Hopp til innhold

Utrydningstruet i "Tigerens år"

I dag feirer de nyttår i Kina, og går inn i "Tigerens år". Men den ville sibirtigeren, verdens største kattedyr, står i fare for å bli utryddet.

Video nsps_upload_2010_2_12_19_40_16_1798.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det finnes bare 600 ville sibirske tigere igjen.

Det er bare et femtitalls ville tigre igjen i hele Kina, og i den nord-østlige delen av landet er den sibirske tigeren snart helt utryddet.

Må ta ansvaret selv

En stor del av ansvaret må kineserne ta selv. Sibirtigeren er meget etterspurt. Tenner, bein, klør, skinn og involler blir brukt i tradisjonell kinesisk medisin. Men dette er ikke noe de liker å snakke om.

Tigre

Disse sibirske tigrene lever i fangenskap.

Foto: Bi Sheng / NRK

I Heilongjiang Tigerpark venter omkring ett hundre tigere unger denne våren, i "Tigerens år". Ute i den kinesiske naturen finnes det bare rundt tjue ville sibirtigre. De lever spredt og isolert. Mange formerer seg ikke.

Driver rovdrift

Zhu Chunquan, leder villdyrprogrammet WWF Kina

Zhu Chunquan, leder villdyrprogrammet WWF Kina

Foto: Bi Sheng / NRK

Zhu Chunquan, leder for villdyrprogrammet til World Wildlife Fund, WWF Kina , er bekymret. - De er så sårbare fordi tigerens naturlige habitat er blitt ødelagt de siste femti årene. De mangler mat, og det drives rovdrift på dem, sier han.

Direktør Liu Dan i Heilongjiang Tigerpark er mer optimistisk. Han tror sibirtigeren kan vende tilbake til villmarken om noen generasjoner.

- Vi utvider territoriet gradvis og velger ut de beste eksemplarene av arten. De som kan tilpasse seg villmarken, trener vi. På den måten kan de gjenvinne sin naturlige villskap og sine instinkter, mener Liu Dan.

Mye sykdom

I Heilongjiang Tigerpark deler dyrepasserne ut dagens medisiner. For tigrene i fangenskap er mye syke.

- Noen har fordøyelsesproblemer og infeksjoner. De er som mennesker, får feber, hodepine og blir forkjølte, forteller Shi Bayou.

Shi Bayou, dyrepasser

Shi Bayou er dyrepasser. I dag står han for pilleutdelingen.

Foto: Bi Sheng / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt