Hopp til innhold

- Håper vi ikke blir hetset

I dag starter ankesaken mot de to draps- og spiondømte nordmennene i Kongo. De håper de denne gangen slipper paradering og hets.

Video nsps_upload_2009_10_12_18_31_22_3755.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Advokaten Morten Furuholmen besøker sine klienter Tjostolv Moland og Joshua French på cella i Kisangani.

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

- Vi forventer en da capo av forrige rettsrunde. Forhåpentligvis litt kortere og med en litt lavere profil på opportunistiske uttalelser fra aktor. Dermed kan vi gjøre dette på en litt mer verdig måte, sier Joshua French, og fortsetter:

- Dette betyr at vi håper at det ikke blir noen paradering, at vi ikke hetses og at det ikke lyves om oss. Vi håper aktoratet forholder seg til saken og at alle parter behandler hverandre med respekt, sier French.

Les også: Her er cella til Moland og French

Les også: Britene vil hjelpe Joshua French

Les også: Moland og French stiller i finstasen

Tror det blir gjentakelse

Etter at Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til fem ganger dødsstraff i september, har de to oppholdt seg på cellen i sentralfengselet i Kisangani. Begge har vært plaget med sykdom, og har vært gjennom hver sin runde med malaria.

De sier til NRK at de ikke har store forventninger til at utfallet av denne ankesaken vil bli noe særlig annerledes enn i forrige måned.

- Det blir nok en form for repetisjon av forrige runde, og vi må bare forholde oss til dommen, sier French.

Vil opptre mer ydmyke

Sammen med Moland har han blitt anbefalt av sin norske advokat Morten Furuholmen å forklare seg i retten.

- Vi vil prøve å forklare oss overfor dommeren - men også overfor publikum både i Kongo og i Norge - for å få litt mer klarhet i flere av disse mytene som er blitt dannet rundt oss. Kanskje vi kan få litt mer klarhet i vår side av saken sier French.

Da Furuholmen kom til Kisangani hadde han med seg en koffert som blant annet inneholdt pentøy.

- Jeg har rådet dem til å ha en mer ydmyk holdning til retten, og det betyr blant annet at de sitter skikkelig og stiller i litt penere tøy, forklarer Furuholmen.

- Vi må forholde oss seriøst

Klientene hans sier at de kommer til å høre på forsvareren sin.

- Vi er nødt til å forholde oss til den retten vi er i, enten vi liker det eller ikke. Så vi forholder oss nå til den alvorlige situasjonen vi er i. Det innebærer at vi må forholde oss seriøst i forhold til hva denne retten mener vi må stå til ansvar for.

- Og målet vårt er å få denne saken så raskt som mulig videre i prosessen, sier French.

Samme lokaler

Furuholmen kommer ikke selv til å delta i rettssaken aktivt, men møtte i går nordmennenes kongolesiske advokat, Claude Likwela.

- Det var et nyttig møte, og vi gikk igjennom saken og bevisføringen, sier Furuholmen.

Rettssaken vil bli holdt i de samme lokalene som forrige gang, men hele dommerpanelet er byttet ut. Det er ventet at de to nordmennene vil ankomme retten en gang mellom 09.00 og 09.30, og at rettssaken begynner rundt klokken 10.00.

SISTE NYTT

Siste nytt