Hopp til innhold

Villig til å diskutere samlings­regjering i Hellas etter press

Den greske regjeringen er villig til å diskutere opposisjonens krav om en samlingsregjering, sier en regjeringstalsmann i ettermidag.

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou har spilt et høyt spill den siste uken. Nå kan han tape alt.

Foto: THIERRY ROGE / Reuters

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou har de siste dagene vært presset fra alle kanter, og det ble spekulert i om det kunne være slutt i dag.

BBC meldte tidligere i dag at Papandreou kommer til å kunngjøre sin avgang innen svært kort tid i dag, men en av statsministerens nære medarbeidere opplyser til Reuters ved 14-tiden at han ikke kommer til å gå av.

Panos Dimas

Professor i filosofi Panos Dimas mener den greske regjeringen vil falle i løpet av kort tid.

Foto: privat

Flere av regjeringspartiets medlemmer har i dag gått ut og sagt at de vil stemme mot sin egen regjering i morgendagens tillitsvotering i den greske nasjonalforsamlingen.

I tillegg har landets finansminister og helseminister uttalt seg negativt om folkeavstemmingsplanene til Papandreou.

Forbanna grekere

– Folk i Hellas er lei og forbanna på regjeringen og deres håndtering av krisen. Ikke minst hvordan de har snudd dette til en diskusjon om euroen. Jeg tror regjeringen vil falle i løpet av kort tid, sier professor i filosofi Panos Dimas på telefon fra den greske hovedstaden.

Regjeringen har mistet sitt flertall foran det planlagte tillitsvotumet
fredag, og stadig flere krever at statsministeren går.

– Det blir trolig ikke noe tillitsvotum fredag. Det jobbes nå med en ny regjering, som kan være klar allerede de neste timene. Her skjer det ting minutt for minutt, sier journalist Angeliki Boubouka i avisa Eleftherotipia på telefon fra Aten torsdag formiddag.

– Vi er midt i en tornado her. Statsministeren har kalt inn til
ekstraordinært møte i kabinettet nå klokka 12. Og senere møter
han partifellene i nasjonalforsamlingen, legger hun til.

Spekulasjonene gikk torsdag på at Papandreou ville bli presset til å trekke seg allerede torsdag på grunn av planene om å legge EUs krisepakke ut for folkeavstemning.

– Statsminister Papandreou tilhører fortiden, sier Dimitris Lintzeris, som representerer regjeringspartiet PASOK.

Greece Financial Crisis

Mange grekere har tatt til gatene og vist sin missnøye med den sittende regjeringen.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Han er ikke den eneste partifellen som nå går ut offentlig mot Papandreou.

Eva Kaili, også hun parlamentsmedlem for PASOK, går samtidig ut og sier at hun ikke vil støtte sin egen regjering i den kommende avstemningen. Hun er den andre som gjør dette.

Papandreou, som nå deltar på G20-toppmøtet i Cannes, har i dag innkalt den greske regjeringen til et krisemøte.

Han går rett til presidenten når dette er over, meldte først den statlige TV-kanalen i Hellas, men torsdag ettermiddag sier en representant for presidentens kontor at det ikke er planlagt noe møte med Papandreou.

Ingen tro på folkeavstemning

– Jeg personlig tror ikke det blir en folkeavstemning, regjeringen vil rett og slett ikke overleve så lenge. Jeg vil gå så langt som til å si at de som måtte mene en folkeavstemning ville være en god ting, mangler forståelse for de politiske realiteter som gjelder både i Hellas og i Europa, sier Dimas.

I går ble Papandreou fortalt av verdens mektigske ledere hva de mener om hans håndtering av krisen i Hellas. Og verten var krystallklar i sin samtale med den greske statsministeren.

– Hvis ikke reglene respekteres, så kan verken Europa eller IMF dele ut så mye som en cent, advarte den franske presidenten Nicolas Sarkozy etter krisemøtet i går.

– Det er viktigere å redde euroen enn grekerne

Både Eurogruppen og europeiske ledere forbereder seg nå på at Hellas må ut av eurosamarbeidet.

Angela Merkel og Nicolas Sarkozy i Cannes.

Både Angela Merkel og Nicolas Sarkozy har vært klare i sitt syn på Hellas under G20-møtet i Cannes.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Tysklands forbundskansler Angela Merkel gjorde det på en pressekonferanse klart at hun helst ville klare å stabilisere euroen med Hellas som medlem – men at det slett ikke var det viktigste.

– Første prioritet er å redde euroen, ikke å redde grekerne, sa Merkel.

Hun fikk støtte av sin franske kollega, president Nicolas Sarkozy.

– Våre greske venner må bestemme om de vil fortsette reisen med oss eller ikke.

Frankrikes Europa-minister Jean Leonetti fulgte opp med å tegne et bilde av Hellas som alt annet enn uunnværlig for euro-samarbeidet.

– Hellas er noe vi kan komme over, noe vi kan leve uten, sa han til radiokanalen RTL.

Den greske statsministeren Giorgos Papandreou har slått fast at utfallet av den varslede folkeavstemningen i Hellas i realiteten vil avgjøre om landet skal kvitte seg med euroen.

Nå forbereder også president i Eurogruppen Jean-Claude Juncker seg på en mulig gresk exit fra eurosonen.

Det opplyste han på tysk morgen-TV og sa at det avgjørende var at de andre euromedlemmene ikke rammes.

– Vi jobber for å sikre at det ikke blir katastrofalt for folk i Tyskland og ellers i eurosonen. Vi er forberedt på en situasjon der Hellas går ut av samarbeidet, men ønsker at vi unngår det, sier Juncker.

Børsene stuper

Det er ikke bare i Hellas Papandreou har gjort seg upopulær. Den greske statsministeren har fra flere hold blitt kritisert for å gamle den finansielle stabiliteten i Europa ved å gå for folkeavstemning.

Mads Andenæs ved Institutt for privatrett, UiO

Mads Andenæs mener situasjonen i Europa er skjør.

Foto: Universitetet i Oslo/Det juridiske Fakultet

Børsene har svingt kraftig etter at det tirsdag ble klart at den greske statsministeren vil gi ordet til folket.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) er blant de som uttrykker bekymring over signaleffekten ut til markedet. Blant annet får de som har pensjonsordninger knyttet opp mot markedet merke usikkerheten.

– Situasjonen er veldig skjør akkurat nå, det viste nedgangen på børsene tirsdag. Derfor er det viktig å ikke bidra til ytterligere usikkerhet, sier Johnsen torsdag formiddag.

Under dagens G20-møte i Cannes kommer Papandreou til å bli stilt til veggs av flere europeiske ledere, tror professor og finansekspert, Mads Andenæs.

– Han vil nok helt klart bli konfrontert i dag. Angela Merkel har jo sagt klart i fra at han måtte få hele Hellas med seg på dette, og blant annet hun vil nok være veldig kritisk til Papandreou, sier Andenæs til NRK.no.

Men han kommer neppe til å gi etter for presset. Og gjør han det, er det neppe misnøyen fra de europeiske statslederne som er grunnen, men presset på hjemmebane, tror Andenæs.

– Sterke interne krefter i Hellas ønsker jo dette, så bøyer han seg, er det fordi han har kalkulert med at oddsene for å få gjennomslag i folkeavstemningen er dårlig. Men de europeiske lederne vil ikke kunne forutsi hva som skjer ved en folkeavstemning, han vil nok si at han ikke hadde noe valg, og dermed har ikke de europeiske lederne noe annet valg enn å godta hans forklaring og vente og se, sier han.

Skrive ut nyvalg

– Det som jeg tror vil skje er at regjeringen faller. Den beste løsningen hadde antageligvis vært atat en administrasjonsregjering ble dannet, som umiddelbart startet arbeidet med å sluttføre avtalen og få på plass de detaljene som skal til for at den gjennomføres. Så må den skrive ut nyvalg der partiene fritt kan si sin mening om forholdene og folket kan uttrykke sin vilje, sier Dimas, som i likhet med mange grekere ikke er spesielt imponert over statsminister Papndreou.

– Det som nå har skjedd har gjort ting mye verre for Hellas. Den støyen som Papandreou har skapt har ødelagt det som måtte være igjen av forhandlingsklimaet. Ingen vil forhandle med grekerne etter dette, sier Dimas

Papandreou, som for tiden deltar på G20-toppmøtet i Cannes, har i dag innkalt den greske regjeringen til et krisemøte. Han går rett til presidenten når dette er over, melder den statlige TV-kanalen i Hellas.

SISTE NYTT

Siste nytt