Hopp til innhold

– Sannfinnene er ikke Finlands Frp

Sannfinnene er et parti med et tydelig budskap, en karismatisk leder og eksplosiv oppslutning. Men dette er ikke Finlands Frp, sier Morten Høglund.

Morten Høglund (Frp)

Mye av Sannfinnenes politikk plasserer dem langt fra oss, sier Morten Høglund i Frp.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Dette er noe nytt i Finland, og Sannfinnenes gode resultat i det finske valget er absolutt interessant, sier Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund til NRK.

Fra fem prosent til tredje størst

Sannfinnene var det eneste partiet i den finske Riksdagen som gikk frem i søndagens valg. Og fremgangen var på solide 15 prosent, fra 4 til 19 prosents oppslutning.

Partiet blir dermed Finlands tredje største parti, og får 39 seter i Riksdagen. Med den finske politiske tradisjonen havner Sannfinnene trolig også i regjering, sammen med Samlingspartiet (20,4 prosent, 44 seter) og Sosialdemokratene(19,1 prosent, 42 seter), og trolig noen støttepartier til.

Sannfinnenes partileder, Timo Soini, lover at partiet ikke skal ligge bakpå i regjeringsforhandlingene, men at de går inn for å få gjennomslag for sin egen politikk.

– Ikke Frp-politikk

Partiet er populistisk og innvandringskritisk. Men dette er ikke Finlands svar på Frp, sier Høglund.

– Det at de har et klart og tydelig budskap, en karismatisk leder, er et relativt nytt parti i rask vekst i Finland, gjør at de ligner på på Frp. Men mye av politikken er ikke lik, og vi har vanskelig å for å identifisere oss med Sannfinnene, sier Høglund.

Sannfinnenes politiske innhold har berøringspunkter til Frp, men det har det også til andre partier, mener Høglund. Han mener Sannfinnene på mange måter er et innadvendt, nasjonalistisk orientert parti.

– Sannfinnene har stor tro på myndighetene og vil ha en stor stat. Det plasserer dem langt fra oss. Vi definerer oss som et liberalistisk parti, og her er det et hav av forskjell, sier Høglund.

Kan endre finsk politikk

Høglund tror Sannfinnene nok har fått stemmer på grunn av den kritiske holdningen til innvandring, men legger til at innvandring er et helt annet tema i Finland enn i Norge. Finland, som har cirka 500.000 flere innbyggere enn Norge, har omtrent halvparten så mange utenlandske statsborgere, ifølge SSB.

Også i Sverige i fjor gjorde et innvandringskritisk parti et brakvalg, da Sverigedemokratene ble valgt inn i den svenske Riksdagen. Man mente da at valgresultatet viste en lenge ulmende innvandringskritisk holdning i den svenske befolkningen, og spådommen gikk på at resultatet kom til å forandre også politikken til de andre partiene: For de andre partiene, som i begynnelsen ikke ville ha noe å gjøre med Sverigedemokratene i Riksdagen, vil ikke uten kamp gi slipp på stemmene som partiet fikk. Og hvordan skal man ta stemmer fra et parti som gjorde et brakvalg mest på grunn av sin kritiske holdning til innvandrere?

Situasjonen er annerledes i finsk politikk, der det er tradisjon for et bredt samarbeid. Mens Sverigedemokratene blir holdt utenfor det gode selskap i Sverige, får Sannfinnene plass ved regjeringsbordet i Finland.

– Kan være et blaff

Høglund tror at også i Finland vil de andre partiene vil gjøre notater for hvordan velgerne kommer til, og at de ikke vil miste stemmene uten kamp.

– I Finland kan nå det innvandringskritiske og EU-kritiske bli mer tydelig, sier Høglund.

Han legger til at Sannfinnene er, om ikke ekstremt nasjonalistiske, så i hvert fall meget innadrettet. Og politikken og det gode valgresultatet er ikke utelukkende basert ønsket om en strent innvandringspolitikk.

– Men valgresultatet kan også være et blaff, og kan neste gang kan det komme tilbake til normalen. Det gjenstår å se om Sannfinnene klarer å forvalte det gode resultatet.

SISTE NYTT

Siste nytt