Britene vil hjelpe Joshua French

Joshua French vil få full britisk konsulær bistand, og de vil ta opp saken med president Joseph Kabila. Det sier den britiske charge d’affaires i Kongo, Terence Robins, til NRK.no.

Britenes charge d'affairs i Kongo, Terence Robins

Britenes charge d'affairs i Kongo, Terence Robins, sier at de vil gi bistand til Joshua French.

Foto: Kristian Aanensen, NRK

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

I dag reiste Robins inn til Kisangani for å bistå Joshua French, som har både norsk og britisk statsborgerskap.

- Vi vil yte French full britisk konsulær bistand, og vil være her i Kisangani så lenge ankesaken varer, sier Robins til NRK.no.

Les også: French ber britene om hjelp

Har diskutert dødsstraff

Han sier at grunnen til at de ikke var til stede under den forrige rettssaken, var at de trengte tid på å få bekreftet at French faktisk var britisk statsborger.

Robins kan fortelle at britiske myndigheter allerede har vært i kontakt med den kongolesiske presidenten Joseph Kabila om dødsstraff generelt, og at de nå kommer til å ta kontakt igjen.

- Nå som vi har fått bekreftet at French er britisk statsborger, vil vi ta opp hans sak med president Kabila når muligheten byr seg, sier Robins som understreker at de ikke har sendt noe forespørsel enda.

- French virket fornøyd

Tidligere i år var den britiske politikeren Gareth Thomas i Kongo og snakket med president Kabila om dødsstraff. Ankesaken mot French og Moland gir dem en mulighet til å plukke opp igjen den tråden, forteller Robins.

- Med den nye informasjonen vi har, gir det oss en mulighet til å ta opp dødsstraffproblematikken med kongolesiske myndigheter igjen, sier Robins, som besøkte Tjostolv Moland og Joshua French i fengselet i dag.

- French virket veldig fornøyd med at vi nå skal bistå han, sier Robins.

Les også: Holder Støre ansvarlig

Skryter av Norge

Den britiske diplomaten skryter av sine norske kolleger og mener samarbeider dem i mellom kommer til å fungere utmerket.

- Jeg tar av meg hatten for det Norge har gjort for Moland og French. Norge har ikke ambassade i Kongo, og å følge dem opp gjennom en så lang tid er utrolig, sier Robins.

Også norske myndigheter er positive til britenes inntreden i saken.

- Det er en klar fordel fordel for French at britene nå er tilstede, sier UDs representant Alida Endresen.

Terence Robins
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nett-TV: Terence Robins har ankommet Kisangani for å bistå Joshua French. Klikk på bildet for å spille av videoen.

SISTE NYTT

Siste nytt