Bak hekker og store smijernsporter i Regent’s Park ligger residensen til USA-ambassadøren i London. Her har Sergej Lavrov og hans amerikanske kollega, John Kerry, snakket sammen i flere timer om den spente situasjonen i Ukraina.
Uten at de kom til noen enighet.
Utenfor stod demonstrantene.
– Må tenke seg om
– Jeg håper at Russland tenker seg om, og lar seg overtale, eller blir skremt, og da kanskje forandrer mening og trekker troppene ut og lar Ukraina være, sier Oksana Motyka til NRK.
Tror du det kommer til å skje?
– Jeg prøver å være realistisk og forbereder meg på det verste, men håpet lever alltid, sier hun mens hun snur seg mot venninnen.
– Vi prøver å få oppmerksomhet fra Lavrov, fra verdens medier til våre problemer i Ukraina, sier Olga Mazurinko.
Det minner nesten om den kalde krigen?
– Dessverre er det slik. Det er sant at folk ble drept i Donetsk, som er den østlige delen av Ukraina, i går. Det folk ellers i verden ikke vet er at informasjon ikke kommer ut til dem. De prorussiske demonstrasjonene holdes av folk som er hentet inn fra Russland. Alle hotell er fulle av russiske statsborgere, og det er de som protesterer under russiske flagg og hevder at de vil at Ukraina skal følge Russland, sier Oksana, som mener alt russerne sier bare er løgn.
Ønsket garantier
Innenfor dørene i den ærverdige boligen midt i London var det ventet at Kerry ville presse sin russiske kollega til å få garantier om at det store russiske krigsmaskineriet ikke ville annektere Krim-halvøya.
De to utenriksministerne Sergej Lavrov og John Kerry møttes i London uten å komme frem til noen enighet.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp– Vi har ingen planer om å angripe Sørøst-Ukraina og vi vil respektere folkeavstemningen på Krim, fortalte Lavrov pressen etter det flere timer lange møtet som han omtalte som konstruktivt, men der han også understreket at de ikke hadde kommet frem til noen form for enighet.
– Russland og USA har ingen felles forståelse av situasjonen på Krim, ifølge Lavrov.
Noen timer etterpå var det John Kerry sin tur til å snakke om møtet mellom de to.
– Vi har hatt en god seks timers lang samtale og der kom det frem at Putin kommer ikke til å ta noen avgjørelse om Ukraina før etter folkeavstemning. En folkeavstemning vi mener er et brudd på folkeretten, fortalte Kerry og understreket at USA ikke kommer til å anerkjenne resultatet av søndagens avstemming.
Møtet mellom utenriksministrene skjer knappe to dager før folkeavstemningen på Krim-halvøya og ble regnet som den siste muligheten for å kunne hindre folkeavstemningen i å bli gjennomført.
Det lyktes ikke.
Innbyggerne på Krim skal bestemme om hvorvidt halvøya skal løsrive seg fra Ukraina og bli en del av Russland. Det er 1,5 millioner stemmeberettigede innbyggere på Krim, og resultatet blir kjent gyldig dersom over 50 prosent avgir stemme.
Det er ventet at rundt 80 prosent vil stemme ja til russisk flagg.