Hopp til innhold

Mener Mubarak forstatt er Egypts president

Hosni Mubarak er fortsatt president og det var ikke han, men militæret som hadde ansvaret for overgrepene under revolusjonen i Egypt. Han skrev nemlig aldri under på sin egen avgang, mener Mubaraks forsvarer.

Hosni Mubarak under rettssaken mot ham den 21. januar 2012

Hosni Mubaraks forsvarer mener Egypts tidligere president aldri underskrev på sin egen avgang.

Foto: Mohammed al-Law / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Det regjerende militærrådet har fått fortgang i saken i forkant av årsdagen for starten på oppstanden mot Mubarak, men det er ennå ikke satt noen dato for domsavisgelse.

Frustrerte foreldre på Tahrir-plassen. De mistet sine barn under revolusjonen, de fleste av dem ble drept med skarpe skudd på den mest voldelige dagen i oppstanden mot Hosni Mubarak, tre dager etter at demonstrantene samlet seg på Tahrir-plassen den 25. januar, en oppstand som mot alle odds skulle styrte den allmektige presidenten.

Sivil rettergang

Foreldrene til de drepte aktivistene krever dødsstraff for Mubarak og hans støttespillere, og er frustrert over manglende framdrift.

Den tidligere presidenten rulles nå inn på båre hver eneste dag i en rettssal i utkanten av Kairo.

Det er nå forsvaret som legger fram sin sak, og advokat Farid El Debid hevder at Mubarak ikke kan dømmes i en sivil rettergang siden han ikke offisielt har gått av som president.

– Han skrev ikke selv under på sin avgang, og derfor er han fortsatt statsleder i landet, prosederer El-Debid på. Samtidig legger han skylden for volden på militæret.

El-Debid hevder at Mubarak ga ordre til militæret om å gjenopprette ro og orden, og at det var militæret som stod bak drapene og mishandlingene.

Ønsker rettferdig rettssak

I alt 850 mennesker ble drept i den 16 dager lange oppstanden som ledet til presidentens fall. Han ble erstattet av et Militærråd som fortsatt styrer landet.

– Vi har fra begynnelsen sagt at vi ønsker en rettferdig rettssak mot Mubarak, han er tiltalt som hans medtiltalte og Amnesty er i mot dødsstraff som aktoratet har tatt til orde for, sier Mohammed Lofty til NRK. Han jobber som etterforsker for menneskerettighetsorganisasjonen og følger saken tett.

Men samtidig understreker han at Amnesty også ønsker å se en rettssak som kaster lys over det som har hendt og gir ofrene oppreisning, og så langt har ikke rettssaken levd opp til det.

Protest på Tahrir-plassen

Like før jul samlet mange seg igjen på Tahrir-plassen og demonstrerte mot Militærrådet.

Foto: Mohammed Hossam / AFP

Forsvarerne til Mubarak har fram til 16. februar å legge fram sin versjon av saken. På den tiden skal også forsvaret til hans medtiltalte, de to sønnene Gamal og Alaa, samt tidligere innenriksminister Habib el-Adli, føres.

Frykter bråk

Helgens rettsmøte handlet om korrupsjonsdelen av tiltalen mot Mubarak, og forsvarsadvokat El-Debib hevdet blant annet at det ikke var Mubarak som han framforhandlet en omstridt gassavtale med Israel, men hans tidligere etterretningssjef, Omar Suleiman.

Egypt går nå inn i en av sine viktigste uker på lenge, rettsaken mot Mubarak skal fortsette, mens det nyvalgte islamist-dominerte parlementet møtes for første gang i dag og onsdag er det 25. Januar, årsdagen for starten på oppstanden mot Mubarak.

Mange grupper og partier har tatt til orde for markeringer og nye demonstrasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt