Hopp til innhold

Obama kan ikke stoppe kontroversiell henrettelse

Mulighetene for at den kontroversielle henrettelsen av Troy Davis ikke gjennomføres finnes, men regnes som lite sannsynlige. Desperate støttespillere ber Obama, statsadvokaten og fengselsansatte om hjelp.

President Barack Obama

Amerikanske eksperter tror det er lite sannsynlig at Obama vil gripe inn for å stoppe henrettelsen av Troy Davis.

Foto: MANDEL NGAN/ GEORGIA DEPARTEMENT OF CORRECTIONS (Montasje: NRK) / Afp

SISTE: Nyhetsbyrået AP melder at advokatene til Davis har anket saken i et siste forsøk på å få utsatt henrettelsen.

Forsvarsadvokat Brian Kammer sier til AP at han vil levere anken til Butts County Superior Court, når den åpner senere onsdag.

I anken bes det om at henrettelsen avvises, og det argumenteres med at den våpentekniske unedersøkelsen som kobler Davis til drapet ikke er riktig.

Det er bare timer til 42 år gamle Troy Davis etter alt å dømme bli henrettet i Georgia i USA, etter at et delstatsråd tirsdag avslo Davis sin anke.

Davis vil bli henrettet med giftsprøyte etter at han i 1991 ble dømt til døden for drapet på politimannen Mark MacPhail i 1989.

Saken har vært svært omstridt i USA. Syv av vitnene i saken har trukket seg, mordvåpenet har ikke blitt funnet og det finnes ikke fysiske bevis mot Davis.

Usikkerheten har ført til at henrettelsen av Davis har blitt utsatt tre ganger, men klokken 01.00 natt til torsdag henrettes Davis etter alt å dømme i et fengsel i byen Jackson i Georgia, sør for Atlanta.

Davis siste håp er nå enten at statsadvokaten trekker saken, eller at president Barack Obama griper inn.

Hans støttespillere har også bedt fengselsansatte i Georgia om å si at de er syke for at Davis skal unngå giftsprøyta.

Ber statsadvokaten trekke saken

En av de eldste og mest innflytelsesrike borgerettsorganisasjonene i USA, Nasjonalforbundet for fargedes interesser (National Association for the Advancement of Colored People, NAACP) har bedt statsadvokaten om hjelp.

NAACP og andre støttespillere har bedt statsadvokaten i Chatham-distriktet, Larry Chisolm, om at han ber dommeren trekke dødsdommen mot Davis.

Dette regnes som svært usannsynlig, da Cisholm er mannen som ba om at Davis skulle henrettes i utgangspunktet.

Generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs, saken er «dypt tragisk for USA», og sier det nå er «veldig, veldig lite håp» for Davis.

– Så vidt jeg har skjønt kan statsadvokaten fortsatt trekke saken, men det er svært lite trolig at det skjer. Dette er dypt tragisk, både for staten Georgia og for USA. Dette viser at man har latt hevntvangen og systemet gå foran enkeltindividets rettigheter, sa Egenæs til NRK.no tirsdag.

Chisolm selv sendte tirsdag ut en pressemelding der han skriver at han ikke har mulighet til å trekke en henrettelsesdom idømt av høyesterett, den øverste føderale domstolen i USA.

John Peder Egenæs

Generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs, reagerer sterkt på henrettelsen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Må bevise sin uskyld

Høyesterett ble trukket inn i saken i 2010, da Davis ble gitt en sjanse til å bevise sin uskyld.

Men i rettssaken i juni i fjor klarte ikke Davis å overbevise dommeren til å gjenoppta saken.

– Det er så mye tvil rund denne saken, at prinsippet om at skyldspørsmålet skal være hevet over enhver tvil ikke oppfylles. Det har blitt opp til Davis å bevise sin uskyld, i stedet for at påtalemyndigheten må bevise at han er skyldig, sa generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs, til NRK.no tirsdag.

Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, er blant dem som soem ber amerikanske myndigheter endre beslutningen om å henrette Davis, ifølge NTB.

– Som generalsekretær i Europarådet oppfordrer jeg amerikanske myndigheter til å finne en måte å spare Troy Davis' liv, sier Jagland i en kommentar tirsdag.

– Det skyldes ikke bare vårt syn på dødsstraff, men først og fremst den store tvilen som fortsatt er knyttet til domfellelsen, fortsetter han.

Obama kan ikke gripe inn

Den andre muligheten for at Davis sitt liv spares innebærer at president Barack Obama griper inn, noe som virker svært usannsynlig.

Obama har ikke formell rett til å stanse eller utsette henrettelsen, fordi saken har vært oppe i amerikansk høyesterett, skriver The Atlanta Post.

Likevel retter flere av støtteorganisasjonene for Davis sine apeller til president Obama, i håp om et mirakel.

NAACP er blant organisasjonene som har sendt underskrifter fra personer som støtter Davis til Det hvite hus.

Richard Dieter, administerende direktør i Death Penalty Information Center, mener sjansene for at Obama griper inn i det han kaller «den største saken om dødsstraff dette århundret» er «lik null».

I USA har flere politiske kommentatorer sagt at de mener Obama bør komme med en uttalelse om saken, men så langt har det vært helt stille fra Obamas administrasjon, melder The Atlanta Post.

Også andre eksperter mener sjansene for at Davis unngår å bli henrettet er svært dårlige, melder nyhetsbyrået Reuters.

Frankrike: – Uoprettelig feil

Onsdag kom meldingen om at det franske utenriksdepartementet mener henrettelsen av Davis vil være en «uopprettelig feil».

– Ved å henrette en fange hvis skyld det er alvorlige tvil om, vil det amerikanske rettsvesenet begå en uopprettelig feil, sier talsmann Romain Nadal, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Frankrike er svært lei seg for at Georgia State Parole Board ikke ville benåde Davis, sier Nadal.

– Frankrike ber en siste gang om at statsadvokaten og myndighetene i Georgia om å stoppe henrettelsen, fordi det fortsatt finnes mye tvil om hans skyld, sier Nadal.

Ber fengselsansatte si at de er syke

Davis støttespillere blir stadig mer desperate, og borgerrettsorganisasjon for sivile amerikaneres frihet (The American Civil Liberties Union) har bedt fengselsansatte i Georgia si at de er, for på den måten å unngå at Davis henrettes.

Utspillet har så langt blitt møtt med stillhet fra de fengselsansatte.

Davis selv ba tirsdag om å få testes med løgndetektor for å vise sin uskyld, melder CBS News.

En løgndetektortest regnes ikke som pålitelig når det gjelder å bevise skyld «men den kan kanskje si noe om hans uskyld», sier advoktaten til Davis, Stephen Marsh, ifølge CBS News.

Selv om majoriteten av amerikanske medier sår tvil om bevisene i saken, finnes det mange anonyme stemmer på nettsamfunn og debattforum som mener Davis bør henrettes.

Familien til den drepte politimannen har hele tiden sagt at de mener Troy Davis er gjerningsmannen, og har flere ganger bedt om at henrettelsen gjennomføres - over 20 år etter at politimannen Mark MacPhail ble skutt og drept.

Troy Davis

Henrettelsen av Troy Davis har ført til store reaksjoner i en rekke land. Christian Holum (f.v), Ingrid Lange, Magnus Garvoll, Helen Liebig-Larsen og Mari Walle Thorsen er blant dem som demonstrerer utenfor USAs ambassade i Oslo.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt