Hopp til innhold

Ny ordkrig om Falklandsøyene

Prins William starter om få dager sitt oppdrag som redningspilot på Falklandsøyene. Det har provosert argentinerne, og nå tilspisser striden rundt de omstridte øyene seg.

Video Ny ordkrig på Falklandsøyene

NETT-TV: Om kort tid kommer prins William til Falklandsøyene på et seks uker langt opphold, hvor han blir utstasjonert på som helikopterpilot. Det liker argentinerne dårlig.

Falklandsøyene: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Det er i år 30 år siden Falklandskrigen. Mye har forandret seg på Falklandsøyene, på spansk kalt Malvinas.

Men dragkampen om den bittelille øygruppen og dens 3000 innbyggere er langt fra over.

Og når hertugen av Cambridge, prins William, blir utstasjonert på øyene i løpet av de nærmeste dagene, oppleves det som en ytterligere provokasjon av argentinerne, som får stadig bredere støtte for sitt krav på øyene.

– Prins William må behandles som andre piloter

Vi lander på den militære flybasen Mount Pleasant. Alternativet til den militære direkteruta fra en militærbase utenfor Oxford i England, er en rute via Chile, som tar tre dager fra London. Den er under press for nedleggelse fra Argentina, som ønsker bredest mulig støtte for å avskjære øygruppen.

Alternativet er en rute via Chile, som tar tre dager, og som er under press for nedleggelse fra Argentina, som ønsker bredest mulig støtte for å avskjære Falklandsøyene, eller Las Malvinas, som øygruppen heter der.

Prins William ble født nøyaktig en uke etter krigens slutt i 1982. I løpet av noen dager kommer han til den forblåste øygruppa 500 km øst for sørspissen av Argentina. Det seks uker lange oppholdet her er en del av jobben som helikopterpilot i Royal Air Force.

JANCHEEK

Jan Cheek, et av åtte medlemmer i Falklandsøyenes lovgivende forsamling, avviser at det er en unødvendig provokasjon å utplassere prins William i øygruppen.

Jan Cheek, ett av åtte medlemmer i Falklandsøyenes lovgivende forsamling, avviser at det er politisk uklokt.

– Det ville vært feil om forsvarsmyndighetene skulle latt politiske føringer styre hvor han skal utstasjoneres. Prins William bør behandles som en hvilken som helst annen offiser, sier Cheek.

– Men kan du forstå at det oppfattes som en provokasjon?

– Som jeg sa; det er bare argentinerne som kan lage et politisk spørsmål ut av dette.

Langvarig krangel

falklandsbuss

Britiske elementer er sterkt tilstedeværendei bybildet i hovedstaden Stanley.

Britene og argentinerne har kranglet om øygruppen siden tidlig på 1800-tallet. Men i dag er øyene britiske, dronning Elizabeth er overhode, man betaler med pund og språket er engelsk.

For 30 år siden invaderte Argentinerne et forsvarsløst Falklandsøyene. Men daværende statsminister Margaret Thatchers storoffensiv førte til britisk seier.

I dag har det britiske forsvaret et mannskap på 1300 personer i militærleiren på Mount Pleasant. I tillegg til 1500 i farvannene rundt.

Til sammen er det en person for hver av de 3000 innbyggerne på øygruppen. Britene vil ikke ha noen gjentakelse av Falklandskrigen i 1982. Det er også mantraet blant folk på gaten i hovedstaden Stanley.

Ordkrigen mellom London og Buenos Aires

– Vi er britiske. Vi er født britiske. Hvis argentinerne tok over, ville vi ikke vært her. Vi var lykkelig da de invaderte oss, sier Tom Ford, som vi treffer under en fotballkamp utenfor sentrum.

– Kommer argentinerne tilbake, blir det et nytt blodbad. Jeg blir redd. Skikkelig redd. Ikke sånn redd, for jeg ser at hæren er her, men jeg blir bekymret. Krigen er ikke så fryktelig, men jeg vil ikke at barna mine skal oppleve det, sier Saphina Berntsen, som var ti år da krigen raste.

Datteren Tessa ser for seg en fremtid på øygruppen, men den inkluderer ikke argentinsk maktovertakelse.

– Jeg blir nok her, hvis ikke argentinerne kommer, da, sier hun.

Den argentinske presidenten Cristina Fernández de Kirchner har gjort gjentatte krav på øygruppen det siste halvannet året.

Hun beskylder britene for kolonialisme.

Nylig svarte den britiske statsministeren med samme mynt, da han i det britiske Underhuset sa det var Argentina som sto for kolonialismen.

Konfliktnivået er økende, og i Buenos Aires har det vært demonstrasjoner utenfor den britiske ambassaden, med brenning av Union Jack.

Argentinsk protest mot Storbritannia og Falklandsøyene

I januar ble nye britiske flagg satt fyr på utenfor den britiske ambassaden i Buenos Aires. Protestene blusser opp med jevne mellomrom.

Foto: SERGIO GOYA / Afp

Men ikke alle argentinere deler sinnet mot britene, selv ikke de som ble direkte berørt av krigen. 649 argentinere falt på Falklandsøyene, og den dag i dag kommer fremdeles mange pårørende til øygruppen for å minnes sine kjære.

– Militærjuntaens inngripen var feil, sier en argentinsk kvinne NRK treffer på.

SISTE NYTT

Siste nytt