Hopp til innhold

Dette vil kenyanske politikere unngå i valgkampinnspurten

MOLO (NRK.no):«Ikke engang til» er mottoet når 14 millioner kenyanere går til urnene mandag, for å velge ny president og ny nasjonalforsamling. Og det er ny vold som skal unngås.

Kenyansk politi angriper en mann under opptøyene i landet i 2007

Etter forrige valg for fem år siden ble 1100 mennesker drept og en halv million hjemløse. Det vil man unngå for enhver pris nå.

Foto: BONIFACE MWANGI / Afp

Lars Sigurd Sunnanå, Kenya
Foto: NRK

Etter forrige valg, for fem år siden, ble 1100 mennesker drept, 3000 såret og opp mot en halv million drevet fra sine hjem.

Kampen om store og små politiske verv går mot slutten nå i Kenya. Og den høres.
Med musikk fra en armada av biler med høyttalere på taket har tusenvis av kandidater den siste måneden spredd sine slagord og løfter over hele den østafrikanske nasjonen med rundt 40 millioner innbyggere.

Ikke vold

Budskapene har vært forskjellige, men ett har vært felles: Volden som rystet Kenya for fem år siden, skal unngås.

Valget skal gå fredelig for seg denne gang.

– Jeg tror det blir fredelig, at det blir troverdig, fritt og demokratisk, sier Lawrence Bomett. Han håper å bli valgt til guvernør i Nakuru, ett av de 47 fylkene i Kenya.

Han har tatt veien til Molo, byen og jordbruksdistriktet der volden var på sitt verste da væpnede bander fra kalenjin- og kikuyu-stammene gikk løs på hverandre i blodige etniske oppgjør i 2007/2008.

Spenningen mellom de to stammene er der fortsatt, men Bomett mener at sårene i området nå er i ferd med å bli leget.

Men det er mye som skal leges i Molo.

Frykter valget

På en åkerlapp hakker Alice Wanjiku frem poteter. Hun er en av de heldige. Etter at huset hennes ble svidd av under voldsbølgen for fem år siden, fikk hun nytt tak over hodet av Flyktninghjelpen i Norge, som har bygget mer enn 4000 nødboliger for internt fordrevne familier i denne delen av Kenya siden da.

Alice Wanjiku i Molo

Hver gang kenyanerne har gått til urnene siden 1992, har Alice Wanjiku fått hjemmet sin rasert og brent.

Foto: James Wachira / NRK

Men nå har Alice Wanjiku demontert nødboligen hun mottok. Hun har tatt vare på bølgeblikktaket, stolper og reisverk, dører og vinduer og husets vanntank og gjemt alt på et sikkert sted.

Hun frykter valget på mandag. For hver gang kenyanerne har gått til urnene siden 1992, har hun fått hjemmene sine rasert og brent ned i etniske sammenstøt i Molo.

Nå drar hun til slektninger utenfor området for å avvente det som måtte skje etter valget på mandag.

Hun husker så altfor godt det som hendte for fem år siden.

– Jeg hadde fem geiter og en ku. De tok dem og brant ned alt. Ikke så mye som et laken fikk jeg berget den natten. Jeg løp vekk sammen med min svigerdatter. Hun hadde en nyfødt sønn. Neste morgen var det bare aske igjen av huset vårt.

Godt forberedt

Valgkampen har ikke hatt alvorlige uroligheter så langt. Det er hva som skjer når stemmene fra i overkant av 14 millioner registrerte velgere er talt opp natt til tirsdag, som fortsatt skaper usikkerhet her i Kenya.

Det står om landets internasjonale omdømme som levedyktig demokrati. Ny vold i Molo og Riftdalen kan raskt spre seg til andre deler av Kenya.

Joseph Kavita, som er District Commissioner, regjeringens øverste embetsmann i Molo, har dette svaret på spørsmålet om det kan komme nye blodige sammenstøt i det store og frodige jordbruksområdet han er satt til å administrere.

– Jeg kan ikke si at det vil skje, eller ikke skje. Men signalene ute blant folk forteller at de vet hva som står på spill. Fra vår side er vi godt forberedt. Vi skal gjøre vårt for at valget denne gang blir ett vi kan være stolte av som kenyanere.

SISTE NYTT

Siste nytt