fem om bord på båten.

Foto: Anders Magnus / Foto

Ekspedisjonen er ventet å nå målet senere denne måneden, og skal i tillegg til å lete etter spor av «Berserk» gjennomføre en minneseremoni for de savnede som forsvant etter et kraftig uvær i området 22. februar i fjor.

– Vi vil undersøke om det er andre forhold eller tredjeparter som har påvirket Berserk til å forlate den trygge havna, sa Andhøy i et intervju med NRK som ble gjort i desember i fjor.

Utfordrende forhold

Andhøy har valgt å gjennomføre årets ekspedisjon uten nødpeilesender , fordi han ikke ønsker å sette andres liv i fare dersom de får problemer.

Mannskapet vil trolig møte på ekstra tøffe forhold i Antarktis i år. Ifølge den erfarne eventyreren Don McIntyre er det den verste pakkisen i området på 40 år.

Under samtalen med NRK må Andhøy på et tidspunkt legge på fordi de opplever en «is-situasjon».

– Det er mer is her enn i fjor, sier Andhøy når NRK igjen får kontakt med ham.

– Siden vi er her så sent på sesongen kommer vi ikke til å rekke å søke etter Berserk under vann. Men vi kommer til å søke på land på de stedene vi hadde avtalt å møte de andre gutta. Der kommer vi til å sjekke om de har satt igjen utstyr, sier Andhøy til NRK, som er forberedt på å gjøre vendereis om isforholdene tilsier det.

– Det er ingen skam å snu. Det viktigste er å komme hele hjem, sier han til NRK.

Forholder seg ikke til kritikken

Andøy sier det er viktig å få svar på de ubesvarte spørsmålene om havariet, og beskylder Polarinstituttet i Norge og New Zealand for å komme med ubegrunnet kritikk mot dem og holde tilbake informasjon.

– Jeg synes Polarinstituttet har håndtert hele denne ulykken på en elendig måte. Det er en tragedie som har inntruffet og en ulykke som kan skyldes ulike omstendigheter i et dårlig vær. I stedet for å fokusere på vesentlige nøkkelspørsmål omkring ulykken, så har de fokusert på Antarktistraktatens formaliteter.

At han får kritikk for igjen å krysse 60 grader sør, velger han å ikke forholde seg til.

– Jeg forholder meg til at det er ingen nasjoner som eier Antarktis. Jeg gjør det som enhver ville gjort hvis man hadde mistet kamerater og vil prøve å få de svarene jeg kan, sier Andhøy til NRK.

Avventer reaksjon

Jan-Gunnar Winther

Jan-Gunnar Winther.

Foto: NRK

Direktør ved Norsk Polarinstitutt Jan-Gunnar Winther sier instituttet kun har ansvar for å forvalte forskrift om vern av miljøet i Antarktis.

Andre sider ved fjorårets ekspedisjon som endte så tragisk, slik som undersøkelse av havariet, har instituttet ingen myndighet til å følge opp. Norsk Polarinstitutt har ikke holdt tilbake noen informasjon i saken, sier Winther.

Polarinstituttet vil avvente til Andhøy har kommet seg ut av Antarktis igjen for å eventuelt følge opp saken.

– Vi vil avvente og se hvordan hele sesongen forløper før vi eventuelt følger det opp, sier Winther.

Han vil ikke vurdere risikoen ved Andhøys ekspedisjon, men sier på generelt grunnlag.

– Vi vet at det er de vanskeligste isforholdene i Rosshavet på 40 år. Is i Antarktis kan være komplisert. Jo mindre fartøy man har, jo vanskeligere er det.

SISTE NYTT

Siste nytt