Hopp til innhold

Boko Haram-massakren i Nigeria:– Det lå fortsatt lik i gatene etter et døgn

NAIROBI/OSLO (NRK): Øyenvitnet som oppdaget den siste massakren i Nigeria forteller at det lå lik på bakken da han kjørte gjennom Gumsuri dagen etter at landsbyen var angrepet av Boko Haram.

Mann stående mellom mange bøtter

En Røde Kors-medarbeider i en flyktningleir i Yola står mellom en mengde bøtter med tepper oppi som skal deles ut til flyktninger fra Boko Haram.

Foto: Sunday Alamba / Ap

pastor Mark Enoch foran sitt hjem i Nigeria

Pastor Mark Enoch foran sitt hjem i Nigeria.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Jeg var i Chibok da jeg hørte om angrepet. Jeg hørte at mange var drept og kvinner og barn bortført. Da jeg dro gjennom Gumsuri mandag, så jeg lik ligge på bakken. Det var fortsatt røyk fra et titalls hus og landsbyen var nærmest forlatt, sier pastor Mark Enoch til NRK.

Han reiste gjennom Gumsuri dagen etter at landsbyen var angrepet av Boko Haram. 35 ble drept og minst 185 ble bortført under angrepet.

Landsbyen Gumsuri ligger rundt 20 kilometer nord for Chibok, byen som Boko Haram i april bortførte 276 jenter fra.

Se kart nederst i saken.

En av de jentene som ble bortført var Enochs egen datter.

Mark Enoch har flyktet med familien sin til Abuja, men dro tilbake til Chibok fordi han hørte at noen medlemmer fra menigheten hans hadde returnert. Han ville vite hvordan de hadde det.

– Alle i Chibok er panikkslagne. Det er faktisk mange soldater der nå, men folk er likevel livredde for at de militante islamistene skal komme tilbake.

Selv opplevde han at soldater flykter sammen med ham og familien da de flyktet fra Chibok for cirka én måned siden. Han har ikke hørt noe fra datteren som ble kidnappet av Boko Haram fra skolen i april i år.

Han frykter at hun er steinet til døde.

Unge afrikanske kvinner med sjal

Fortsatt er videoen som Boko Haram offentliggjorde 12. mai i år de siste bildene som er kjent av de fleste av de 276 kidnappede skolejentene.

Foto: AFP

Angrepet sist fredag eller søndag

Internasjonale nyhetsbyrået melder at angrepet i Gumsuri skjedde sist søndag, mens det først er blitt kjent i dag – torsdag.

Maren Sæbø med redaksjonslokale i bakgrunnen (nært)

Redaktør for Verdensmagasinet X, Maren Sæbø, var selv i Nord-Nigeria sist sommer.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Nigerianske Premium Times skriver på sin side at angrepet på landsbyen Gumsuri, som de skriver Gumsere, skjedde sist fredag.

Noe av grunnen til at det tok så lang tid før omverdenen fikk vite om massakren er at mobilnettet var nede i området og at veiene i området er elendige.

– Det er først når det kommer flyktninger til delstatshovedstaden Maidiguri at et angrep blir kjent. Det er ikke sikkert at de angrepne selv vet hvilken dag de ble angrepet, sier redaktør av Verdensmagasinet X, Maren Sæbø til NRK.

Hun sier at tiden det tok å få ut informasjon om det siste angrepet i Gumsuri og usikkerheten om hvilken dag det skjedde, illustrerer hvor vanskelig det er å få ut informasjon fra områdene i Nordøst-Nigeria der Boko Haram har tilhold.

– Selv nigerianske journalister reiser ikke til de tre delstatene der det er innført unntakstilstand, men rapporterer fra hovedstaden Abuja og storbyen Kano, sier Sæbø.

Likevel sier hun at det kommer ut mer informasjon etter at de 276 skolejentene ble bortført i april. Kampanjen «Bring back our Girls» har ført til større oppmerksomhet om det som skjer, og har også skapt et nettverk som hjelper til med å få ut informasjon.

– Vi vet veldig mye mer nå enn vi gjorde før april, sier hun.

Kvinner i flyktningeleir i Nigeria

Internt fordrevne flyktninger mottar mathjelp i Yola, hovedstaden i Adamawa-delstaten i Nordøst-Nigeria.

Foto: FLORIAN PLAUCHEUR / AFP

Trappet opp angrepene

De siste to månedene har sett stadig flere angrep fra Boko Haram. Verst var angrepet på den sentrale moskeen i Kano i slutten av november, der over 120 mennesker ble drept.

Det har vært mye mer vold de siste to månedene. Selvmordsangrepene er langt mer dødelige. Før var det snakk om to-tre døde i selvmordsangrep, nå kan det være over 100. Boko Haram ser også ut til å ha befestet territorier. De kontrollerer nå landsbyene rundt byene, sier Maren Sæbø.

Hun tror massakren og bortføring fra Gumsuri er en del av kampen om territorier. Frontlinjene i Nordøst-Nigeria er flytende og regjeringsstyrkene har bare kontroll i delstatshovedstedene.

Selvmordsangrepene er i stor grad rettet mot de større byene, som Kano, den største byen i det nordlige Nigeria.

Det bor rundt 12 millioner mennesker i Kano, og i dag frykter innbyggerne å oppsøke markeder og andre steder med store menneskemengder i frykt for selvmordsangrep.

Utbombet fiskebod på marked

En utbombet fiskebod på markedet i Job 12. desember i år etter at bombeangrep der 31 mennesker ble drept.

Foto: Stringer / AFP

Valg i februar

14. februar skal det holdes valg i Nigeria. President Goodluck Jonathan stiller til gjenvalg.

Samtidig har opposisjonen for første gang siden 1999 Nigeria samlet seg rundt en kandidat. Muhammadu Buhari er tidligere militærdiktator og styrte Nigeria fra 1983 til 1985.

Nå stiller han opp som presidentkandidat, og som muslim er det ventet at han får stor støtte i det muslimske Nord-Nigeria.

– Valg i Nigeria er alltid svært voldelige. Valgene øker de mange spenningene i landet, mellom nord og sør og mellom kristne og muslimer, sier Maren Sæbø.

Etter opptrappingen fra Boko Haram de siste månedene er hun usikker på om det vil bli mulig å gjennomføre valget i Nord-Nigeria i det hele tatt.

Trusselen om angrep fra Boko Haram vil gjøre folk redde for å delta både under valgkampen og under selve valgkampen.

– Jeg tror ikke man får folk til å stå i kø utenfor et valglokale i Kano nå, er den dystre spådommen til Maren Sæbø, snaut to måneder før valget i Afrikas klart mest folkerike land.

Abubakar Shekau

Bilde fra en video publisert av Boko Haram 9. november i år som viser Boko Haram-lederen Abubakar Shekau mens han taler til lokalbefolkningen i en ukjent by.

Foto: AFP
Nord-Nigeria

SISTE NYTT

Siste nytt