Hopp til innhold

Handel, skatt, korrupsjon og terror på G8-agendaen

ENNISKILLEN (NRK): Demonstranter har allerede satt sitt preg på årets G8-møte. De ønsker større fokus på fattigdom, arbeidsløshet og miljøvern.

Vladimir Putin stoppet i London på vei til G8-møtet

Russlands president Vladimir Putin stoppet i London og hadde samtaler med William Hague og David Cameron.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Gry Blekastad Almås i Nord-Irland

I dag setter lederne for verdens åtte mektigste land seg rundt møtebordet for å diskutere handel, skatt, korrupsjon og terror.

Det siste et velkjent tema for stedet der møtet holdes, nemlig Nord-Irland.

Utenkelig G8-destinasjon

– Det ville vært utenkelig for bare få år siden å holde et G8-møte i Nord-Irland, sier verten for årets samling, den britiske statsministeren David Cameron. Den britisk-styrte provinsen nord på den irske øya var i flere årtier preget av vold og terror fram til fredsavtalen i 1998. Nå vil britene vise fram det de mener er en suksess for resten av verden.

– Nord-Irlands utsikter er forvandlet de siste årene, fortsetter Cameron.

– Provinsen er åpen for handel og investering og er et fantastisk sted å komme på besøk.

Agenda

Med dårlig skjult salgsagenda har statsministeren samlet utenlandske journalister til en pressekonferanse for å orientere om G8-møtets agenda, som på engelsk består av de fire T'er: Trade, Tax, Transparency og Terror.

Britene ønsker å inngå handelsavtaler for å sikre økonomisk vekst. Han har spesielt store forhåpninger om å lande en avtale mellom EU og Canada.

Cameron vil ha slutt på skatteunndragelser og ønsker mer åpenhet rundt eierskap og skatteforhold, men tilbakeviser at han ønsker felles internasjonale skatteregler.

Skatteparadiser

– Vi planlegger ikke akkurat å innføre skatter på 75 prosent, sier han med et smil.

– Men er det ikke på tide at du rydder opp i eget hus, spør journalisten fra franske Le Monde, og viser til skatteparadis som er britiske oversjøiske territorier. Bermuda er et slikt, som i forrige uke nektet å undertegne en samarbeidsavtale om internasjonal utveksling av skatteinformasjon.

– Jeg har lagt press på disse landene, jeg gjør det og jeg vil fortsette å gjøre det, svarer Cameron, som mener det gjøres fremgang. Han minner også om at det fins EU-land som har vært tilbakeholdne med å dele sine skatteopplysninger.

Når det gjelder den tredje T'en, Transparency, er målet å øke åpenheten og slå ned på korrupsjon. Cameron ønsker blant annet å heve den etiske standarden hos blant annet globale olje- og gasselskaper.

Terrorbekjempelse

Nord-Irland er for mange et eksempel på en fredsprosess som har fungert godt, det presenteres ofte som en suksesshistorie.

De neste dagene skal G8-lederne arbeide med prosesser med mål om å få til lignende i andre urolige deler av verden. I den forbindelse er terrorbekjempelse viktig.

Nord-Afrika er en viktig region å finne løsninger for, mener den britiske statsministeren, som også trekker fram løsepenger til gisseltakere som en viktig finansieringskilde for terrorister, og som må stanses.

Men også de aktuelle situasjonene i Syria, Tyrkia og Egypt er blant dem som blir diskutert på et isolert golfhotell på en øy i Farmanagh i Nord-Irland denne uka.

SISTE NYTT

Siste nytt