Hopp til innhold

Humanitær katastrofe truer Kongo

- En humantitær katastrofe av gigantiske proposjoner. Det kan bli resultatet av krigen i det østlige Kongo, ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Kongolesiske flyktninger nær Goma

Kongolesiske flyktninger nær Goma.

Foto: Walter Astrada / Scanpix/AFP

Mens titusenvis av mennesker er drevet på flukt, forsøker det internasjonale samfunn nå å få partene til å snakke sammen.

Alternativet kan bli flere FN-soldater og en egen EU-styrke for å forhindre den forestående katastrofen:

Tømmer sykehusene

FN-styrkene i det østlige Kongo patruljerer gatene i Goma, men klarer allikevel ikke å forhindre overfall, snikskyting og omfattende plyndring. Sågar sykehus og feltlasaretter i byen er nå tømt for medisiner og verdisaker. Tusenvis av mennesker flykter nå fra landsbygda inn mot Goma for å slippe unna opprørsstyrkene, mens folk i Goma flykter byen i frykt for at opprørerne vil innta byen.

En rekke hjelpeorganisasjoner har også forlatt området, og det er ikke mange bistandsarbeidere igjen til å kunne utnytte de såkalte humanitære koridorene som opprørerne har gitt tillatelse til.

Flyktningeleir utenfor byen Goma i Kongo.
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: FN trenger forsterkninger

Rwanda er nøkkelen

Lederen for opprørsbevegelsen, Laurent Nkunda, sier de ikke ønsker en direkte konfrontasjon med FN-styrkene, men som soldater vil de ikke vike dersom det skulle bli nødvendig.

Flere tusen østkongolesere har allerede krysset grensene til Uganda og Rwanda.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice snakket i går med Rwandas president Paul Kagame og hennes to fremste medarbeidere på afrika vil i dag ha møter i Kigali.

Nøkkelen til å få en løsning på konflikten ligger i Rwandas hovedstad, da opprørerne får betydelig støtte fra Rwanda. Det er i øyeblikket såkalt hektisk, diålomatisk aktivitet, men virkemidlene er få og EU, USA og FN strides om hva som skal gjøres.

Hør Kongo-ekspert Baguma Buranga i Dagsnytt: Status i Kongo

Nkunda vil samarbeide

På telefon til CNN i dag sier Nkunda at han er villig til å opprette en humanitær "korridor" slik at mat og annen hjelp kan sendes til tusenvis av mennesker som har måttet flykte fra hjemmene sine nordøst i Kongo.

General Laurent Nkunda

Lederen for opprørsbevegelsen, general Laurent Nkunda.

Foto: Lionel Healing / Scanpix/AFP

– Vi respekterer våpenhvilen som vi har inngått. Vi venter på svar fra våre myndigheter og fra (FN-styrken) MONUC, sier han.

– Vårt mål er å få i stand en diskusjon om politiske temaer med myndighetene, framholder opprørslederen.

- Gå i dialog

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba i dag Nkunda om å fortsette våpenhvilen og gå med på samtaler.

Nkunda truet i går med å rykke inn i den strategisk viktige byen Goma nordøst i Kongo dersom ikke FN garanterer for våpenhvilen.

Fransk utenriksminister på vei

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner forlater Paris i ettermiddag og reiser til Goma.

Kounchner har denne uken tatt til orde for å sende EU-styrker til Kongo for å hjelpe FN-styrken som har i oppgave å beskytte sivilbefolkningen i området.

Forslaget er imidlertid blitt møtt med skepsis i Tyskland og Storbritannia.

SISTE NYTT

Siste nytt