NRK Meny
Normal

Moland og French stiller i finstasen

Kortklippet, tynne og preget av malaria er Tjostolv Moland og Josuha French klare for en ny runde i retten i Kisangani.

Video nsps_upload_2009_10_11_18_57_3_3687.jpg

Nordmennens advokat Morten Furuholmen brakte med seg pentøy, mat og medisiner da han besøkte de to i fengselet i Kisangani.

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

I dag fikk de besøk av sin norske advokat Morten Furuholmen, og han hadde med gaver hjemmefra.

De siste ukene har de to draps- og spiondømte nordmennene vært syke av malaria, og det bar begge tydelig preg av da nrk.no møtte dem i sentralfengselet i Kisangani i dag.

Gått ned i vekt

Etter forrige rettsrunde er skjegget stusset og håret klippet, men de to har også mistet mange kilo.

Derfor var det stor glede da advokat Furuholmen hadde med seg en koffert full av knekkebrød, nuggati og sjokolade. Han hadde i tillegg med seg flere magetabletter og andre medisiner som skal hjelpe de to å få opp matlysten.

Kofferten ble møtt med stor skepsis fra fengselsbetjentene i Kisangani, som blant annet mistenkte at oregano-kydderet Furuholmen hadde med var noe mye skumlere enn smakstilsettning til fengselsmaten.

Hadde med pentøy

Kofferten inneholdt også pentøy, som Furuholmen ønsker at de to skal bruke i retten.

- Jeg ønsker at de skal fremstå litt mer ydmyke og kle seg litt penere, sa Furuholmen til NRK, og de to lovet å følge sin norske advokats ønske.


- Når vi har fått så mye pent tøy, så må vi jo bruke det, sier Joshua French til nrk.no, og begge sier at de kommer til å stille i retten hvis tilstanden deres ikke blir verre.

- Britene stiller med konsul

Advokat Morten Furuholmen på flyplassen

Advokat Morten Furuholmen på flyplassen

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Ifølge Morten Furuholmen vil den engelske generalkonsulen i Kinshasa komme og følge ankesaken som begynner tirsdag.

- Jeg tror britene kan bidra til å styrke diplomatiet i denne saken, og ifølge de signalene jeg har fått, så kommer de hit på mandag, sier Furuholmen.

Furuholmen har også fått signaler om at spiondommen blir frafalt i denne rettsrunden, uten at det vil få noen større konsekvenser, skal vi tro advokaten.

- Hvis spiondommen blir frafalt, vil det nok ikke bli sett på som en innrømmelse fra kongolesisk side om at denne rettssaken ikke skulle vært ført for en militærdomstol men en sivil, sier Furuholmen. Han viser til kongolesiske myndigheters argumentasjon om hvorfor dette er et militært anliggende.

LES OGSÅ: Advokaten vil ikke delta i ankesaken

Furuholmen kommer ikke aktiv til å representere de to dømte i retten, men understreker overfor NRK at han skal bistå deres advokat Likwala og observere i forhold til en eventuell soningsoverføring til Norge.

De to tiltalte har nå sittet fengslet i Kisangani siden mai i år, og ankesaken er ventet å starte tirsdag i neste uke. Det er ikke klart hvor lenge den vil vare.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt