Hopp til innhold

Iran prøveskyter langdistanseraketter

Revolusjonsgarden i Iran tester nå sine langdistanseraketter. Hittil er tre raketter avfyrt.

Rakettoppskyting i Iran 28. september 2009

Bilde av oppskytingen av langdistanseraketten Shahab-3 tidligere i dag.

Foto: Ali Shaigan / AP

Ifølge statlig fjernsyn i landet skal en langdistanserakett av typen Shahab-3 blitt avfyrt tidligere i dag.

Nyhetsbyrået Fars melder at ytterligere to langdistanseraketter av typen Sejil skal ha blitt avfyrt. Sejil-raketten er en to-trinns motordrevet rakett.

– De tre langdistanserakettene ble avfyrt på samme tidspunkt, sier sjefen for Revolusjonsgardens flyvåpen, Hossein Salami, til Press TV.

Kan nå europa

Langdistanserakettene som har blitt avfyrt i dag har en rekkevidde på 2000 kilometer, noe som betyr at rakettene kan nå de fleste arabiske stater og deler av europa, som for eksempel Tyrkia.

Rakettene kan også nå israelske og amerikanske militærbaser i Midtøsten, melder statlig fjernsyn, Press TV.

– Bekymringsverdig

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er EUs utenrikssjef Javier Solana bekymret over landets rakettutskytinger, spesielt med tanke på den økende misnøyen og spenningen knyttet til landets atomplaner.

– I en slik kontekst er dette bekymringsverdig, sa Solana under et møte med EUs sikkerhetsministre i Sverige i dag.

Rakettoppskyting i Iran

Bilde tatt fra gårsdagens prøveskyting av kort- og mellomdistanseraketter.

Foto: Ali Shaigan / AP

Testet kortdistanseraketter

Søndag morgen prøveskjøt Iran flere kortdistanseraketter, og sent samme kveld prøveskjøt Revolusjonsgarden i landet to mellomdistanseraketter. Rakettene har en rekkevidde på mellom 300 og 500 kilometer.

Les mer: Iran testet mellomdistanseraketter

Drøfter atomprogrammet

Dagens testing av langdistanserakettene er tredje del av Irans «krigsleker». Militærøvelsene kommer bare noen dager før Iran skal møte representanter for USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Tyskland og Kina for å drøfte det omstridte atomprogrammet. Dette møtet finner sted i Genève torsdag.

Les også: Fordømmer Irans atomanlegg

USA og landets vestlige allierte har gjort det helt klart at de under møtet vil fokusere på Irans omstridte atomanlegg. Iran har tilbudt «utstrakte sikkerhetssamtaler», men understreker at det er uaktuelt å diskutere det makthavene i Teheran kaller landets «kjernefysiske rett».

I forrige uke ble det kjent at Iran holder på å bygge et nytt anlegg for anriking av uran. USA mener dette viser at Iran ikke bare har fredelige hensikter med sitt atomprogram og utelukkende skal bruke det til å produsere energi, slik iranerne selv hevder, men at Irans egentlige mål er å produsere atomvåpen.

Les også: Iran bygger nytt atomanlegg

Se video:

Video nsps_upload_2009_9_28_10_34_6_2651.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SISTE NYTT

Siste nytt