Hopp til innhold

Argentina gjenoppliver krangel om Falklandsøyene

Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner ber i et åpent brev trykket i britiske aviser Storbritannias regjering om å gi Falklandsøyene til Argentina.

Cristina Fernández de Kirchner

180 ÅR SIDEN: Ifølge Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner er brevet hennes publisert på dagen 180 år etter at «Argentina med makt ble fratatt Malvinas-øyene, som ligger 14.000 kilometer fra London».

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

Presidenten oppfordrer britenes statsminister David Cameron til å etterfølge en FN-resolusjon fra 1965 om å forhandle frem en løsning om øyene, melder BBC.

Argentina ble «fratatt øyene med makt» i en kolonialistisk handling på 1800-tallet, heter det i brevet, som er trykket som en annonse i avisene Guardian og Independent.

Det skal avholdes en folkeavstemning om øyenes politiske status i mars.

Cristina Fernández de Kirchner

MARKERING: Cristina Fernández de Kirchner holdt opp denne plaketten over 'Islas Malvinas', som øygruppen heter i Argentina, før hun holdt en tale 2. april 2012 - som en del av 30-årsmarkeringen for Falklandskrigen.

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

Fernández de Kirchner har flere ganger tatt til orde for at øygruppen, som kalles Islas Malvinas i Argentina, skal komme under argentinsk suverenitet.

I fjor var det 30 år siden Falklandskrigen, da øyene ble okkupert av argentinske styrker i 74 dager.

«Fratatt med makt»

Ifølge presidenten er brevet hennes publisert på dagen 180 år siden da «Argentina med makt ble fratatt Malvinas-øyene, som ligger 14.000 kilometer fra London».

«Argentinerne på øyene ble utvist av den britiske marinen, og Storbritannia startet deretter en befolkningsprosess lik den som ble brukt i andre territorier som var underlagt et kolonistyre», skriver Fernández de Kirchner.

«Siden da har kolonimakten Storbritannia nektet å tilbakeføre territoriene til Den argentinske republikken, og dermed forhindret den fra å gjenopprette sin territorielle integritet», fortsetter presidenten.

«I det argentinske folkets navn gjentar jeg vår invitasjon om å rette oss etter resolusjonene fra FN», heter det i det siste avsnittet i brevet.

Veteran fra Falklandskrigen i Buenos Aires

KRIGSMINNER: Veteraner fra Falklandskrigen i 1982 samlet i Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Foto: Scanpix/Reuters

Ulike historiesyn

Argentina mener de arvet eierskapet til øyene fra Spania, og at britiske kolonister okkuperte øyene med makt i 1833 og utviste bosettere derfra, og dermed krenket Argentinas territorielle integritet.

Falklandskrigen

BRITISK SEIER: Argentinas invasjon av Falklandsøyene i 1982 kom overraskende på den daværende britiske statsministeren Margaret Thatcher. Britene beseiret likevel argentinerne etter 72 dager med krig.

Foto: MARTIN CLEAVER / AP

Argentinerne baserer også kravet sitt på øyenes nærhet til fastlandet i Sør-Amerika. Hovedstaden på øyene, Port Stanley, ligger vel 1898 kilometer fra Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Men britene er ikke enige med historiesynet til president Fernández de Kirchner.

Britene sier at en midlertidig guvernør utnevnt av ministre i Buenos Aires ble drept av hans egne menn, og at et britisk krigsskip deretter sa til hans 24 mann store styrke at de skulle dra.

Den britiske administrasjonen, som hadde vært på plass siden 1765, ble deretter gjenopprettet.

– Har valgt å være britiske

Nettsiden til britisk UD viser også til FN-resolusjonen fra 1965, som ifølge UD inviterer de britiske og argentinske regjeringene til å starte forhandlinger. Målet skal være å finne en fredelig løsning på problemet som tar hensyn til FN-charteret og folket på Falklandsøyene.

– Befolkningen på Falklandsøyene er britiske og har valgt å være det, sier en talsperson for britisk UD, ifølge BBC.

– De forblir frie til å velge sin egen fremtid, både politisk og økonomisk, og har en rett til selvbestemmelse slik som nedfelt i FN-charteret, sier hun.

David Cameron

KONFRONTERTE: I juni 2012 konfronterte britenes statsminister David Cameron presidenten med spørsmålet om suvereniteten over Falklandsøyene på G20-toppmøtet.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Dette er en grunnleggende rettighet for alle folk, påpeker talspersonen.

– Det er tre parter i denne debatten, ikke bare to som Argentina liker å tro. Øyboerne kan ikke bare skrives ut av historien, fastslår hun.

Gjentatt krav

I juni 2012 konfronterte britenes statsminister David Cameron presidenten med suverenitetsspørsmålet på G20-toppmøtet.

Cameron ville ikke ta imot Fernández de Kirchners brev med krav på øygruppen, og sa at hun burde respektere resultatet av en folkeavstemning.

Den argentinske presidenten hadde tidligere kommet med sine krav i FN, på det årlige møtet for FNs avkoloniseringskomité og 30-årsdagen for slutten på den argentinske okkupasjonen.

Hun gjentok da Argentinas motstand mot flere kriger, og kritiserte Camerons avgjørelse om å markere dagen med å heve Falklandsøyenes flagg ved statsministerboligen i London.

I desember protesterte Argentina også mot Storbritannias avgjørelse om å gi en del av Antarktis navnet Dronning Elizabeths land. Det søramerikanske landet hevder også suvereniteten over området, som utgjør en tredel av det totale britiske territoriet i Antarktis.

SISTE NYTT

Siste nytt