NRK Meny
Normal

Her er cella til Moland og French

I morgen begynner rettssaken mot de to draps- og spiondømte nordmennene i Kisangani. I dag har de forberedt seg på cella sammen med sin norske advokat.

Video nsps_upload_2009_10_12_18_31_22_3755.jpg

Nett-TV: Tjostolv Moland og Joshua Frenchs advokat Morten Furuholmen besøkte i dag Tjostolv Moland og Joshua French i fengselet i Kisangani. Klikk på bildet for å spille av videoen.

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK
Skriften på veggen i cella til Moland og French

Den ene veggen i cella bærer påskriften 'Mot avgrunnen'.

Siden forrige rettsrunde har de to tatt seg tid til å gjøre det litt mer hjemmekoselig på cella. Kullstifter er brukt til å tegne på veggene, og husrotta «Bob Kåre» har fått sin egen tapperhetsmedalje, Rats Cross Award.

På hele den ene kortsiden i cellen er det skrevet med store bokstaver; «Towards the Abyss» («mot avgrunnen», red. anm.).

Uhygieniske forhold

Som nrk.no skrev i går, var det to menn som var preget av sykdom som satt fengslet i Kisangani. Formen og humøret var bedre i dag.

Les: Moland og French stiller i finstasen

- Jeg var veldig redd for at Tjostolv skulle dø, og det er jeg sikker på at han hadde gjort hvis vi ikke hadde fått legehjelp så rakst, sier Joshua French til NRK.

- Jeg mistet følelsen i armene og halve ansiktet, og bare spydde hele tiden, forteller Tjostolv Moland om sin malariainfeksjon.

- Det er jo ikke sånn som folk tror at det bare er å stappe i seg malariatabletter hele tiden. Når vi er her nede så lenge som vi har vært, og levd i så uhygieniske forhold som dette, så må vi forsøke å leve som vanlig, forklarer French.

Fengselet mangler tak

Forholdene utenfor cella til de to nordmennene er vanskelig å beskrive med andre ord en skitten og kummerlig. De to har et eget rom i et hjørne av det fallerferdige sentralfengselet midt i sentrum av Kisangani.

Flere vegger er borte, og taket mangler på de fleste cellene. I det som en gang var celler, som nå ligner mer på avlukker, sover de kongolesiske fangene rett på gulvet.

Man hører hele tiden folk som roper, og de lager sin egen mat på små bål. I disse forholdene er det ikke lett å holde hygienen på et akseptabelt nivå. Moland og French forsøker etter beste evne.

Ikke lov å skaffe seg guttekjæreste

På veggene har de brukt kullstifter og skrevet opp lister over de som er medlemmer i sin fengsels-klubb. Der er blant annet rotta «Bob Kåre» medlem, sammen med en av annen medinnsatt som hjelper de to i fengselet.

Langs den ene veggen står et blått hagebord i plast med tre stoler rundt. I det ene hjørnet ligger madrassen de sover på sammen med esker med bøker som de leser for å korte ned ventetiden.

Rett over bordet er det et sett husregler som medlemmene i fengselsklubben må følge, blant annet er kannibalisme og guttekjæreste ekskluderingsgrunn.

Rett utenfor cella deres er det et lite overbygg der de stort sett alltid sitter en eller flere kongolesiske fanger. Her er det også en benk som norske journalister har brukt flittig de siste månedene.

Engelsk representant kom i dag

I går kom også deres norske advokat Morten Furuholmen til Kisangani for å bistå de to og deres kongolesiske advokat Guillame Likwala.

- Vi er veldig glad for at Furuholmen er her, og vi mener det styrker saken vår, sier Joshua French som nå også vil bli fulgt opp av engelske myndigheter.

I dag reiste nemlig den engelske generalkonsulen fra Kinshasa til fengselet for å møte Joshua French.

Les: Britene vil hjelpe Joshua French

- Det er en fordel for French at han blir representert både fra norsk og fra britisk side, sier UDs representant i Kisangani, Allida Endresen til NRK.

Også Morten Furuholmen er positiv til at britene nå er på plass.

- Jeg hadde et møte med britene på lørdag, og det er positiv at de nå er tilstede og bidrar med sin diplomati, sier Furuholmen.

Han hadde i dag et møte med Likwala, der de la slagplanen for hvordan de skal representere nordmennene på en best mulig måte.

- Dette var et nyttig møte for meg i forhold til hvordan denne saken skal foregå og hvilke bevise som skal legges frem, sier Furuholmen, som har fått signaler om at saken vil vare i en uke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt