Hopp til innhold

Mubarak vil be om unnskyldning

Tre måneder etter at han gikk av vil Egypts tidligere president Hosni Mubarak be lederne om benådning og det egyptiske folk om unnskyldning, ifølge en avis.

Egypts tidligere president Hosni Mubarak

Egypts tidligere president Hosni Mubarak er for tiden arrestert på et sykehus i Sharm el-Sheikh.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Avisen al-Shorouk siterer egyptiske tjenestemenn som hevder at Mubarak nå skriver et brev, som vil bli lest opp på egyptisk og arabisk TV, der han han på sine egne og på familiens vegne vil be om unnskyldning for all forargelse han har skapt hos folket.

Skylder på rådgiverne

Ifølge avisen kommer Mubarak også til å be om unnskyldning «for alle handlinger som kan ha sin årsak i falsk informasjon som han har fått fra sine rådgivere».

Det siste punktet er spesielt interessant, ettersom det betyr at Mubarak kan legge skylden på sine tidligere medarbeidere - hvorav noen er under etterforskning eller allerede er dømt.

Uansett hvor gjennomsiktig en slik strategi er, skriver Al Arabiya, kan det gi militærlederne som nå styrer Egypt en anledning til å slippe å stille sin tidligere sjef for retten. Det er uansett lite sannsynlig at Mubarak vil bli dømt til døden - slik enkelte revolusjonære krever - og det er trolig at han vil slippe fengselsstraff.

Vil ikke benåde sønnene

Den tidligere presidenten og hans kone Suzanne er for tiden i arrest på et sykehus i Sharm el-Sheikh, og begge skal ha fått hjerteproblemer under avhør.

Suzanne Mubarak

Suzanne Mubarak skal ha sagt seg villig til å gi fra seg alle pengene sine.

Foto: STRINGER/EGYPT / Reuters

Al-Shorouk skriver at Mubarak skal være villig til å gi fra seg alt han eier som en byttehandel mot å slippe tiltale. En kilde i militæret sier at flere politiske partier i Egypt er villige til å la Mubarak bli benådet, «innenfor et akseptabelt lovlig rammeverk».

En eventuell benådning ønskes for Mubarak, hans kone, og dere to sønner Alaa og Gamal. Sønnene sitter nå fengslet i Kairo, tiltalt for korrupsjon. Men kilder sier til avisen at det er lite sannsynlig benådningen vil gjelde for de to sønnene.

Før demonstrasjonene som til slutt fjernet Mubarak, begynte, pleide Gamal nær kontakt med forretningsledere og hadde en ledende stilling i det styrende partiet. Han var også regnet som Mubaraks arvtager. Alaa konsentrerte seg om forretninger.

Også konene til Gamal og Alaa har blitt avhørt i forbindelse med familien Mubaraks antatt enorme formue, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Lover å dømme alle skyldige ledere

Etterforskerne forsøker å finne ut av Mubaraks rolle under demonstrasjonene, og vil finne ut om den tidligere presidenten ga ordre om å skyte mot demonstrantene i løpet av de 18 dagene det tok før han gikk av.

Minst 846 personer ble drept mens protestene pågikk, og over 6000 personer ble skadet.

Militærrådet som tok over styringen da Mubarak gikk av 11. februar, har lovet å dømme alle tidligere ledere som er skyldige i maktmisbruk.

SISTE NYTT

Siste nytt