Hopp til innhold

Syria-krangling demper stemningen

Syria dominerer G8-møtet før det formelt har åpnet. Putin beskylder opposisjonen for å spise sine fiender, mens verten David Cameron sier Russland må stanse støtten til «et regime som slakter egne borgere».

Obama taler i Belfast

USAs president Barack Obama stanset i Belfast på vei til G8-møtet for å rose nord-irene for den 15 år gamle fredsavtalen. Men han ga også råd om større integrering på skoler og i boligområder.

Foto: Evan Vucci / Ap

Uten å nevne Syria spesielt, sa Obama da han ankom Belfast i dag at fredasavtalen i Nord-Irland er et mønster for hva som kan oppnås og et bevis på hva som er mulig å få til for å ende en konflikt.

Det er ventet at Syria blir et hett tema på det to dager lange toppmøtet, som formelt skal diskutere åpenhet, skatteregler, handel og kampen mot terrorisme.

Obama og Putin om Syria

Etter å ha rost den nord-irske fredsprosessen ved ankomsten til Belfast, dro Obama videre til Enneskillen for å møte de andre G8-lederne.

SE VIDEO FRA BELFAST:

USAs president Barack Obama talte mandag i Nord-Irlands hovedstad, Belfast forut for G8-møtet. – Da fred ble oppnådd her, ga det håp til hele verden, sa han.

– Freden i Nord-Irland ga håp til hele verden

Michelle Obama og døtrene deltok på Belfast-møtet, men reiste straks videre til Irlands hovedstad Dublin. Senere i dag er det avtalt en rekke møter på tomannshånd mellom G8-toppene.

I et antatt kjølig klima skal Obama og Putin rundt halv åtte i kveld (norsk tid) snakke om fredsmøtet de er enige om å arrangere for Syria. USA venter ikke noe gjennombrudd under Obama-Putin-møtet i dag.

Men planene for fredsmøtet kan bli tatt et skritt lenger, og kanskje bli tidfestet under samtalene utenfor Enneskillen. Syria-møtet er allerede utsatt fra juni.

Putin: Opprørerne er kannibaler

Russland er president al-Assads fremste allierte, og Putin neppe vende ham ryggen. Senest i går forsvarte han Russlands våpeneksport «til den lovlige regjeringen i Syria og i fullt samsvar med internasjonale regler».

I London, på vei til Belfast-møtet, kalte han opprørerne i Syria kannibaler som spiser sine fienders innvoller for åpent kamera. Canadas statsminister beskyldte til gjengjeld russerne for å støtte banditter - «thugs».

Også britenes statsminister David Cameron og Italias Enrico Letta har booket seg inn for å møte Barack Obama på tomannshånd i det godt bevoktede godset ved innsjøen i Enniskillen i dag.

I andre rom møter Putin Frankrikes president Francois Hollande og senere Storbritannias statsminister Cameron.

På møtet erklærte EU-kommisjonens president som ventet at de formelle forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og USA vil starte i neste måned. Sist fredag fikk EU overtalt et nølende Frankrike ved å forsikre at de vil få gjennomslag for sine viktigste krav.

Det er ventet at begge de mektige blokkene kan tjene - eller spare - milliarder årlig på en slik avtale. Målet er å forhandle den ferdig innen utgangen av 2014.

I kveld blir det arbeidsmiddag for topplederne - her er også Syria hovedtema. Blant annet vil Obama søke støtte hos britene og franskmennene for det ferske vedtaket om at USA skal sende våpen til den syriske opposisjonen.

Nei til åpenhet og løsepenger

Men når det gjelder temaet åpenhet, viser utkastet til slutterklæring at det neppe blir noe av det britiske forslaget til en slagkraftig regel som skulle stanse den upopulære skatteplanleggingen og -unnaluringen som store selskaper som opererer i mange land - som Google og Apple - driver med.

Et sterkt utvannet forslag tyder på at de internasjonale selskapene ikke vil bli tvunget til å publisere hva de betaler i skatt av inntektene sine.

Demonstranter på G8-møtet i Enniskillen

Dette er IKKE G8-lederne, men maskerte demonstranter som krever slutt på skatteunndragelser, og nok mat til hele verden. Hvorfor de kom i et vikingskip er litt uklart.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Britene har også ført opp kamp mot terror på dagsordenen, sist aktualisert med angrepet på det norsk-britiske In Amenas-anlegget i Algerie.

Statsminister Cameron vil ha en klar enighet blant G8-lederne om at det aldri skal betales løsepenger ved bortføringer. Mye kan tyde på at ikke alle G8-landene følger den linja i dag.

Over godset ved golfbanen 10 km utenfor Enniskillen ligger skyggen av The Guardian-nyheten fra i går om at britene avlyttet og overvåket deltakere på G20-møter for fire år siden.

Cameron har en jobb å gjøre for å forsikre verdenslederne at de kan snakke, telefonere og surfe trygt i det nøye overvåkede og godt bevoktede fortet på Lough Erne-golfbanen 10 km utenfor Enniskillen.

Et medlem av Oxfam legger ned blomster på falske gravsteiner i Belfast

Demonstranter i Belfast markerer dødstallene fra krigen i Syria under G8-møtet. Syria ligger an til å bli et sentralt G8-tema.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt