Hopp til innhold

- Stabell forstår ikke Kongo

Kongo-fangenes advokat Morten Furuholmen mener kritikken mot ham er unyansert og at kritikerne ikke forstår Kongo.

 Søndag kom advokat Morten Furuholmen til Kisangani i Kongo.

Forrige søndag ankom advokat Morten Furuholmen Kisangani i Kongo.

Foto: Tore Meek / Scanpix

- Jeg er skuffet over Harald Stabell. Han kritiserer meg for å gå hardt ut, og det har jeg bevist gjort, men jeg mener hans uttalelser er en kopiering av det han kritiserer, og jeg hadde forventet noe mer nyansering fra ham, sier Furuholmen til NRK i dag.

- Provoserer domstolene

I dagens Aftenposten rykket advokatkollega Harald Stabell ut og mente Furuholmen provoserer domstolen i Kisangani og nasjonen Kongo, noe som kan skade hans klienter.

LES OGSÅ: – Furuholmen ødelegger

Stabell siktet til Furuholmens uttalelser etter forrige rettsdag, der kjendisadvokaten tordnet til et samlet pressekorps og kalte rettsaken ”avtalt spill”, ”gjennomkorrupt” og ”piratvirksomhet på høyt nivå”.

- Jeg har respekt for at andre har en annen oppfatning enn meg, men jeg tror ikke de hjemme helt ser det spillet som foregår her nede. Her er det penger og signaler om erstatningskrav som bestemmer domsutfallet, og ikke mine enkeltuttalelser. Og det er viktig å ha klart for seg når diplomatene skal inn å løse denne saken, sier Furuholmen.

Illustrasjonsfoto: Advokat Harald Stabell i Høyesterett.

Illustrasjonsfoto: Advokat Harald Stabell i Høyesterett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Klar plan

For etter det NRK forstår har advokaten nå lagt planen om å få de to frikjent for spionasje og drap, og retter nå fokuset lenger frem, og ønsker å få dem til å fremstå sympatiske, pent kledde og ikke minst mener han at de skal vise respekt for retten ved å forklare seg og sitte pent.

- Under forrige rettsforhandlinger så avga de ikke en forklaring og de hadde en klesdrakt og en adferd som forsterket et negativt inntrykk, det tror jeg var uheldig. Jeg har gjort det jeg kan inn mot disse rettsforhandlingene til å forandre dette, sier Furuholmen.

Moland og French og deres advokat Morten Furuholmen

Moland og French og deres advokat Morten Furuholmen.

Foto: Fotomontasje: Tore Meek / Scanpix

Skal forklare seg

Tidligere i uken ønsket Furuholmen at Tjostolv Moland skulle forklare seg først, men etter det NRK forstår har han nå ombestemt seg og vil gi Joshua French muligheten til å avgi sin forklaring før kameraten. Og French uttalte til nrk.no i fengselet i dag at han er klar.

- Vi håper rettssaken kommer i gang og at vi kan få forklart oss, sier French.

LES OGSÅ: Kongo-fanger får ny tolk

Hva vil dere forklare dere om?

- Vi vil gi en detaljert forklaring om hva som skjedde drapsnatten, og om hvorfor vi var i Kongo, sier French og deres forklaring om hva som skjedde 5. mai i år skal være vidt forskjellig til den forklaringen det ene av de to vitnene Kepo Ayila fortalte nrk.no på lørdag.

LES OGSÅ: Alt om rettssaken i Kongo

Morten Furuholmen i retten i Kisangani

Morten Furuholmen i retten i Kisangani.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Ville starte forretninger

- Det var to grunner til at vi var i Kongo, sier French.

- For det første så ønsket Tjostolv å vise meg landet, siden han hadde vært her før, og for det andre var det lenge siden vi hadde reist sammen. Så vi reiste inn hit for å se på mulighetene for å starte forretninger, enten med livvaktstjenester eller innen sikkerhetsbransjen, sier han og bekrefter at de møtte flere interessante personer som de ønsket å gjøre forretninger med.

Neste rettsdag er på onsdag og da vil innledningsprosedyrene fortsette, og det er uklart om de to tiltalte vil få anledning til å forklare seg i løpet av neste uke.

LES OGSÅ: Nordmenn arrestert i Kongo

SISTE NYTT

Siste nytt