Hopp til innhold

Tar fatt på store oppgaver i Haiti

Michel Martelly, karismatisk artist uten ledelseserfaring, ble i dag tatt i ed som president i Haiti i landets første demokratiske maktoverføring.

Haitis presidentpar

Michel Martelly - tidligere kjent som 'Sweet Micky' - og hans kone Sophia har enorme oppgaver foran seg for å få landet på fote.

Foto: THONY BELIZAIRE / Afp

50 år gamle Martelly avla eden foran Haitis jordskjelv-ødelagte nasjonalforsamling i Port-au-Prince.

- Stormangrep mot samfunnet

Han lovet at det skulle bli slutt på ustabiliteten og utryggheten i det fattige landet, som fortsatt ligger i ruiner etter ett av verdens mest ødeleggende jordskjelv som rammet landet i fjor.

- Dette er et nytt Haiti, åpent for forretninger og handel, sa Martelly til tilhengerne i sin tale ved det ødelagte presidentpalasset.

- Folk er trette av urettferdighet, sa Martelly, som varslet et stormangrep av endringer som skal merkes i alle deler av det haitiske samfunnet.

Blant annet vil den nye presidenten forbedre politiet og rettsvesenet, øke sikkerheten, bedre forholdene for investorer og gjenopprette tilliten til myndighetene.

Demokratisk seier

Avtroppende president René Preval deltok under seremonien, der lederen for landets nasjonalforsamling overrakte Martelly det røde og blå ordensbåndet som er beviset på presidentmakten.

Dette er den første demokratiske maktoverføringen fra én president til en annen i det fattige landets turbulente historie.'

Også flere statsledere og tidligere statsledere deltok i seremonien.

Et strømbrudd la hele området i mørke rett før edsavleggelsen i en midlertidig bygning foran nasjonalforsamlingen.

Langsom gjenoppbygging

Etter at eden var avlagt, dro Martelly og hans kone Sofia til ruinene av presidentpalasset hvor 2500 tilhengere møtte den nye presidenten og jublet til innsettingstalen og løftene hans.

Haitis presidentinnsettelse

Hjemløse haitiere følger innsettelsesseremonien fra et tak i Port-au-Prince.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Over 225.000 mennesker omkom under jordskjelvet i januar 2010. Gjenoppbyggingen har gått pinefullt sakte for flere hundre tusen traumatiserte overlevende som mistet alt de hadde og fortsatt bor i teltbyer utenfor hovedstaden.

Haiti var allerede det fattigste landet i Amerika da jordskjelvet rammet og gjorde hver sjuende innbygger hjemløs.Halvparten av de 10 millioner innbyggerne lever av under to dollar dagen.

SISTE NYTT

Siste nytt