Hopp til innhold

- Rwanda støtter med våpen

Kongolesiske myndigheter anklager Rwanda for å støtte opprørerne med våpen og utstyr. Nå øker det internasjonale presset for å unngå et nytt Rwanda.

Kongo våpen
Foto: Jerome Delay / AP

Kongolesiske myndigheter anklager Rwanda for å støtte opprørerne med våpen og utstyr, og at det er en nær forbindelse med regimet i nabolandet.

Opprørerne øst i Kongo er dominert av den etniske folkegruppen tutsier, som i 1994 led et stort tap under folkemordet i Rwanda der omlag 800.000 tutsier mistet livet i løpet av hundre dager.

Siden den gang har konflikten mellom hutuer og tutsier forflyttet seg over grensen til Kongo. Den militante hutu-militsen Interhavn som sto bak folkemordet i Rwanda, flyktet over grensen og fortsatte overgrepene der.

LES MER HER: Tragedien i Kongo

NRKs Afrikakorrespondent Dag Bredvei rapporterer fra Nairobi.

- Tutsienes opprørsleder i Øst-Kongo, Laurent Nkunda, hevder at regjeringshæren i Kongo ikke gir tutsibefolkningen beskyttelse mot geriljaen Interhamve, sier Bredvei.

Bredvei sier at angrepene den siste uken, og truslene om å innta provinshovedstaden Goma, må ses i sammenheng med tutsilederens forsøk på å komme i forhandlingsposisjon med regjeringen i Kongo.

Video nsps_upload_2008_11_2_17_5_28_259.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Flere vender nå tilbake til hjemmene sine.

Et vondt mareritt

Det østlige Kongo er blitt et mareritt av menneskerettighetsbrudd, og FN har uttrykt bekymring.

- Det er blitt gjort brudd på svært mange alvorlige menneskerettigheter, og det fra alle parter, sier høykommisærens talsmann i FN, Rod Redman.

Tidligere i dag har Storbritannias statsminister Gordon Brown uttrykt stor bekymring for situasjonen, og rundt 17.000 FN-soldater er plassert rundt om i Kongo for å dempe frykten blant innbyggerne.

Både Storbritannias og Frankrikes utenriksminister er i Rwanda for å samtale om konflikten i Kongo med president Paul Kagame. De har også møtt Kongos president Joseph Kabila i Kinshasa.

LES MER: Frykter et nytt Rwanda

Kaos i flyktningsleirene

Kongo

Rundt 50.000 flyktninger har nådd Goma i Kongo, og mange har ikke sett mat på flere dager.

Foto: KAREL PRINSLOO / AP

I Øst-Kongo har rundt 220.000 mennesker flyktet fra hjemmene sine siden august, mange av dem den siste uka, og mange frykter en kummerlig tilværelse langs landeveiene.

Nødhjelpen i Kongo har vært svært liten, og flyktnigsleirene er fulle. Så mange som rundt 50.000 flyktninger har nådd Goma, og mange har ikke sett mat på flere dager.

SE OGSÅ: På flukt i Kongo

LES OGSÅ: Humanitær katastrofe truer Kongo

Ifølge FN er det usikkert hvordan alle flyktningene skal overleve, men de har lovet å sende nødhjelpsforsyninger til de rundt 220.000 flyktningene i Kongo som trenger medisinsk hjelp, mat og vann.

Frilansjournalist Vegar Vatten er i Kongo, og forteller at fortvilelsen blant flyktningene er stor.

- I en flyktningsleir som heter Kidafi, som ligger omtrent 80 kilometer fra Goma, ble det delt ut energikjeks til barn. Mange ble presset mot gjerdene der forsyningene ble delt ut. Folk prøvde også å klatre over muren som hjelpearbeiderne sto bak, og ble dyttet ned igjen og holdt tilbake av vakter og politi, sier Vatten.

SISTE NYTT

Siste nytt