NRK Meny
Normal

Iran bygger nytt atomanlegg

Iran har orientert Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om at landet er i ferd med å bygge et nytt anlegg for anriking av uran.

Irans atomanlegg i Natanz

Irans kjente atomanlegg i Natanz.

Foto: HASAN SARBAKHSHIAN / AP

Det bekrefter IAEA i dag. Ifølge orienteringen fra iranerne skal uranet anrikes bare til et nivå som trengs for elektrisitetsproduksjon.

Iran har lovet IAEA mer informasjon når tiden er inne.

Hittil har omverdenen bare visst om anlegget i Natanz.

FN har innført sanksjoner mot Iran etter at landet har nektet å stanse anrikningen av uran, en prosess som kan benyttes både til produksjon av drivstoff for kjernekraftverk og til å lage atomvåpen.

IAEA

Brevet med de nye opplysningene skal ha blitt sendt til IAEA-lederen Mohamed ElBaradei mandag.

IAEA har bedt Iran om flere opplysninger, og om å få adgang til anlegget snarest mulig.

Etter det Atomenergibyrået forstår har det foreløpig ikke kommet kjernefysisk materiale til anlegget, som skal være svært likt det som allerede finnes i Natanz.

Iran har hele tiden hevdet at uranet bare skal brukes til sivile formål, men har hatt problemer med å bli trodd.

Møte i Genéve

Tidligere denne måneden gikk Iran med på omfattende samtaler i Genéve i Sveits om sitt kjernefysiske program. Møtet skal etter planen holdes 1. oktober. Da skal iranske representanter møte utsendinger fra Tyskland og de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, USA, Russland, Kina, Frankrike og Storbritannia.

Russland har antydet at landet kan gå med på nye sanksjoner mot Iran, mens Kina holder fast på sitt syn om at nye sanksjoner ikke er veien å gå.

I går vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig en resolusjon med det mål å fjerne alle verdens stomvåpen.

Les: Sammen for en atomvåpenfri verden

Reaksjonene kommer

Reaksjonene på den iranske innrømmelsen kom raskt. USAs president Barack Obama forlanger en umiddelbar internasjonal inspeksjon. En talsmann for Det hvite hus sier at anlegget kan ha opptil 3000 sentrifuger som brukes til anrikingen.

Franske myndigheter mener det nye atomanlegget er et alvorlig brudd på resolusjoner som FN har vedtatt i forbindelse med det iranske atomprogrammet.

Både den franske presidenten Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister Gordon Brown sluttet seg til Obamas krav om snarlige internasjonale inspeksjoner. Obama, Brown og Sarkozy er blant deltakerne på G20-toppmøtet i den amerikanske byen Pittsburgh.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt