Hopp til innhold

Bestefaren hennes ga Krim til Ukraina

WASHINGTON D.C. (NRK): Professor Nina Khrusjtsjova tror Krim igjen vil være russisk etter morgendagens folkeavstemning. Men hun er stolt av at bestefaren hennes ga halvøya til Ukraina i 1954.

Nina Khrusjtsjova

MISLIKER: Professor Nina Khrusjtsjova har lite til over for president Putin.

Foto: Tove Bjørgaas, NRK

Nina Khrusjtsjova sammen med sin bestefar Nikita Khrusjtsjov

Nina Khrusjtsjova sammen med sin bestefar Nikita Khrusjtsjov i 1971.

Foto: Privat

– Min bestefar var glad i Ukraina og mente nok ukrainerne hadde lidd nok i Stalin-tida, forklarer Nina Khrusjtsjova.

Hun er egentlig oldebarnet til Sovjet-lederen Nikita Khrusjtsjov, men da hennes bestefar falt ved fronten i 1943 adopterte Khrusjtsjov Ninas to år gamle mor. Derfor var mannen som ledet Sovjetunionen fra 1953 til 1964 Ninas bestefar.

Bet gjestene i beina

Nikita Khrusjtsjov

BESTEFAR: Sovjet-lederen Nikita Khrusjtsjov, som var bestefaren til Nina Khrusjtsjov, hadde et nært forhold til Ukraina.

Foto: NTB scanpix

– Han lot meg gjøre som jeg ville da jeg var liten. Jeg var svært egenrådig, og moren min kunne bli rasende, men bestefar bare sa: La henne holde på, forteller Khrusjtsjova om bestefaren som lot henne sitte under bordet da han hadde store lunsjer med viktige gjester.

Der satt vesle Nina og bet gjestene i anklene.

– Det var bare ham som syntes det var søtt, forteller Khrusjtsjova med et smil.

NRK møter henne i lokalene til et forskningsinstitutt i Washington D.C. Dit er professoren ved universitetet New School i New York kommet for å snakke om en bok hun har skrevet om sin egen familie.

Hun er en aktiv samfunnsdebattant og har vært mye i amerikanske medier etter at opprøret i Ukraina startet. Lenge før Janukovitsj-regimet falt advarte Nina Khrusjtsjova om at russiske styrker ville innta Krim. Og hun fikk rett.

Nå er hun sikker på at Krim igjen vil bli russisk.

– Russland kan også komme til å ta seg til rette i grenseområdene der det er mye viktig industri. Det gjenstår å se hva som vil skje, sier hun.

Ga bort Krim i all stillhet

Nikita Khrusjtsjov hadde et nært forhold til Ukraina gjennom hele sitt liv. Som ung var han gruvearbeider der. Han snakket ukrainsk og hans kone var fra Ukraina.

På 1930-tallet led folk i Ukraina forferdelig under Stalins regime. Republikken skulle stå for matproduksjonen til store deler av Sovjetunionen, men befolkningen i Ukraina måtte selv sulte. Ukraina ble også svært ødelagt i krigsårene, og da Stalin døde i 1053 og Khrusjtsjov overtok, var det naturlig for ham å gi Krim-halvøya tilbake til Ukraina.

Det var best slik, sa Khrusjtsjov, som også pekte på at den russiske republikken ikke hadde noen fysisk grense til Krim.

– Han ønsket å desentralisere Sovjetunionen mer, og dette var et av de første tiltakene, forklarer Nina Khrusjtsjova. Det var ingen stor sak den gangen siden Sovjetunionen var et land, og avisen Pravda spanderte bare en notis på hendelsen.

– Putin ødelegger Russland

Russland

STALIN-HYLLEST: Gjenskinnet i gulvet på t-banestasjonen i Moskva viser utsmykninger i taket på stasjonen som er dekorert i Stalin-stil.

Foto: Ivan Sekretarev / AP

Nina Khrusjtsjova har arvet sin bestefars temperament og er ikke redd for å si nøyaktig hva hun mener om president Putin.

– Han har brakt Russland langt tilbake. Han sentraliserer der russere lenge har forsøkt å desentralisere. Han samler makten og ødelegger de demokratiske institusjonene som er blitt bygget opp.

Khrusjtsjova går så langt som til å hevde at Putin til og med forsøker å gjenreise diktatoren Stalin.

– I 2009 ble en av de store T-banestasjonene i Moskva pusset opp i stalinistisk stil med en inskripsjon i gullbokstaver som hyller Stalin. Jeg reagerer sterkt på slikt, forklarer hun

Visumnekt for alle russere

Som de fleste andre tviler ikke Nina Khrusjtsjova på utfallet av folkeavstemningen på Krim i morgen. Hun mener USA og EU må samarbeide om strenge sanksjoner mot Russland dersom landet annekterer halvøya og kanskje også tar seg til rette andre steder i Ukraina.

– Gi visumnekt til alle russere både til USA og EU. Dersom 140 millioner mennesker blir nektet å reise til USA eller på skiferie i Alpene, tror jeg Putins popularitet raskt vil falle i Russland. Det er slike tiltak som vil hjelpe, sammen med økonomiske sanksjoner, avslutter den amerikansk-russiske professoren som flyttet til USA i 1991.

SISTE NYTT

Siste nytt