Fordømmer Irans atomanlegg

USA, Storbritannia og Frankrike krever at Iran øyeblikkelig lar Det internasjonale atomenergibyrået inspisere det nye iranske atomanlegget som ble kjent i dag.

Logoen for G20-toppmøtet i Pittsburgh.
Foto: POOL / REUTERS

På G20-toppmøtet i Pittsburgh sto president Barack Obama, Nicolaz Sarkozy og statsminister Gordon Brown side ved side og fordømte Irans bygging av det nye atomanlegget på det sterkeste.

Les: Iran bygger nytt atomanlegg

Iran varslet Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) mandag om at landet bygger et nytt atomanlegg.

Kjernevåpenforsker Mark Fitzpatrick tror Iran orienterte IAEA fordi landet var redd for at byggingen ville bli kjent for USA og andre.

Selv om Pittsburgh-møtet egentlig skal handle om verdens økonomiske problemer, kom de tre lederne med hver sin korte uttalelse om Iran.

Hemmelighold

- Iran har hemmmeligholdt byggingen av det nye anlegget i flere år, sa Obama blant annet.

Han krevde at Iran overholder reglene i den internasjonale ikkespredningsavtalen.

- Iran bryter regler som alle land må følge. Men Iran vil bli holdt ansvarlig, sa Obama, og understrekte at byggingen av anlegget viser Irans uvillighet til å påta seg internasjonale forpliktelser.

- Det er ikke første gang Iran har holdt informasjon om sitt atomprogram hemmelig, sa han.

Risikerer flere sanksjoner

De tre lederne truet med ytterligere sanksjoner dersom kravet ikke taes til følge.

Det er planlagt samtaler i Genéve i Sveits 1. oktober om atomprogrammet med Iran, USA,Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland og Tyskland som deltakere.

- Der forventer vi at Iran legger alle kort på bordet, og forplikter seg til å etterleve internasjonale avtaler, sa Obama.

Fjellanlegg

Det nye iranske anlegget ligger inne i et fjell i nærheten av den hellige byen Qom rundt 160 kilometer sør for hovedstaden Teheran og skal inneholde 3000 sentrifuger til anriking av uranet.

Iran heveder at landet kun skal bruket uranet til sivile formål, men blir ikke trodd. Anlegget som nå er under bygging er landets andre. Anlegget i Natanz har vært kjent i flere år.

Det er frykt for at Iran, med to atomanlegg i drift, kan skaffe seg kjernefysiske våpen raskere enn det som tidligere har vært antatt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.