Hopp til innhold

Statoil har ikke bestemt om de skal bli i Algerie

ALGERIE (NRK.no): Statoil har trukket seg ut av all produksjon i Algerie og har ikke bestemt seg for om de skal bli i landet.

Gassanlegget i In Amenas

De ansatte vil bli hørt når selskapet skal ta en avgjørelse på hvorvidt de skal fortsette sine operasjoner i Algerie eller ikke. Det sa Statoils fungerende landsjef, Rolf Magne Larsen på en pressekonferanse i Algerie lørdag.

Foto: Montasje / NRK / Reuters

Kristian Elster i Algerie

– Vi har ikke noen operasjon i Algerie nå, sier Statoils fungerende landsjef i Algerie, Rolf Magne Larsen.


Larsen holdt lørdag kveld en pressekonferanse for en gruppe norske journalister i selskapets lokaler i Algerie. Der sa han at så langt har alt fokus vært rettet mot de ansatte i Statoil som ble rammet av angrepet.


– Vi har en organisasjon som er sterkt preget av terroraksjonen i In Almenas i forrige uke, og den informasjonen som kommer inn om drepte kollegaer. I dag klokken 16.00 ble Alf Vik bekreftet omkommet, sa en tydelig grepet Rolf Magne Larsen.


Han opplyste også at tre algerske Statoil-ansatte, som var blitt tatt som gisler, nå er hjemme hos sine familier i god behold.

Vet ikke om de ansatte vil tilbake

Kripos i Algerie etter terroråtak

Kripos` ID-gruppe jobber med å identifisere terrorofre i Algerie. Fire av de fem savnede nordmennene er nå bekreftet drept.

Foto: ID-gruppa / Kripos

Larsen gjorde det klart at selskapet ikke har truffet noen beslutning om Statoil fortsatt skal være tilstede i Algerie.

– All diskusjon så langt har vært knyttet til å få klarhet i situasjonen for våre ansatte, sier Larsen.

Når selskapet skal ta beslutningen om å bli eller ikke bli i Algerie vil ønskene til de ansatte være en del av beslutningen. Så langt vil ikke Statoil si i hvilken grad de ansatte har gitt uttrykk for at de ikke vil jobbe i Algerie i fremtiden.

Statoil kommer også til å kreve klare svar fra algeriske myndigheter om hva som skjedde under gisselaksjonen.

Under pressekonferansen fikk Rolf Magne Larsen direkte spørsmål om hvordan Statoil vil stille seg dersom det blir bekreftet at algirske styrker skjøt mot gislene, slike mange rapporter tyder på.

– Det vil være viktig for Statoil og alle selskaper å få klarlagt alle forhold, var det, etter forholdene, ganske tydelige svaret til Rolf Magne Larsen.

Algerisk soldat ved In Aménas.

En algerisk soldat holder vakt ved et kontrollpunkt nær gassanlegget i In Amenas den 19. januar. Hvordan situasjonen er, og hvor mye som ble ødelaget under terrorangrepet på selve gassproduksjonsanlegget i In Amenas, har ikke Statoil noen oversikt over.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

Trukket seg ut av ett felt til

I tillegg til anlegget ved In Amenas har Statoil også deltatt i produksjonen ved tørrgassfeltet In Salah, også der sammen med BP og Algeries statlige olje- og gasselskap, Sonatrach.

– Sonatrach driver fortsatt produksjon ved feltet i In Salah, men vi har trukket ut alle Statoil-ansatte fra anlegget. Det gjelder både norske, utenlandske og algirske ansatte, sier Rolf Magne Larsen.

Også når det gjelder anlegget ved In Salah vil Statoils fremtid ved anlegget være en del av den totale beslutningen om selskapet fortsatt skal være i Algerie.

Har startet oppryddingen

Statoils algeriske partner ved anlegget i In Amenas, Sonatrach, har allerede startet opprydningen av boligområdene ved anlegget.

– Sonatrach har folk inne i boanlegget for å rengjøre og starte strømforsyningen, slik at det er levelige boforhold når man bestemmer seg for å starte opp igjen produksjonen, sier Rolf Magne Larsen.

Hvordan situasjonen er, og hvor mye som ble ødelaget under terrorangrepet på selve gassproduksjonsanlegget i In Amenas, har ikke Statoil noen oversikt over.

– Så langt har det ikke vært noen fra hverken Statoil eller BP i In Amenas for å se på forholdene, sier fungerende landsjef Larsen til NRK.no.

Per i dag har heller ikke Statoil noen konkrete planer om å reise til In Amenas for å se på skadene ved anlegget, opplyser han videre.

Fire norske Statoil-ansatte er bekreftet drept og en er fortsatt savnet etter gisselaksjonen i In Amenas som startet onsdag i forrige uke.

SISTE NYTT

Siste nytt