Frykter terrorangrep under G8-møte

ENNISKILLEN (NRK.no): Nord-Irland forbereder seg på terrorangrep foran G8-møtet mandag og tirsdag.

G8 i Enniskillen

Nordirsk politi forbereder seg og legger ut piggtrådgjerder rundt golf-hotellet Lough Erne før mandagens toppmøte.

Foto: PETER MUHLY / Afp

Gry Blekastad Almås i Nord-Irland

Det nordirske politiet PSNI (Police Service Northern Ireland) står overfor sin største sikkerhetsutfordring noensinne når lederne for verdens åtte ledende industriland inntar provinsen denne helgen.

Store politistyrker

Politistyrken er nesten doblet ved at 3600 politifolk er hentet inn fra resten av Storbritannia og Irland. Samtlige av disse har vært gjennom opptrening i bruk av panservogner og spesialutstyr som er en del av dagliglivet til det nordirske politiet, men som er uvant for politi andre steder på De britiske øyer.

– Terroraksjoner fra republikanske dissidentgrupper er dessverre dagligdags i Nord-Irland fremdeles, sier assisterende politimester Alistair Finlay til NRK. Men han mener politiet er et mer sannsynlig terrormål enn Barack Obama, Angela Merkel eller Vladimir Putin.

Assisterende politimester i Nord-Irland, Alistair Finlay

Assisterende politimester i Nord-Irland, Alistair Finlay (til venstre), sammen med Nord-Irland-ministeren i den britiske regjeringen, Theresa Villiers og politimester Matt Baggott på en pressekonferanse for journalister i London før G8-møtet i Nord-Irland.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Hittil i år har det vært ni angrep på politifolk i Nord-Irland. De siste to årene har politiet i gjennomsnitt arrestert en person i uka, forteller Finlay.

Forventer du terroraksjoner mot politiet under G8-møtet?

– Det er alltid en risiko, det er det disse gruppene driver med. Det er derfor vi benytter panservogner og skuddsikre vester som vanlig utstyr i Nord-Irland, sier han. Men han tror det er mer sannsynlig at eventuelle angrep vil komme andre steder i Nord-Irland enn i nærheten av Enniskillen, der G8-møtene holdes mandag og tirsdag til uka.

11 drept i 1987

Fredsmonumentet i Enniskillen

På torget i Enniskillen står minnemonumentet over falne i kriger. Det var her bomben som drepte 11 i 1987 smalt og duene som omkranser statuen er til minne om dem.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Enniskillen var åsted for en av de verste terroraksjonene under de tre tiårene som går under navnet «The Troubles» i Nord-Irland.

11 sivile omkom da Det provisoriske IRA sprengte en bombe i byen i 1987. Drapene ble sett som et veiskille i den irske fredsprosessen, som ledet fram til fredsavtalen i 1998.

Men det er fremdeles republikanske grupperinger ledet ut av IRA som ikke aksepterer fredsavtalen og som aktivt og voldelig kjemper for et forent Irland.

Ifølge britenes sikkerhetstjeneste MI5 er de viktigste republikanske dissidentgruppene «Continuity IRA», «Real IRA» og en gruppe som kaller seg «Óglaigh na hÉireann», som er gælisk og betyr «soldater av Irland».

Vil vise frem sikkerheten

Terrortrusselnivået i Nord-Irland er på nest høyeste nivå, og definert som alvorlig. I resten av Storbritannia er nivået ett hakk lavere, men også her regnes en terroraksjon som et sannsynlig scenario.

Var det lurt av den britiske regjeringen, som er vertskap for G8-møtet, å legge møtet hit?

– Dette er en stor mulighet for Nord-Irland å få vist seg fram, svarer han, og gjentar at trusselbildet først og fremst er alvorlig for politiet selv, svarer Finlay. En argumentasjon Storbritannia-ekspert og første lektor ved britiske studier ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad forstår godt.

– Er det noe de er gode på i Nord-Irland så er det sikkerhet, sier Mustad til NRK. Han er ikke bekymret for situasjonen i landet.

– Situasjonen i landet er gjennomsyret av sikkerhet, og det er nok bevist at de legger det nettopp hit for å vise hvor langt de har kommet, sier Mustad, som også trekker frem de to IRA-utbryter-gruppene som de mest sannsynlige til å gjennomføre aksjoner i Nord-Irland.

– «The Real IRA» og «Continuity IRA» er de to største etter at IRA offisielt ble oppløst. Nå opererer disse fraksjonene som rene terrorister.

SISTE NYTT

Siste nytt