Hopp til innhold

Andhøy: – Vi seiler til Antarktis

Jarle Andhøy er på vei mot Antarktis for å få svar på hva som skjedde med «Berserk», sier han på telefon fra båten sin til NRK i dag.

Rosshavet og Jarle Andhøy

Vi satelittelefon bekrefter nå Jarle Andhøy at han har satt kursen mot Antarktis og Rosshavet for å lete etter rester av «Berserk».

Foto: NRK

Jarle Andhøy sier til NRK på satellittelefon fra havområdene utenfor New Zealand at han nå har bestemt seg for å seile til Antarktis.

HØR: Jarle Andhøy på satelittelefon fra båten

Russisk kaptein

– Vi er fem mann om bord, fire som har vært i isen tidligere, og en fersking. Vi har en stående ordre om deportasjon fra New Zealand, så retur dit er uaktuelt nå, sier Andhøy, og legger til at de så vidt har nådd internasjonalt farvann.

LES: Andhøys skip funnet – besvarte ikke anrop

Båten de seiler er russiskregistrert, med russisk kaptein som tidligere har seilt sammen med Andhøy på «Berserk». Andhøy forklarer at de har russisk flagg fordi de har et godt forhold til å reise til Antarktis, og kapteinen på båten mener det i orden å seile i forhold til russiske myndigheter.

Nilaya

Andhøy skal ha kjøpt båten «Nilaya» for å seile til Antarktis for å få svar på hva som hendte med «Berserk» og tre av mannskapet i februar i fjor.

Foto: www.nilaya.co.nz

Torsdag oppdaget en lokal fiskebåt seilbåten ved navn «Nilaya», opplyser newzealandske tollmyndigheter. Fiskeren fulgte etter seilbåten en stund slik at tollmyndighetene kom seg i lufta.

– Torsdag kveld sirklet et fly med flere tollere rundt Nilaya og forsøkte en rekke ganger å komme i kontakt med mannskapet, men det var ikke svar å få fra fartøyet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Sara Stavropoulos.

Andhøys båt ble observert mer en 24 nautiske mil utenfor kysten, og der har myndighetene ingen myndighet til å stanse båten.

Uten nødpeilesender

Andhøy bekrefter at mannskapet har valgt å seie uten nødpeilesender om bord.

– Vi har ikke med nødpeilesender fordi vi gjør dette på egen risiko. Forrige seilas endte forferdelig, og vi ønsker ikke å sette andres liv i fare ved et eventuelt uhell. Beslutningen om det er tatt av alle om bord. Vi må ta konsekvensen av det valget, forklarer Andhøy.

Andhøy sier han tar værkreftene på alvor, og vil selv se an isforholdene i Rosshavet før de seiler innover.

– Vi seiler og ser an forholdene. Det er ingen skam å snu. Vi tar ikke noen unødige sjanser, og er det for mye is og dårlige forhold så snur vi, sier han.

Vil finne svar

Han sier han med denne ekspedisjonen ønsker å få svar på hva som hendte forut for da «Berserk» forsvant i februar i fjor.

– Det er mange spørsmål vi ikke har svar på. Og måten vi kan finne de svarene på er å reise tilbake til de stedene der «Berserk» var. Vi har ikke fått noen svar fra New Zealand, og har ikke fått svar fra Polarinstituttet, sier Andhøy.

Han mener det utrolig at de som sitter på informasjon om hva som hendte med «Berserk» ikke har frigjort informasjonen.

– Etter forsvinningen av «Berserk» er ikke spørsmålene om hva som skjedde og hvorfor det skjedde besvart. Samuel Massie og jeg vil gjøre alt vi kan for å finne ut om alt håp virkelig er ute. Vi vet ikke engang sikkert om båten har gått ned, sier han.

LES: – Han har den verste delen av Amundsen

LES: – Scottbasen kan ikke stoppe Andhøy

– Kan ha blitt tvunget ut

Andhøy tror han kan finne en del svar ved å besøke stedet der «Berserk» lå ankret opp da han og Massie var på vei mot Sydpolen. Avtalen med resten av mannskapet om bord var å overvintre ved Horseshoe bay.

– Jeg ønsker å finne svarene på hva er det som har skjedd og hvorfor. Jeg vil finne de sporene som er igjen etter «Berserk» og mannskapet. Havet er sporløst, men de forberedelsene som er gjort i land og på den etablerte trygge ankerplassen i Horseshoe bay vil fortsatt være der, om ikke «Berserk» endret planene radikalt like før de forsvant.

– Hvis «Berserk» med overlegg har valgt å forlat den sikre havnen så har de tatt med alt utstyret som vi brukte en uke på å gjøre klart til overvintring. Hvis utstyret er der, eller vi finner avrevne tau og avrevet anker har de blitt tvunget ut av naturkreftene, sier han.

– Er utstyret ikke der, kan mannskapet ha endret plan og laget en ny base et annet sted. Det har jeg ikke fått beskjed om, men det er stikk i strid med det som var etablert. Derfor må vi finne ut hva newzealandske myndigheter egentlig har kommunisert med «Berserk» om de siste dagene før de forsvant, sier Andhøy.

LES: – Andhøys ekspedisjon setter Norge i et dårlig lys

Minnestund

Etter ulykken med «Berserk» er Andhøy overrasket over at Polarinstituttet i Norge og New Zealandske myndigheter har fokusert på han mener er alt annet enn det som har med tapet av tre menneskeliv å gjøre.

Andhøy forteller at de også planlegger en kransenedleggelse for sine døde venner.

– Og så blir det å sende en del hilsener fra familie og pårørende. Det er mange som har sendt hilsener på flaskepost og lapper og brev som de vil skal leveres på havet, og det kommer vi til å gjøre som siste gest etter at vi har gjort det vi kan for å forsøke å få de svarene som er mulig, sier Andhøy på telefon fra båten sin til NRK.

LES: Andhøy til NRK: – Derfor reiser jeg tilbake til Antarktis

SISTE NYTT

Siste meldinger