– Verste pakkis i området på 40 år

Den erfarne eventyreren Don McIntyre frykter at Jarle Andhøy ikke har fått forberedt seg godt nok til turen til Antarktis.

Andhøy i Rosshavet

Jarle Andhøy og hans medhjelper er etter alt å dømme på vei til Antarktis, og må krysse et Rosshav som er fylt opp av pakkis.

Foto: NRK/ www.nilaya.co.nz

Den norske eventyreren Jarle Andhøy høster ny storm etter at han etter alt å dømme er på vei til Antarktis på en ny ekspedisjon. Dette skjer ett år etter at hans yacht «Berserk» forliste og tre av mannskapet forsvant.

En av dem som var kritiske den gang, var en av New Zealands mest erfarne eventyrere Don McIntyre.

– Andhøy har vært uansvarlig fra det øyeblikket han reiste ut på ekspedisjonen. Jeg beundrer hans ånd som eventyrer, og han har rett til å gjøre sine greier, men bare om det ikke går ut over noen andre, medfører lovbrudd, eller skader miljø og menneskeheten, sa han i en artikkel i Sailworld.com.

– Verste på 40 år

NRK har snakket med McIntyre, som nå befinner seg i Rosshavet. Han er ekspedisjonsleder på en turistbåt, og advarer mot vanskelige forhold i området hvor man tror at Andhøy og hans medhjelper Samuel Massie befinner seg.

– I dette området er det nå den verste pakkisen som er sett her på 40 år. Det er en veldig vanskelig sesong. Alle som seiler til Antarktis har fått problemer, og jeg tror Jarle ville tjent på å vente ett år med å ta turen, sier McIntyre til NRK via satellittelefon.

Jarle Andhøy og Samuel Massie i Christchurch

Jarle Andhøy og hans medhjelper Samuel Massie

Foto: Anders Magnus / Foto

Katt og mus-lek

Ifølge søknaden til Andhøy som ble sendt til Norsk Polarinstitutt 17. mars ønsker han å finne svar ved å lete etter det som kan være gjenværende av «Berserk», og for å hedre mannskapet som forsvant da båten forliste. Søknaden ble aldri behandlet.

Andhøy har ikke lovlig opphold i New Zealand, og tidligere denne måneden skal han ha forsøkt å ta seg inn i landet, men ble nektet.

McIntyre frykter at forberedelsene til Andhøy og hans makker ikke har vært ideelle.

– Det har vært en katt og mus-lek med myndighetene på New Zealand forut for at han dro. Jeg håper dette ikke har forhindret ham fra å forberede seg og båten godt nok til turen, sier han, og fortsetter:

– Det siste du ønsker, er å måtte gjemme deg fra representanter fra myndighetene mens du skal gjøre klar en yacht for å seile over Rosshavet. Det kreves omfattende forberedelser for å seile til Antarktis med en fritidsbåt, sier han.

– Legg igjen nødpeilesenderen

Ifølge McIntyre har myndighetene på New Zealand nå bedt alle reiseoperatører om å varsle om alle fritidsbåter de ser – men at myndighetene samtidig ikke har myndighet til å stoppe Andhøy.

Han mener likevel det meste koker ned til at Andhøy sitter med et stort ansvar selv.

McIntyre føler det er svært problematisk at Andhøy ikke følger spillereglene i Antarktis – samtidig som han ber andre om å risikere livet for å redde seg.

– Når du lager dokumentarfilmer og har millioner av fans, har du ansvar for å opptre ansvarlig. Følger du ikke spillereglene, så får du ta konsekvensene, er oppfordringa fra McIntyre.

– For all del, dra på ekspedisjoner, men legg igjen nødpeilesenderen hjemme. Alle har rett til å dø, på samme måte som de har rett til å leve. Men ting blir veldig vanskelig når du setter andres liv i fare, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt