Hopp til innhold

Uganda: Kan ha vært selvmordsangrep

Sekunder etter at dommeren hadde blåst av VM-finalen søndag kveld, ble 74 mennesker drept av eksplosjoner i Kampala. Hendelsene kan ha vært selvmordsangrep regissert av den somaliske Al Shabaab-militsen.

Eksplosjonene rammet to restauranter i Ugandas hovedstad Kampala. Mandag ettermiddag ble dødstallene oppjustert til 74.

– Det siste offisielle tallet på døde er 74, sier Fred Opolot, som er talsmann for Ugandas regjering, til AFP.

Én amerikaner blant de drepte

Opolot sier at det fremdeles arbeides med å få fastsatt de dreptes nasjonalitet. En talsmann for den amerikanske ambassaden bekrefter at én amerikaner er blant de drepte. AFPs reporter på stedet så i tillegg minst tre skadde amerikanske statsborgere på sykehuset Mulago i Kampala.

– Vi ville bare se VM-finalen. Dessverre gikk vi til Ethiopian Vilage, sier Chris Sledge, en 18 år gammel amerikansk statsborger som fikk alvorlige skader på føttene og i det ene øyet.

Gikk av under VM-finalen

De to bombene gikk av søndag kveld, rett etter VM-finalen mellom Spania og Nederland, på hver sin restaurant i hovedstaden Kampala.

– Disse bombene var definitivt rettet mot folk som så VM, sier Ugandas politisjef Kale Kayihura til BBC.

LES OGSÅ: Uganda: 64 drept i eksplosjoner

(Saken fortsetter under videoen)

Video Pressekonferanse med myndighetene i Uganda

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Fred Opolot og Judith Nabakooba snakker på en pressekonferanse med myndighetene i Uganda.

Mistenker somaliske ekstremister

Al Shabaab-militsen, som knyttes til Al Qaida, kontrollerer rundt 80 prosent av Somalia, og har truet med å angripe Uganda. Dette fordi Uganda har sendt styrkebidrag til fredsstyrken fra Den afrikanske union i Somalia, og støtter den vestlig-støttede regjeringen i landet.

LES OGSÅ: Milits angrep fredsstyrke i Somalia

– På ett av stedene fant etterforskere det avrevne hodet til en somalisk statsborger. Vi mistenker at det kan ha vært en selvmordsbomber, sier den militære talspersonen Felix Kulayigye mandag.

– Vi mistenker at det er Al Shabaab, fordi de har sagt at de skal gjøre dette lenge, forklarte han før militsen tok på skylden.

LES OGSÅ: Al Shabaab: Islamistene i Somalia

– Terrorhandlinger

Uganda og Burundi er de eneste afrikanske landene som har sendt styrker til det krigsherjede landet på Afrikas horn.

Den afrikanske union gikk i dag tidlig ut og karakteriserte de to bombeeksplosjonene som terrorhandlinger.

– Dette er terrorhandlinger som fordømmes på sterkest mulig måte, sier kommisjonær for fred og sikkerhet, Ramtane Lamamra.

Natt til mandag var det også ubekreftede meldinger om eksplosjoner andre steder i hovedstaden, ifølge den ugandiske nettavisen New Vision.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Uganda: 64 drept under VM-finalen

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Marerittaktige scener i Ugandas hovedstad Kampala. Politiet kobler eksplosjonene opp mot somaliske ekstremister.

– Én av våre fiender

– Uganda er et vantro land som støtter den såkalte regjeringen i Somalia, sier Sheikh Yusuf Isse, en leder i Al Shabaab-militsen i Somalias hovedstad Mogadishu, til Reuters.

– Vi vet at Uganda er en motstander av Islam, og derfor er vi veldig glade for hva som har skjedd i Kampala. Det er de beste nyhetene vi noen gang har hørt, fastslår militslederen.

– Uganda er en av våre fiender. Alt som får dem til å gråte, gjør oss glade, sier Isse til nyhetsbyrået AP.

Hvis Al Shabaab står bak, slik militsen hevder, er det første gangen gruppen har utført angrep utenfor Somalia.

(Saken fortsetter under bildet)

Mann skadd i Uganda

En ugandisk mann som ble skadet i eksplosjonen ligger på Mulago-sykehuset i Ugandas hovedstad Kampala.

Foto: Benedicte Desrus / Reuters

– Hørte folk hyle og løpe

– Vi så fotball her. Da det var igjen tre minutter, på slutten av kampen, kom det en høy eksplosjon, sa Juma Seiko, som var øyenvitne på Lugogo Rugby Club.

En av gjestene på den etiopiske restauranten Ethiopian Village, hvor den andre eksplosjonen skjedde, var amerikanske Kris Sledge:

– Jeg husker at det svartnet for meg, mens jeg hørte folk hyle og løpe, forteller Sledge (18) til BBC fra sykehussengen i Kampala.

– Jeg elsker dette stedet, men jeg lurer på hvorfor dette skjedde og hvem som gjorde det. Akkurat nå er vi bare glade for å være i live, sier han.

En amerikansk statsborger er blant de drepte, opplyser den amerikanske ambassaden i Kampala.

SISTE NYTT

Siste nytt