Hopp til innhold

Demonstrerer mot Syria-støtte under G8-møtet

ENNISKILLEN (NRK.no): 700 mennesker marsjerte i dag gjennom gatene i den lille nordirske byen på vei ned til det luksuriøse golf-hotellet der noen av verdens mektigste møtes bak lukkede dører.

Demonstrasjonstog i Enniskillen

På vei ned til sperringene som gjerder lederne fro G8-landene inne gikk i dag rundt 700 demonstranter og ropte slagord mot møtet.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Gry Blekastad Almås i Nord-Irland

En av de store parolene under demonstrasjonstoget er «G8 Not Welcome!», og den beskjeden var ikke til å misforstå.

– G8 er en totalt bortkasta tid og arbeid. De burde ikke engang tenke på å sende våpen ned til Midtøsten. Det de burde gjøre er å slette gjeld istedenfor å vurdere å bruke millioner på våpen og soldater, sier Frank Rafferty i demonstrasjonstoget.

Rolig

Foreløpig ligger det an til å bli tidenes roligste G8-møte, og mye av grunnen kan nok tilskrives de 8000 politifolkene som patruljerer området.

På den forholdsvis korte veien mellom Belfast og Enniskillen var det politipatruljer på hver eneste bro og i hver eneste avkjøring.

Og over området svever ikke bare helikoptre, men også tre små droner som overvåker det hele.

Det var annonsert at dagens demonstrasjonstog skulle telle rundt 2000 personer, men virkeligheten var nok nærmere halvparten.

– Vi er ikke skuffet over at det har kommet så få. Man kan ikke regne med noe annet når de flytter møtet så lang unna folk, sier Rafferty, på vei bort til sperringen ved øya der G8-møtet holdes.

Handler om Syria

Der bak lukkede dører og høye gjerder. Langt unna demonstrantenes rop og klager sitter lederne for noen av verdens ledende industrinasjoner og diskuterer.

Men signalene som kommer ut er ikke særlig optimistiske.

I utgangspunktet var det tenkt at Russland og de andre landene, i tillegg til EU, skulle diskuterer økonomiske spørsmål som finanskrisen, skatt og handel. Men frem til nå har motsetningene i Syria-konflikten overskygget alt annet.

For selv om EU og USA endelig kunngjorde at de innleder samtaler om en frihandelsavtale neste måned, at de felles sendte ut en erklæring om at de økonomiske utsiktene fortsatt er svake og at de understreket at dagens pengepolitikk fortsatt bør støtte opp under ny vekst. Så er de Russlands standhaftige støtte til Syrias president Bashar al-Assad alle snakker om.

Møtets vert, Storbritannias statsminister David Cameron, har forsøkt å presse Vladimir Putin både en og to ganger. Uten annet resultat enn å slå fast at de står på hver sin side i konflikten. Men at de er enige om at krigen er en humanitær katastrofe.

For samtidig med dette møtet jobber mange vestlige land, deriblant USA, med å trappe opp sin støtte til opprørene, mens russerne har gitt uttrykk for å trappe ned sin støtte og kansellere allerede inngåtte avtaler om våpenleveranser til regimet i Damaskus.

Putin og Obama

I kveld møttes Barack Obama og Vladimir Putin på det skjermede hotellet på en innsjø i Nord-Irland. Og tonen var den samme.

Barack Obama og Vladimir Putin

Obama og Putin er enige om at de er uenige og at blodbadet i Syria må stoppe.

Foto: Evan Vucci / Ap

– Vi er ikke enige om situasjonen i Syria, men vi ønsker begge å stoppe volden i landet, sa Putin etter møtet, og fikk om ikke annet støtte fra Obama.

– Vi har forskjellige perspektiv, men deler synet på å redusere blodsutgytelsen i Syria, svarte Obama.

Putin på sin side insisterer på at Russland følger internasjonale regler, og han anmoder vestlige land om å gjøre det samme.

– Vi bryter ingen regler og normer, og vi ber alle våre partnere om å oppføre seg på samme måte, sa Putin etter at han i helgen hadde samtaler med Cameron.

USA og Russland har tidligere blitt enige om å holde en felles fredskonferanse om Syria. Men mange tviler på om den noensinne vil bli holdt, ettersom det har vært umulig å bli enige om betingelser og rammeverk for konferansen.

Ifølge FN er minst 93.000 mennesker drept i borgerkrigen i Syria. Den brøt ut etter at i utgangspunktet fredelige demonstrasjoner ble møtt med brutal voldsbruk fra Assad-regimet våren 2011.

SISTE NYTT

Siste nytt